COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Synliga vener på benen – det här kan det vara och det här kan du göra åt det

9 december 2018

Många har synliga vener på benen. Det kan vara ådernät eller åderbråck, till exempel. Ofta syns dessa vener tydligare på ljus hud än på mörkare hud.
Det finns en rad saker du kan tänka på och göra, för att åtgärda problemet. Det finns till exempel effektiva åderbråcksbehandlingar.

Synliga vener uppstår på benen ofta för att de har utsatts för extra mycket tryck, och därför utvidgats för att klara av sin uppgift; att transportera syrefattigt blod tillbaka upp till hjärtat. Eftersom venerna i benen har en lång väg att transportera blodet, mot tyngdkraften dessutom, kan det bli för jobbigt ibland. Det är få venerna bir synliga. Vener kan vara synliga på andra delar av kroppen också, men benen är vanligast.

Gravida och äldre drabbas oftast
Synliga vener drabbas ofta dem med ljus hy, eller rättare sagt drabbar det alla i lika hög utsträckning oavsett hudton, men det är synligare på ljus hud. Det drabbar också oftare äldre och gravida och kvinnor. Varför äldre? Jo, för att med tiden, när man åldras, så slutar klaffarna som hjälper till att trycka upp blodet i venerna att fungera lika starkt som de en gång fungerade. Varför gravida? Jo, för att de går upp snabbt i vikt och det skapar ett extra tryck på benen. Varför kvinnor? Dels är det för att det är kopplat till graviditet, men kanske är det också så att detta är hormonellt knutet. Detta är dock inte helt klarlagt.

Saker att tänka på
Har du synliga vener på benen kan du ta bort dem med hjälp av åderbråcksbehandling – det finns till exempel skuminjektioner, laserbehandling och en rad andra moderna, effektiva och smärtfria alternativ för att bli av med vener på benen. Det finns också några andra saker man kan tänka på. Som till exempel ens livsstil.

Livsstil – kost, motion och annat som hjälper mot synliga vener på benen.
Synliga vener på benen har alltså uppstått för att venerna har utsatts för ett tryck. Det man vill göra då för att detta inte ska hända igen, och man får fler vener på benen, är att skapa en bra blodcirkulation i benen. Detta får man om man rör på sig, gå på promenader till exempel.
En annan sak man ska tänka på, som kan vara bra att göra, är att hjälpa venerna att göra sitt jobb. Detta gör man genom att till exempel inte sitta eller stå stilla för mycket – utan gärna lägga benen i högläge, bära stödstrumpor, rymliga skor. En övning man kan göra är tåhävning, då lyfter man hälen från marken upp och ner, och på så sätt aktiveras vadmusklerna. Vadmusklerna hjälper då venerna i benen att skjutsa upp blodet. Ha som vana att göra den här övningen regelbundet.

Vad är det för skillnad på åderbråck och ådernät?

Förenklat kan man säga att ådernät är mildrare och känns inte, medan åderbråck kan skapa obehag så som kliande känsla och till och med sår. Åderbråck tenderar också att bli värre med åren. Både åderbråck och ådernät går att ta bort med behandling. En läkare ger dig rådet vilken typ av behandling som passar bäst.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.