Orsaker till och behandling för ådernät
Ådernät är som små trådliknande blodkärl som ligger ytligt i huden. De har ofta en lila eller blåaktig färg och kan vara mer eller mindre synliga. Förutom benen kan även ådernät uppstå i ansiktet. Ådernät i ansiktet är primärt kosmetiska och behandlas inte hos oss. Här vill vi informera om båda.
Åderbråck eller ådernät
Finns det underliggande åderbråck i förhållande till kärlbristningarna är det bra att få dessa undersökta och behandlade innan behandling för ådernät, kärlbristningarna, då risken att de kommer tillbaka snabbt annars är större. Av denna anledning innebär en förundersökning för ådernät alltid en bedömning av om det finns åderbråck, som rekommenderas att behandlas först.Eftersom många tycker att ådernät är fult och därför är en kosmetisk oläglighet, är ådernät lämpliga för undersökning och behandling. Många av dessa människor känner att de är begränsade i valet av klädsel som visar benen, till exempel eftersom de skäms över sina ådernät som syns på benen.
Enkelt att behandla ådernät
Ådernät på benen behandlas bäst med så kallade mikroinjektioner, även kallad mikrosklerosering. Vid mikrosklerosering injiceras ett läkemedel direkt i de små venerna med hjälp av en mycket tunn nål. Detta gör att blodkärlen sluter sig och drar ihop sig. Kroppen kommer sedan att eliminera dem med tiden. Vanligtvis försvinner ådernätet efter några veckor och det tar ofta 1-3 behandlingar, beroende på kärlbristningarnas storlek, för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Injektionsbehandlingarna utförs av en legitimerad specialistsjuksköterska. Behandlingen tar ca 60 min och innebär inte att du måste avstå från arbete, fysisk aktivitet eller resor.
Ådernät kan också behandlas med laser. Mekanismen är densamma som vid mikrosklerosering – den lilla venen förstörs, försvinner och tas upp av kroppen. Laserbehandling används ofta för att behandla ådernät, kärlbristningar, i ansiktet.
Vad kan du själv göra för att undvika att utveckla ådernät
Ådernät är vanligare i befolkningen än vad de flesta tror. Cirka 50 till 55 procent av alla kvinnor har ådernät, och bland män är det något färre – cirka 40 till 45 procent. Bland personer över 50 år är det mer än hälften av alla som har små eller stora områden med ådernät.
Genetik, och därmed ärftlighet, är den absolut viktigaste faktorn bakom uppkomsten av ådernät, kärlbristningar. Det finns dock även andra faktorer som har liten effekt. Dessa inkluderar graviditet, fetma och inaktivitet. Dessutom kan hormonella obalanser också spela en roll. Det är långt ifrån alla faktorer som går att förebygga och i de allra flesta fall kommer det inte att finnas några särskilda skäl som kan pekas på som bidragande till uppkomsten av ådernät. Ådernät försvinner inte av sig själva