Kliniker |  Medarbetare |  FAQ
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Ta bort blodkärl med IPL behandling

Många människor har problem med ytliga blodkärl, så kallade ådernät, på till exempel benen och på ansiktet. Det finns flera orsaker varför de dyker upp och också flera sätt att bli av med dem. Oftast går det att ta bort dem helt tack vare effektiva behandlingsmetoder som exempelvis IPL.

Har du ytliga blodkärl i ansiktet eller på benen? Då är du långt ifrån ensam. Väldigt många lider av ådernät som det kallas för, och problemet kan dyka upp i nästan vilken ålder som helst och det finns många orsaker bakom att problemet uppstår. Det kan ha att göra med graviditet, stillasittande, att man står upp för mycket (exempelvis om man jobbar i butik och står hela dagen eller jobbar som frisör), det kan också vara kopplat till hormonella rubbningar (om man till exempel går på östrogenbehandling) eller så har det att göra med överkonsumtion av alkohol, för mycket sol, övervikt, eller att man utsatts för extrema väderskillnader. Men, och det här är den vanligaste orsaken, så har det helt enkelt bara med generna att göra. Oavsett så är det som tur var inte så att ådernät är farligt, men däremot ser de spindelnätsliknande som sitter precis under huden och går i lila toner, inte så kul ut. Så av estetiska skäl är det många som vill bli av med dem. Synliga blodkärl på benen, så kallade ådernät, uppstår ofta när blodkärlen har utstått extra mycket påfrestning. Ådernät är, till skillnad från åderbråck, tunna, ytliga och ofarliga.

Ta bort blodkärl med IPL behandling

Viktigt att komma ihåg!

Ådernät kan uppstå för att det finns bakomliggande åderbråck, så det kan vara en bra idé att uppsöka läkare av den anledningen då åderbråck helst ska behandlas för att inte förvärras. Ådernät, alltså synliga blodkärl kan exempelvis behandlar med IPL.

Behandling av ådernät – det vill säga synliga blodkärl

Behandlar man ett område ådernät kommer de ofta permanent att försvinna. Men tyvärr finns det fortfarande risk att ådernät dyker upp på andra ställen, så det kan vara så att man måste behandla lite då och då om man vill vara fri från synliga ådernät. För att bli av med ådernät kan man använda injektionsbehandling eller laserbehandling som IPL. Valet av behandling beror på vart på kroppen ådernätet sitter samt hur stora de är. Men oavsett behandling så är det riskfritt och relativt smärtfritt och det tar bara cirka en timme. Man kan återgå till sitt vanliga liv precis efter behandlingen. Vid Åderbråcksklinikerna används injektionsbehandling för att behandla ådernät.

Inför behandlingen – saker att tänka på innan behandlingen av ådernät med IPL och andra behandlingsmetoder

Sola inte innan du ska behandlas, låt solen vara ett bra tag innan helt enkelt. Detta för att brun hud har mer pigment och då behandlas även det området när man använder laser. Detta gäller faktiskt också brun utan sol. Av den anledningen är brunare hud inte lika lätt att behandla, men å andra sidan syns det ju inte lika tydligt på brun hud att man har ådernät.

Tänka på inför behandlingen av synliga ådernät

Ådernät kan ofta utföras direkt vid första besöket hos expert till skillnad från åderbråck som kräver konsultation innan. Du kan inte genomgå en behandling för åderbråck eller ådernät när du är gravid. Om du ammar kan du bara behandlas 3 månader efter förlossningen. Du kan prata mer om detta med läkaren vid förundersökningen.Dr. Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.