Artikel

Fakta om åderbråck – varför får man åderbråck?

November 30, 2018

Vad är åderbråck? Och varför får man åderbråck? Jo, det är de små maskformade sakerna som sätter sig på benen. De är inte så snygga och faktum är att de inte är ofarliga heller. Det bästa man kan göra är därför att ta bort dem med åderbråcksbehandling. Men innan vi tipsar om behandlingar, så måste vi reda ut vad åderbråck är.

Man vill ju kunna visa upp benen. Så känner många, speciellt på sommaren då det känns både skönt och självklart att bära shorts, klänning och kjol. Men åderbråck på benen sätter stopp för detta för väldigt många människor. Åderbråck är ett jättevanligt problem och många lider i det tysta helt i onödan – för det går faktiskt att göra en del åt problemet. Men låt oss först titta på vad åderbråck faktiskt är. Varför får man åderbråck?

ÅDERBRÅCK, VAD ÄR DET? OCH VARFÖR FÅR MAN ÅDERBRÅCK?

Venerna i kroppen transporterar upp blodet till hjärtat, och för att det ska vara möjligt finns det klaffar i ådrorna som hjälper till att få upp blodet upp till hjärtat. Blir det ett ökat tryck på dessa ådror kan det bli så att de utvidgas och det är då åderbråck kan uppstå. Åderbråck dyker ofta upp på benen, du har säkert sett det eller så har du det själv. Många människor drabbas, det är väldigt vanligt speciellt bland äldre då kroppens funktioner inte alltid är lika starka då som de var förr, ådrorna utvidgas lättare på en äldre person. Men det kan också bero på övervikt – bär man på mycket vikt och dessutom sitter still blir det också ett ökat tryck på venerna. Graviditet är också vanlig bakomliggande orsak – och det hänger då samman med att man just går upp i vikt och sitter stilla för mycket.
Vissa får åderbråck medan andra slipper det, det har inte bara med vikt och stillasittande eller ålder att göra utan det ligger också i generna. Åderbråck är nämligen också ärftligt.
Så nu vet du lite mer om varför man får åderbråck. 

Bli kvitt åderbråck

Åderbråck är inte bra att gå runt med utan det bästa är att ta bort dem. De kommer nämligen inte att försvinna med tiden utan tvärtom är risken stor att de blir värre med åren. Till en början känner man kanske inte av dem utan besväras mest av dem av kosmetiska skäl. Men hos äldre personer som har gått runt med sina åderbråck länge kan de faktiskt skapa otrevliga bensår som gör ont. Det finns olika grader i hur besvärliga åderbråck är och gör man inte något åt åderbråcken finns det risk att de hela tiden förvärras.
Andra besvär, förutom bensår, är att benen kan börja kännas tunga och att hunden kliar och ändrar färg.

Uppsök läkare

Misstänker du att du har eller kommer att få åderbråck är det bra att kontakta en läkare för en bedömning. Därefter kan läkaren konstatera hur illa däran problemen är, och är det illa betalar landstinget medan man annars kan behöva bekosta behandlingen själv. Det kostar mellan cirka 18 000 25 000 kronor att ta bort åderbråck på ett ben. Man behöver bara en behandling, och tack vare ny teknik och lokalbedövning, går det fort och man kan komma upp på fötterna och röra sig som vanligt efter behandlingen.Jörgen Nörby Jörgen Nörby är specialist i kärlkirurgi och en av Nordens mest erfarna åderbråckskirurger. Jörgen har i flera år varit överläkare och ansvarig specialist för åderbråckbehandlingen vid OUH Svendborg Sjukhus och Venkliniken i Nyborg. Innan dess var Jörgen överläkare vid Venkliniken i Frederikshavn.