Kliniker |  Medarbetare |  FAQ
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Åderbråck är en vanlig sjukdom

Åderbråck (varicer) är en sjukdom som beror på förträngningar i blodomloppet. På benens blodådror, venerna, sitter klaffar som gör att blodet rinner tillbaka till hjärtat och inte åt fel håll. Men om klaffarna försvagas eller venerna blir för slappa, ökar trycket – man drabbas av åderbråck.

Drabbar både kvinnor och män

Åderbråck drabbar ca 30 procent av kvinnorna och 15 procent av männen. Åderbråcken uppstår ofta i samband med graviditet när kroppen är tyngre och den hormonella balansen är förändrad. Männens åderbråck utvecklas lite senare i åren och hos patienter i de övre åldrarna är skillnaden mellan könen något mindre.

Vad beror det på

Forskningen visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra faktorer som har visat sig påverka risken för att utveckla åderbråck är obalans i kvinnligt könshormon, försämrad blodcirkulation och livsstilsfaktorer som brist på motion och övervikt.

Åderbråck kan behandlas med laser
Symtom

Åderbråcken visar sig som vidgade och slingrade blodådror, vener, oftast på insidan av underbenen. Om de är ytliga syns de som blå, knöliga upphöjningar i huden. Upplevelsen av åderbråcken varierar beroende på hur grav sjukdomen är. En del patienter ser dem mest som ett estetiskt problem och drar sig för att klä sig barbent även när det är som varmast ute.

För andra är åderbråcken av mer smärtsam karaktär. Svullnader på fötterna och anklarna, känsla av spänning eller tyngd samt klåda är vanligt förekommande symtom och ibland kan vätska samlas runt anklarna. Om det går hål på ett åderbråck kan det blöda kraftigt. En del utvecklar eksem ovanpå åderbråcken eller vid anklarna, vilka kan bli bensår som kan vara svåra att läka.

Gradering av åderbråck

Åderbråcken delas in i sex svårighetsgrader, eller kategorier. 1-2 bedöms som milda och ses ofta som skönhetsingrepp. Graderna 3 till 6 räknas som grava sjukdomstillstånd och behandlingen av 4-6 bekostas alltid av offentliga medel. Det finns dock alltid risk för att harmlösa åderbråck kommer att förvärras. Det är därför klokt att åtgärda problemet innan åderbråcken har utvecklats till allvarliga sjukdomstillstånd.

 

Åderbråcksklinikerna tar effektivt och skonsamt bort dina åderbråck med metoder som ger varaktigt resultat. Vi erbjuder alla behandlingsformer – laser, ultraljud, skum och lim eller en kombination av dessa. De allra flesta åderbråck är enkelt behandlade och ingreppet utförs under lokalbedövning.

Åderbråck kan behandlas med laser
Undersökning med ultraljud

Innan vi bestämmer vilken behandlingsmetod som är lämplig mot just dina åderbråck, genomför kärlkirurgen en klinisk bedömning och en undersökning med hjälp av ultraljud. Undersökningen visar karaktären på dina åderbråck, hur djupliggande de är och om de är av mer harmlös natur eller allvarligare. Detta är extra viktigt om du har behandlats för åderbråck tidigare.

Efter undersökningen ställer specilistläkaren frågor utifrån dina problem, och ger dig förslag på hur du kan lösa dem. Om ni kommer överens om en behandling så får du en tid. Du får med dig skriftlig information och instruktioner om hur du bör förbereda dig.

I vissa fall kan du få din behandling betald av landstinget. Det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att falla inom de medicinska ramarna, och du får veta vid första besöket om dina problem hör till den kategorin eller inte.

Behandlingsmetoder

Skonsam behandling av åderbråck.

Åderbråcksklinikerna tar effektivt och skonsamt bort dina åderbråck med metoder som ger varaktigt resultat. Vi erbjuder alla behandlingsformer – laser, skum, radiofrekvens, lim eller en kombination av dessa. Ingreppen utförs under lokalbedövning.

Boka en konsultation
                   
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.
01
Radial Laser
02
VNUS Closure - Radiofrekvens
03
VenaSeal™ Superglue
04
Skumbehandling
05
Flebektomi
Radial Laser

Laser är en teknik som skapar intensiva ljusvågor och är mycket vanligt vid behandling av huddefekter. Det fungerar också utmärkt mot åderbråck och tekniken har varit väldokumenterad sedan 1998.

