Varicer under en graviditet är vanligt. Vid en graviditet sker många förändringar i kroppen, och varicer är förmodligen en av de mindre önskade förändringarna. Varicer under en graviditet kommer att beskrivas mer i detalj i den här artikeln, där vi också kommer att diskutera vad varicer är, om det är farligt att ha varicer under en graviditet och vad man ska göra för att ta bort varicer.
Varicer är ett annat namn på åderbråck, varicer är en vanlig venös sjukdom och drabbar cirka trettio procent av befolkningen.
Alla personer kan få varicer men de är vanligare bland personer som är överviktiga, äldre eller gravida. Detta beror bland annat på att varicer uppstår på grund av dålig blodcirkulation samt defekta eller slitna venklaffar.
I kroppen regleras blodcirkulationen av venklaffar som har som funktion att hindra blod från att rinna tillbaka i nedåt i venen när det pumpas till hjärtat för syresättning. Om dessa klaffar är trasiga eller slitna kan ett återflöde uppstå, vilket resulterar i att blod samlas i pooler. I dessa pooler ökar trycket vilket kan orsaka varicer. Varicer framträder på benen, ofta med början i knävecken, som tjocka och synliga vener med lilaaktig färg.
Varicer förekommer oftare hos personer som är överviktiga eller äldre. Detta beror på att övervikt ofta medför en försämrad blodcirkulation, vilket gör att eventuella läckor i venklaffarna blir ett större problem än annars. Precis som resten av kroppen slits venklaffarna över tiden, vilket är ännu en anledning till att varicer är vanligare hos äldre personer.
Som vi nämnt ovan uppstår varicer ofta när blodcirkulationen försämras, vilket är vanligt vid övervikt. Under en graviditet ökar också kroppsvikten och det påverkar blodcirkulationen på samma sätt som vid konventionell övervikt. Hormonbalansen i kroppen förändras också vid en graviditet och det påverkar elasticiteten i venerna negativt, vilket är ännu en faktor bakom uppkomsten av varicer. Även blodvolymen ökar, ofta uppåt femtio procent, i kroppen vid en graviditet och det är ännu en faktor som påverkar blodcirkulationen negativt, och därmed också ökar risken för att varicer ska uppstå.
Varicer som förekommer under en graviditet är helt ofarliga, varicer i övrigt är heller nästan aldrig farliga. Det är först när varicer förblir obehandlade under en längre tid som de kan bli farliga. Allvarligare symptom vid obehandlade varicer som vuxit under många år inkluderar eksem och venösa bensår som inte läker av sig själva.
Efter en graviditet försvinner varicerna oftast, men inte alltid, spontant eftersom kroppsvikten sjunker och blodcirkulationen förbättras. Om kvinnan förblir överviktig efter graviditeten finns det dock risk för att varicerna inte bara finns kvar utan också fortsätter att växa, och förvärras.
Varicer som har uppkommit under en graviditet är ofta helt ofarliga men de kan orsaka lindrig smärta i form av svullna och trötta ben, samt obehag och kramper. Varicer kan också vara ett kosmetiskt problem eftersom många personer med varicer uppfattar de lilaktiga, slingrande, tjocka venerna på benen som så fula att de drar sig för att visa sig ute barbenta. Detta kan leda till begränsningar i vardagen och för livskvaliteten hos en person som har varicer, och det är mycket goda skäl till att behandla dem.
Varicer som uppkommit i samband med en graviditet kan behandlas och tas bort efter att graviditet och amning avslutats. Eftersom varicer som uppkommit under en graviditet försvinner spontant efter graviditeten är det viktigt med tålamod och se om varicerna blir kvar eller inte innan en behandling planeras.
För en person som vill ta bort varicer efter en graviditet finns det många effektiva och skonsamma metoder att välja mellan. Behandlingarna utförs av erfarna specialistläkare som bara använder sig av de modernaste metoderna.
Vid borttagning av varicer genom en skumbehandling injiceras ett läkemedel i den sjuka venen där varicerna sitter. Detta läkemedel får venen att stängas, vilket får blodet att flöda på andra sätt, och därmed försvinner varicern.
Vid en laserbehandling förs en kateter med en laser på in i venen varpå den långsamt dras ut igen. Värmen från lasern får venen att stängas av, vilket gör att blodet flödar på ett annat sätt och därmed försvinner varicern.
För att ta bort mycket synliga varicer på benen efter en graviditet kan flebektomi användas. Vid en flebektomi dras venen med varicer ut ur benet med en liten nål. Flebektomi är den bästa metoden för att behandla varicer som utgör en kosmetisk olägenhet.
Det första steget vid behandling av varicer är att göra en förundersökning då en kärlkirurg undersöker blodflödet i benen så att alla varicer kan identifieras. Därefter bestämmer patienten och läkaren tillsammans vilken behandlingsmetod som är bäst för att avlägsna de varicer som uppkommit i samband med graviditeten.
Åderbråck drabbar ungefär var tredje vuxen och symtomen kan vara väldigt olika. Vissa upplever mycket besvär, både fysiskt och psykiskt, medan andra i princip känner ingenting. Om åderbråck är ett mycket stort besvär och orsakar svullnad och smärta, är det en bra idé att överväga att låta behandla dina åderbråck. Många upplever att livskvaliteten förbättras markant efter en åderbråcksbehandling.
Det kan vara svårt att undvika åderbråck under en graviditet då övervikt, förändrad hormonbalans och ökad blodvolym påverkar uppkomsten av åderbråck. Det är en bra idé att upprätthålla en god blodcirkulation med god aktivitet och användning av stödstrumpor. Dessa åtgärder kan minska risken för åderbråck.
Kostnaden för att ta bort åderbråck varierar beroende på: vilken metod som ska användas; om det är ett eller två ben som ska behandlas; och om det är både den medicinska och den kosmetiska delen som ska tas bort. Priserna börjar från 5 000 kr och upp till 39 000 kr.
Man kan inte förebygga åderbråck om man är predisponerad att få det. Man kan vidta olika åtgärder för att minska risken, som att bibehålla en hälsosam och aktiv livsstil, undvika rökning och övervikt samt undvika stillasittande under längre tid.
Det är inte möjligt att förhindra åderbråck, men det finns många bra åtgärder man kan göra för att minimera risken.
- Undvik rökning
- Fysisk aktivitet
- Stödstrumpor
- Vila med benen upphöjda
- Undvik övervikt
Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240
Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470
Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860
Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550
Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50
Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780
Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450
Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80
Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90
Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180
Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250
Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730
Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390
Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690
Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850