Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Ta bort blodkärl med IPL

december 9, 2018

Många människor har problem med ytliga blodkärl, så kallade ådernät, på till exempel benen och på ansiktet. Det finns flera orsaker varför de dyker upp och också flera sätt att bli av med dem. Oftast går det att ta bort dem helt tack vare effektiva behandlingsmetoder som exempelvis IPL.

Har du ytliga blodkärl i ansiktet eller på benen? Då är du långt ifrån ensam. Väldigt många lider av ådernät som det kallas för, och problemet kan dyka upp i nästan vilken ålder som helst och det finns många orsaker bakom att problemet uppstår. Det kan ha att göra med graviditet, stillasittande, att man står upp för mycket (exempelvis om man jobbar i butik och står hela dagen eller jobbar som frisör), det kan också vara kopplat till hormonella rubbningar (om man till exempel går på östrogenbehandling) eller så har det att göra med överkonsumtion av alkohol, för mycket sol, övervikt, eller att man utsatts för extrema väderskillnader. Men, och det här är den vanligaste orsaken, så har det helt enkelt bara med generna att göra. Oavsett så är det som tur var inte så att ådernät är farligt, men däremot ser de spindelnätsliknande som sitter precis under huden och går i lila toner, inte så kul ut. Så av estetiska skäl är det många som vill bli av med dem. Synliga blodkärl på benen, så kallade ådernät, uppstår ofta när blodkärlen har utstått extra mycket påfrestning. Ådernät är, till skillnad från åderbråck, tunna, ytliga.

Viktigt att komma ihåg!
Ådernät kan uppstå för att det finns bakomliggande åderbråck, så det kan vara en bra idé att uppsöka läkare av den anledningen då åderbråck helst ska behandlas för att inte förvärras. Ådernät, alltså synliga blodkärl kan exempelvis behandlar med ILP.

Behandling av ådernät det vill säga synliga blodkärl
Behandlar man ett område ådernät kommer de permanent att försvinna. Men tyvärr finns det fortfarande risk att ådernät dyker upp på andra ställen, så det kan vara så att man måste behandla lite då och då om man vill vara fri från synliga ådernät. För att bli av med ådernät kan man använda injektionsbehandling eller laserbehandling som IPL. Valet av behandling beror på vart på kroppen ådernätet sitter samt hur stora de är. Men oavsett behandling så är det riskfritt och relativt smärtfritt och det tar bara en timme eller lite mer. Man kan återgå till sitt vanliga liv precis efter behandlingen.

Inför behandlingen – saker att tänka på innan behandlingen av ådernät med IPL och andra behandlingsmetoder
Sola inte innan du ska behandlas, låt solen vara ett bra tag innan helt enkelt. Detta för att brun hud har mer pigment och då behandlas även det området när man använder laser. Detta gäller faktiskt också brun utan sol. Av den anledningen är brunare hud inte lika lätt att behandla, men å andra sidan syns det ju inte lika tydligt på brun hud att man har ådernät.

Tänka på inför behandlingen av synliga ådernät
Ådernät kan ofta utföras direkt vid första besöket hos expert till skillnad från åderbråck som kräver konsultation innan. Är man gravid eller ammar rekommenderas man att vänta med behandlingen.Jörgen Nörby Jörgen Nörby är specialist i kärlkirurgi och en av Nordens mest erfarna åderbråckskirurger. Jörgen har i flera år varit överläkare och ansvarig specialist för åderbråckbehandlingen vid OUH Svendborg Sjukhus och Venkliniken i Nyborg. Innan dess var Jörgen överläkare vid Venkliniken i Frederikshavn.