COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Synliga vener på benen – det kan vara både åderbråck och ådernät

9 december 2018

– Det här kan du göra och tänka på om du har problem med synliga vener.

Åderbråck och ådernät är mycket vanligt, speciellt bland kvinnor som har varit gravida och är i övre medelåldern. Men även yngre drabbas, och även många män. Det är dock inte farligt – många väljer att ta bort de synliga venerna på benen av kosmetiska skäl.

Går man upp i vikt, har man ett stillasittande jobb, har man anlag i familjen, är man äldre, ja då ligger man i riskzonen att drabbas av åderbråck eller ådernät. Det är när venerna i benen får kämpa extra hårt för att få upp blod mot hjärtat som åderbråck eller ådernät kan uppstå. Då utvidgas dem nämligen. Åderbråck uppträder också när venklaffarna är defekta eller slitna. Klaffarna reglerar blodet i venerna och om dessa inte fungerar optimalt kommer blodet att samlas i pooler och orsaka åderbråck.

För gravida kvinnor är det vanligt då de snabbt lägger på sig i vikt och dessutom är kroppen ofta i hormonell obalans. Men det kan som sagt också vara genetiskt och inte alls ha att göra med varken stillasittande, ålder eller övervikt.

Varken ådernät eller åderbråck är farligt, däremot kan åderbråck skapa besvär så som ömmhet, svullnad, kliande och i värsta fall (vanligast hos äldre) bensår. Ådernät känns ingenting och sticker heller inte upp från huden som åderbråck gör. Ibland har man åderbråck under ådernätet, så det kan ibland vara svårt att avgöra vad det är man har. Därför är det alltid bra att gå till en åderbråcksklinik eller uppsöka sin läkare för att få korrekt information om sitt tillstånd. På Åderbråcksklinikerna görs alltid en förundersökning innan man bedömer vilken behandling som är den mest skonsamma och effektiva.

Synliga vener på benenSynliga vener på benen

Saker att tänka på om man har synliga vener på benen

Det finns effektiva, smärtfria behandlingar för att ta bort synliga vener på benen. Det finns laserbehandlingar och skuminjektioner, man kan också ta bort dem med hjälp av lim. Det krävs ingen narkos, för vissa behandlingar krävs inte en lokalbedövning. Man kan också tänka på en rad saker själv för att undvika att fler synliga vener uppstår på benen. Det första är en rörelse – hur mycket och på vilket sätt rör du dig? Står du rakt upp och ner hela dagarna, kanske jobbar du som frisör eller så, då kan det bli tufft för venerna att jobba upp blodet. Man behöver därför då och då lägga sig ner, gärna i horisontellt läge, med benen i högläge, för att hjälpa blodet att komma till hjärtat. Något annat man kan göra då och då under arbetsdagen är att göra tåhävningar. Alltså man lyfter upp hälen och ta ner hälen, upp och ner, på så sätt aktiveras vaderna som hjälper venerna att forsa upp blodet.

Sitter du mycket under dagen? Låt säga att du har en kontorsjobb där datorn är ditt viktigaste verktyg. Då kan det bli problem för benen att få igång blodcirkulationen. Res dig upp regelbundet, sätt alarm på klockan för att påminnas. Du kan också snurra fötterna runt runt för att sätta igång blodcirkulationen.

Något annat som är viktigt att tänka på är det här med vikten. Bär man på för många överviktskilon blir det jobbigare för venerna i benen att göra sitt jobb. Så har du för många kilon, försök att gå ner dem.

Köp också stödstrumpor, du hittar flera bra varianter på närmaste apotek. Fråga personalen om hjälp.

Tänk också på att bära rymliga skor, så du inte stryper blodtillförseln.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.