Vad är åderbråck? Och varför får man åderbråck? Åderbråck är tjocka, slingrande blodkärl som uppstår på benen, och åderbråck uppstår främst på grund av ärftlighet. Åderbråck förvärras med tiden, och det kommer därför att krävas en åderbråcksbehandling för att få dem borttagna. Innan vi ger tips om åderbråcksbehandlingar måste vi ta reda på vad åderbråck är.
Vi har sammanfattat information om vad åderbråck är, vad som orsakar åderbråck och hur åderbråck kan behandlas. Några av de viktigaste punkterna i artikeln är:
Åderbråck eller varicer är en sjukdom som kännetecknas av vidgade, slingriga ytliga vener, som företrädesvis uppträder på insidan på underbenen.
Åderbråck uppstår till följd av försämrad blodcirkulation i venerna. Venerna i kroppen för tillbaka blod från kroppens alla delar till hjärtat för att få nytt syre. Blodcirkulationen kan försämras till följd av försvagade klaffar. Det är klaffarna som ska hindra blodet från att strömma tillbaka när det pumpas men om klaffarna inte fungerar som de ska läcker blod bakåt i venerna och detta är särskilt vanligt i benen eftersom blodet i benen ofta ska pumpas uppåt och medan gravitationen drar blodet nedåt.
Resultatet av försämrat blodflöde till följd av försvagade klaffar kan bli att syrefattigt, blåaktigt, blod ansamlas i venerna och det är det som kallas för åderbråck. Åderbråck förstorar venerna och kan skapa obehag och smärta samtidigt som de synliga blodkärlen ofta anses fula. Åderbråck uppstår oftare hos personer som är äldre eftersom klaffarna i venerna slits under en persons livstid. Problemen med åderbråck förvärras också ofta med stigande ålder.
Problem med åderbråck är vanliga och förekommer hos tjugo till trettio procent av befolkningen och uppstår på grund av ärftlighet. Det vill säga om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt benägna att få åderbråck själv vid någon tidpunkt i livet.
Åderbråck är ofta ofarliga men de kan orsaka obehag och tio procent av de personer som drabbas av åderbråck får mer besvärliga symptom som svullnader och blödningar. Åderbråck skapar således inte bara kosmetiska problem utan kan också försämra en persons välfärd genom värk, sveda, en känsla av tunga ben och kramper.
Även om åderbråck är vanligare hos kvinnor, överviktiga och äldre personer så kan de drabba vem som helst. Uppkomsten av åderbråck är också ärftlig och kan uppkomma för första gången i samband med graviditet.
En missuppfattning när det gäller åderbråck är att det krävs omfattande kirurgi för att åtgärda dem när det i själva verket går att behandla åderbråck med mycket små ingrepp.
Åderbråck...
Det finns i grund och botten ingen större anledning att oroa sig för åderbråck. Det största problemet med åderbråck för de flesta är att de ger symtom och ofta upplevs som fula.
Det är en bra idé att få dina åderbråck undersökta om de orsakar obehag och smärta, eller om du upplever dem som så fula att de begränsar dig i din vardag och minskar din livskvalitet. När en kirurg undersöker dina åderbråck kan man effektivt ta reda på vilken behandlingsmetod som är mest lämplig och ger det bästa resultatet.
Åderbråck...
Ungefär tjugo till trettio procent av den vuxna befolkningen har åderbråck och nästan alla människor har någon synlig ven på benen. Vi kanske inte gillar hur åderbråcken ser ut och hos många av de personer som har åderbråck skapar dessa också smärta och obehag. Nedan följer en sammanställning av vad som är värt att veta om åderbråck.
Åderbråck uppstår när klaffarna i venerna försvagas vilket för att blodet inte rör sig uppåt i benen som det är tänkt utan ansamlas i benen. Problemet med blod som ansamlas i pooler förstärks när venerna med åren förlorar sin elasticitet och sväller när blodet ansamlas. Det är alltså en kombination av försvagade klaffar och minskad elasticitet i venerna som gör att åderbråck uppstår och att de ser ut som de gör.
Många personer förväxlar också åderbråck med ådernät. Ådernäten är mindre och ser ut som spindelnät på benen. Ådernät medför nästan aldrig några problem för den person som har dem men många vill trots detta behandla dem av kosmetiska skäl.
Vissa symptom som orsakas av åderbråck ska inte ignoreras. Det är viktigt att du söker upp en läkare om du upplever:
De ovan listade symptomen är de värsta i samband med åderbråck och de kräver en omedelbar kontakt med läkare.
Det kan också vara så att det inte är ett åderbråck i benet utan istället en blodpropp. Några tecken på en blodpropp i ett ben kan vara smärta, svullnad, kramp och muskelvärk men det kan också saknas symptom. Kontakta en läkare om du upplever dessa symptom. En blodpropp kan vara dödlig eftersom blodproppen kan lossna och röra sig till lungorna.