Behandling under lokalbedövning

En lokalbedövning läggs och med hjälp av en tunn kanyl förs lasern in under huden. Lasern behandlar den stora venen på benet, vilket leder till att kroppen själv gör sig av med de sjuka venerna och därmed åderbråcken. Den vetenskapliga dokumentationen visar att det är viktigt att ingreppet utförs under lokalbedövning för ett fullgott och varaktigt resultat. Lokalbedövningen säkrar god kontakt mellan lasern och venen, samtidigt som den skyddar dig från värmen.

  • Ger mycket gott resultat
  • Ultraljudet visar åderbråckets karaktär
  • Lasern förs in under huden och behandlar den stora venen
  • Kroppen gör sig av med åderbråcken självt
  • Lokalbedövning är nödvändigt
Efter behandlingen

Det finns inga fysiska restriktioner efter behandlingen, och vanligtvis är det inte nödvändigt att planera sjukskrivning. Efter behandling kommer det i vissa fall finnas ett behov för kompressionslindning. I så fall kommer patientens ben att kompressionslindas, och denna linda ska tas bort efter 24 timmar.  Efter behandlingen kan patienten åka direkt hem och leva som vanligt. Om benet blir svullet, eller om det uppstår en lindrig smärta, kan man välja att använda en stödstrumpa om man tycker detta ger lindring.

Det är bra att röra på sig som vanligt, och man kan börja jobba när man är klar. För att ta hänsyn till risken för infektion bör man undvika att bada badkar, simbassäng och liknande innan alla injektionsställen har läkt, ca. 10 dagar.

Åderbråcksklinikerna erbjuder återbesök till alla patienter som blivit behandlade. Det finns oftast inte behov av planlagd efterkontroll. Om man fortfarande upplever symtom kan man boka tid till efterkontroll cirka 10-12 månader efter behandlingen, om inte annat avtalats. 

Du är givetvis alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor i samband med din behandling.

Vill du veta mer om åderbråck, läs vår artikel ‘Fakta om åderbråck – varför får man åderbråck?’

Åderbråck kan behandlas med laser
Steg för steg
6 steg till ben utan åderbråck
1
En första kontakt

Du kontaktar oss genom att ringa till vårt huvudnummer på tel: 020-1401990 eller maila till info@aderbracksklinikerna.se. Vi har kunniga sekreterare som svarar på dina frågor. Vi bokar in dig för en undersökning.

Kliniken i Stockholm
08-50118190
Kliniken i Göteborg
031-7972470
Kliniken i Malmö
040-6439780
Kliniken i Norrköping
011-3230450
Kliniken i Södertälje
085-0118180
Kliniken i Gävle
026-2805240
Kliniken i Uppsala
018-4108730
Kliniken i Karlstad
020-1401990
Kliniken i Jönköping
020-1401990
Kliniken i Östersund
020-1401990
2
Undersökning

Vid förundersökningen föreslår specialistläkaren den behandlingsmetod som är lämpligast för dig. För att välja rätt behandling för just dig, måste våra specialistläkare först undersöka dina åderbråck. Detta utförs med hjälp av ultraljud.

3
Vi bokar in dig för behandling

När vi har bestämt lämplig behandlingsmetod för dina åderbråck finner vi en tid som passar dig.

4
Behandling

När du kommer till kliniken blir du väl omhändertagen av vårt erfarna team, som ser till att ditt besök blir så positivt som möjligt. Din behandlade specialistläkare gör en undersökning på nytt innan vi tvättar rent området som ska behandlas och lägger lokalbedövning. Ingreppet tar cirka en timme i genomsnitt.

5
Efter behandlingen

Efter behandlingen kan du vara normalt aktiv och du behöver vanligtvis ingen sjukskrivning. Om du får lugnande och smärtstillande läkemedel ska du inte köra bil efter på minst 6 timmar. Efter behandling kommer det i vissa fall finnas ett behov för kompressionslindning. I så fall kommer dit ben att kompressionslindas, och denna linda ska tas bort efter 24 timmar.

6
Återbesök

Det finns oftast inte behov av planlagd efterkontroll. Om du fortfarande upplever symtom kan du boka tid till efterkontroll cirka 10-12 månader efter behandlingen, om inte annat avtalats.

               Region Vstra Göteland

Åderbråcksklinikerna har avtal med Västra Götalandsregionen gällande åderbråcksbehandlingar.