COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Synliga vener på benen

9 december 2018

Utvidgade ådror, så kallade åderbråck är mycket vanliga bland både män och kvinnor, och det är inte bara äldre personer som drabbas. Varför får man synliga vener på benen?

Cirka 70 procent av alla som uppsöker en kärlkirurg för åderbråck gör det av kosmetiska orsaker – de trivs helt enkelt inte med hur deras ben ser ut när de har åderbråck på dem. Åderbråck som kan sitta på alltifrån låren till vaderna, på ena benet eller på båda benen, vara täckta med åderbråck eller bara ha någon enstaka synlig ven. Men många som söker hjälp hos läkare gör det också för att de besväras fysiskt av åderbråck. Det kan till exempel orsaka en konstant kliande känsla, eksem, en känsla av att benen är svullna, trötthet och mer. Hos personer som har mycket svåra åderbråck som inte har behandlats i tid kan bensår uppstå. Dessa bensår kan vara mycket svåra att läka.

Åderbråck är inte farligt

Men som tur är, är åderbråck inte farligt – en del tror att åderbråck kan orsaka proppar och det stämmer inte. Åderbråck spricker heller inte (extremt ovanligt i alla fall) så även om det ser ut som att de är redo att spricka, är det inte fallet. Hos en kärlkirurg på Åderbråcksklinikerna får man hjälp att ta bort åderbråcken med hjälp av till exempel skuminjektioner och laser. Vid en förundersökning görs ultraljud på problemområdet för att fastställa karaktären och svårighetsgraden av åderbråcken för att sedan hitta den bästa metoden att bli kvitt dem. Det är faktiskt betydligt lättare i dag än vad det var förr i tiden att bli av med åderbråck. Förr i tiden innebar det en operation som var dyr och omfattande, men tack vare modern teknik kan man göra det med lokalbedövning, snabbt och smärtfritt, och man kan vara igång med sitt vanliga liv direkt efter behandlingen hos en åderbråcksklinik.

Varför får man synliga vener på benen

Synliga vener är delvis ärftligt. Så ligger det i släkten, exempelvis att din mamma eller pappa har åderbråck på sina ben, är risken högre att du också får det. Men med det sagt, är det absolut inte så att du absolut kommer att få det bara för att några i din nära släkt har åderbråck. Som med andra sjukdomar som är ärftliga, drabbas inte alla i släkten utan det hoppar över personer. En annan orsak är att man står för mycket eller sitter för länge. Helt enkelt inte ger benen den rörelse de behöver. I samband med graviditet är också risken stor eftersom man, dels sitter mycket, men också för att man ökar i vikt.

Åderbråck – vad är det?

Synliga vener på benen

Åderbråck är utvidgade vener som sitter ytligt på (oftast) benen – på låren, vaderna, i knävecken. Blodet upp till hjärtat pumpas upp genom venerna, och när trycket blir för stort på dessa vidgas de och då bildas åderbråck. Så står man mycket hela dagen, till exempel om man jobbar som frisör eller i en butik, måste venerna pumpa mer för att blodet ska orka upp från benen. Med tiden kommer åderbråcken tyvärr inte att bli bättre utan tvärtom kommer de troligtvis att bli fler och större – därför är det bra att ta bort dem direkt. Detta för att man också ska slippa problemen som kan uppstå. Genom att uppsöka en läkare, sin husläkare, eller gå direkt till Åderbråcksklinikerna, får man en bedömning av sina åderbråck och sedan ett förslag på hur åderbråcken ska behandlas bort – exempelvis med skuminjektioner eller laser. Det är smärtfritt och går snabbt. Priset ligger på mellan cirka 13 000 till 35 000 beroende på omfattningenMartin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.