Nedanstående symptom är inte allvarliga eller livsfarliga men du kan ändå boka tid för en undersökning hos en läkare om du upplever eller har:
Många personer blir så vana vid sina åderbråck och det obehag de medför att uppfattar som normalt vad som faktiskt är förvärrade symptom. När åderbråcken väl är behandlade uppfattar många personer som haft åderbråck en lättnad på ett sätt som att de inte visste att de tidigare haft så svåra problem.
En person som oroar sig för sina åderbråck eller ådernät kan göra en förundersökning med ultraljud av venerna som underlag för en kärlkirurgs bedömning av åderbråcken och huruvida dessa ska behandlas eller inte samt vilken typ av behandling som är den bästa för just de åderbråck som en viss person har.
Åderbråck...
Åderbråck förekommer i hela befolkningen men det finns vissa personer som löper störst risk att drabbas av åderbråck:
Åderbråck eller ådernät som uppkommer i samband med graviditet försvinner ofta av sig själva. Att åderbråck kan uppstå i samband med graviditet hänger samman med att blodcirkulationen och hormonbalansen förändras under en graviditet.
En person som fått åderbråck eller ådernät i samband med en graviditet bör vänta tre till sex månader efter graviditeten innan hon söker behandling eftersom dessa åderbråck eller ådernät ofta försvinner av sig själva och därmed inte behöver behandlas.
Åderbråck under graviditet:
Om du är genetiskt disponerad för åderbråck kan du inte förhindra att de uppstår. Men du kan minimera risken för åderbråck genom ett antal aktiviteter och livsstilsförändringar som en person kan göra helt själv.
Om du har åderbråck som orsakar mycket besvär, kan symtomen lindras genom att använda stödstrumpor. Stödstrumpor pressar runt underbenen, vilket hjälper blodet att rinna åt rätt håll. Detta kan lindra symptomen på åderbråck men inte eliminera dem.
Ett sätt att minimera risken för potentiella åderbråck är att gå ner i vikt. Överviktiga personer har ofta dålig blodcirkulation i benen, vilket ökar risken för åderbråck och förvärrar befintliga åderbråck.
Träning är också ett sätt att öka blodcirkulationen och därmed minska risken för åderbråck. Träning hjälper också till att lindra befintliga åderbråck.
Det finns många alternativa behandlingar för åderbråck, men det finns lite eller inget vetenskapligt stöd för alternativ medicin mot åderbråck. Oavsett vad bör en person alltid diskutera alternativa behandlingar med sin läkare innan de påbörjas.
Risken för åderbråck kan minimeras genom:
Det finns olika åtgärder en person kan vidta för att minimera risken att utveckla åderbråck eller lindra symptomen på befintliga åderbråck. Med stigande ålder kan det vara nästan omöjligt att undvika att få åderbråck eller ådernät, men träning och bra kost kan minska risken för åderbråck.
Även om en av huvudfaktorerna bakom åderbråck och ådernät är genetik, ökar risken för åderbråck och ådernät hos personer som är överviktiga och stillasittande, så det finns mycket en person kan göra för att minska risken.
Det är också bra att undvika att sitta eller stå i samma ställning under långa perioder, eftersom det också påverkar blodcirkulationen.
Finns det risker för att åderbråck kan orsaka medicinska problem på andra ställen i kroppen än de som är kopplade direkt till åderbråcket?
Åderbråck orsakar ofta lindriga problem såsom till exempel klåda, tunga ben och lätt värk där åderbråcken sitter men det finns också risker för att huden tar skada på grund av den försämrade blodcirkulationen i benen. De skador som kan uppstå på huden ter sig först som torr hud som kan orsaka klåda men det kan även uppstå variga sår som inte läker av sig själva och det är en skada som är indirekt kopplad till åderbråcket.
Ett annat, och mycket allvarligare problem som kan uppstå är blodproppar i benen. Om dessa blodproppar lossnar kan de transporteras med blodet och sätta sig i till exempel lungorna vilket kan skapa situation som är akut och livshotande. Detta är dock mycket ovanligt och de flesta blodproppar som är farliga kommer från vener som ligger djupare i kroppen.
De problem som kan uppstå på andra delar av kroppen till följd av åderbråck är:
Det finns Olika metoder för att behandla åderbråck. De flesta av dessa metoder är mycket enkla och innebär väldigt små ingrepp på patienten. Förr i tiden åtgärdades åderbråck med kirurgiska ingrepp som innebar högre risker och att patienten behövde längre tid för återhämtning.
Dagens metoder är mycket skonsammare, tar bara några timmar att genomföra och patienten kan åka hem från kliniken redan samma dag.
