COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Så här tar du bort ytliga blodkärl med IPL eller injektion

9 december 2018

Det är vanligt att ha ådernät på benen, det som på benen ser ut som ytliga blodkärl, men det är också lätt att bli av med problemet – ytliga blodkärl behandlas med till exempel IPL eller med injektion och resultatet blir omedelbart och permanent. Det är dessutom skonsamt och känns knappt.

Många kvinnor när de blir gravida eller när de når medelåldern drabbas av ådernät på benen, det så kallade ytliga blodkärl. Det är heller inte ovanligt att de syns i ansiktet också. Varför ådernät uppstår beror på flera orsaker, det kan till exempel uppstå i samband med graviditet då kroppen genomgår hormonella förändringar samt att man som kvinna ökar i vikt. Det kan också ha att göra med att huden utsatts för sol eller för extrema väderomställningar, låt säga att man badar mycket bastu på vintern eller på annat sätt hamnar i situationer då vädret slår om kraftigt. Ådernät kan också uppstå om man sitter mycket eller står mycket, om man sitter med benen i kors framför datorn hela dagen eller om man står upp och jobbar mycket, exempelvis som frisör. Men den främsta orsaken till att ådernät uppstår är ändå generna, om det ligger i släkten alltså så riskerar man att drabbas. Åderbråck ock ådernät uppstår när venklaffarnar är defekta eller slitna, så blodcirkulationstonen är dålig.

Vem drabbas av ådernät på benen? Kan man behandla det med IPL?

Ådernät drabbas visserligen främst kvinnor i övre medelåldern men det kan samtidigt drabba alls, det kan även dyka upp så tidigt som i tonårsåldern.

Är ådernät farligt?

Nej, synliga blodkärl, så kallad ådernät, är inte farligt och man har inte ens obehag av dem. Att man vill ta bort dem har med estetiska orsaker att göra. Men, och det här är viktigt, det kan vara så att åderbråck ligger dolt under ådernät. Och åderbråck, till skillnad från ådernät, skapar obehag om man har det och åderbråck blir dessutom bara värre och värre med åren och kan längre fram i livet orsaka bensår. Så det kan vara bra att kolla upp sitt ådernät om man misstänker att det kan vara något annat bakom, åderbråck alltså. Då ska detta helst behandlas för att undvika obehag. Det finns en rad behandlingsmetoder för att bli av med åderbråck, det är, precis som behandling av ådernät, skonsamt och effektivt.

Viktigt att komma ihåg innan du tar bort blodkärl med IPL

Innan du ska behandla det ytliga blodkärlen är det viktigt att undvika sol då pigment gör det svårare att behandla, därför är överlag mörkare hud svårare att behandla och ta bort ådernät. Det gäller även brun utan sol. Man ska inte vara gravid eller amma heller. Vilken behandlingsform som är bäst bestämmer man i samråd med professionell personal. Vid behandling av ådernät är injektion eller laserbehandling som IPL det vanligaste. Det gör inte ont, på sin höjd kan det klia, eller brännas lite, i några sekunder, och sedan kan man gå hem direkt och återgå till vardagen på en gång. Behandlingen kan behöva upprepas några gånger för önskad effekt. Mellan varje behandlingstillfälle så måste man vänta fyra till sex veckor innan man behandlar igen så huden hinner återhämtas.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.