Skleroterapi är en relativt ny behandlingsmetod mot åderbråck. Skleroterapi innebär att man injicerar ett läkemedel – ett slags skum - som får kärlen där åderbråcken sitter att skrumpna och försvinna. Läkemedlet injiceras genom en kateter som kirurgen hittar med hjälp av ultraljud. Denna metod används ofta för områden med mindre åderbråck.
En annan ny metod för att behandla åderbråck innebär att man för in ett medicinskt lim i venerna genom en kateter. Limmet stänger av venerna där åderbråcket sitter och får dem att skrumpna och försvinna precis som vid injektionsbehandling.
Att limma ihop venerna har flera fördelar som till exempel att bedövning inte behövs och det finns ingen risk för nervskador från den hetta som kommer med en laserbehandling.
En av de mest effektiva behandlingarna för åderbråck är att använda laser. Patienten får lokalbedövning varefter en kateter används för att föra in den laser som bränner de skadade venerna intill dessa är sammanfogade och blodflödet stoppat. När venerna är stängda kommer blodet att hitta andra sätt.
Att kirurgiskt avlägsna vener med åderbråck är ett stort ingrepp som innebär konvalescens för patienten. Detta ingrepp används idag bara vid mycket allvarliga fall av åderbråck.
Stödstrumpor kan vara mycket effektiva för att lindra symtomen i samband med åderbråck. Stödstrumpor kan lindra symtomen om du lider av kramper, svullnad och rastlöshet i benen. Stödstrumpor lindrar symtomen, men stödstrumpor kan inte ta bort åderbråck och anses inte vara en del av behandlingen av åderbråck.
Vilken behandlingsmetod för åderbråck som väljs beror på patientens omständigheter, som till exempel ålder och hälsa, samt på hur allvarliga åderbråcken är.
Det finns många effektiva behandlingar för åderbråck. De flesta av dessa behandlingar går väldigt fort och patienten kan åka hem samma dag. Några av behandlingarna för åderbråck är:
Åderbråck kan tas bort med effektiva och skonsamma behandlingsmetoder. Dessa behandlingsmetoder visualiseras i filmen, och de försiktighetsåtgärder som ska vidtas efter en åderbråcksbehandling belyses.
När det gäller alternativa behandlingsmetoder för åderbråck saknas vetenskapligt stöd för andra metoder än de som gäller livsstilsförändringar, som kan lindra symtomen. Livsstilsförändringar inkluderar viktnedgång, diet, motion och minskat stillasittande.
Det har forskats en hel del om åderbråck och hur de bäst kan behandlas. Ett forskningsprojekt om åderbråck genomfört av Lars H.Rasmussen, Martin Lawaetz et al. jämförde laserbehandling mot åderbråck med en metod som går ut på döda den skadade venen genom att knyta en tråd, ligering, runt den och därefter dra ut den ur benet med en mycket liten krok.
Resultat vid jämförelse av laserbehandling och ligering mot åderbråck
Vid en jämförelse av resultaten av behandling mot åderbråck med laster och ligering sex månader efter behandlingarna drogs följande slutsatser:
Fortsatt forskning kommer att ske för att utröna vilken behandling som har bäst långsiktig effekt; till exempel hur lång tid det tar innan patienterna behöver behandlas för åderbråck igen.
Nej, men du kan lindra symtom vid åderbråck med fysisk aktivitet (exempel genom att promenera eller springa). Undvik att vara stilla alltför långa stunder och försök att ha benen högt så ofta du kan.
De mest kända symptomen från åderbråck är trötta, tunga och svullna ben. Vid mer framskridna åderbråck kan huden irriteras, klåda uppstå och eksem framträda. I värsta fall kan åderbråcken orsaka venösa bensår på vristerna, och dessa bensår kan vara mycket svårläkta.
Vissa kvinnor får åderbråck under en graviditet. Hos de flesta kvinnor försvinner åderbråck efter graviditetens slut, men tyvärr inte i samtliga fall. Då kan det behövas behandling för att ta bort åderbråcken. Under graviditeten förändras hormonbalansen och kroppsvikten ökar plötsligt, vilket ökar blodtrycket vilket i sin tur kan orsaka åderbråck.
Åderbråck är en tjock, svullen och slingig ven som buktar ut på huden. Åderbråck återinfinns oftast på underbenen, lår och fötter.
I venerna sitter små klaffar som reglerar blodflödet mot hjärtat. Dessa klaffar slits över tiden, och när detta slitage tilltar ökar risken för att klaffarna inte ska hålla tätt. Det som händer då är att blodet rinner tillbaka och ansamlas i pooler under venklaffarna. Det är dessa pooler som bildar åderbråck.
Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240
Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470
Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860
Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550
Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50
Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780
Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450
Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80
Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90
Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180
Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250
Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730
Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390
Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690
Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850