COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur kan man ta bort åderbråck?

30 november 2018

Det går att minska risken att få åderbråck. Det går dessutom att ta bort åderbråck. Så man ska inte behöva skämmas för sina ben – att gå runt i shorts ska vara skönt och inte en lida. Här listas några förebyggande metoder samt några bra behandlingar mot åderbråck. Till exempel laserbehandling för att ta bort åderbråck.

Nästan hälften av alla vuxna säger sig ha åderbråck. Det är mycket vanligt, med andra ord. Men bara för att det är vanligt betyder det ju inte att det känns okej att leva med – vi är så vana vid att se snygga ben i reklamerna och i tidningarna och även om vi vet att det är retuscherat så är det ju ändå snygga ben man vill ha. I alla fall ben som inte är täckta av åderbråck. Men det handlar inte bara om kosmetiska orsaker till varför man vill ta bort åderbråck utan åderbråck skapar också ett obehag i varierande grad. Åderbråck har dessutom en tendens att försämras med tiden och därför kan det vara bra att göra något tidigt åt saken istället för att låta tiden gå och åderbråcken bli sämre med åren. Är man gammal och har åderbråck finns det nämligen en risk att det skapas sår. Så! Därför är det alltså bra att ta bort åderbråck. Det är läkare som utför dessa ingrepp, kärlkirurger, och det är säkert och snabbt.

Här kommer några åderbråcksbehandlingar för att ta bort åderbråck, som till exempel laserbehandling för att ta bort åderbråck.

Skum, laser och andra behandlingar
På marknaden finns till exempel en skumbehandling där ett uppskummat lim sprutas in i venen. Det finns också lim. Sedan har vi metoden laser. Laser fungerar på många hudåkommor och så även åderbråck, och precis som andra laserbehandlingar är laser som används för att ta bort åderbråck skonsamt. Ibland krävs bedövning lokalt på området men ibland krävs inte ens detta. Behandlingar tar cirka 30 minuter.

Radiofrekvens och ClosureFast
En annan metod som finns är radiofrekvens. Den går till så att man med hjälp av värme stänger venerna – den påminner om lasern när det gäller tillvägagångsättet.
En av de metoder som är bäst på marknaden är en som heter VNUS Closure, den kan också kallas för ClosureFast, och den går till så att man med hjälp av en tunn kateder går in i venen som orsakat åderbråcket och värmer upp den med hjälp av radiofrekvens. Då sluter den sig. Varje ven tar bara några minuter att behandla.

VAD KOSTAR DET ATT TA BORT ÅDERBRÅCK?

Det kostar ungefär 5 000 kronor till upp mot 35 000 kronor beroende på hur svåra åderbråcken är att ta bort. Alltså om de sitter djupt eller ytligt, och så vidare. Det finns fem olika grader som man brukar dela in åderbråcken i varav åderbråck som hamnar på femman är de svåraste formerna – dessa kan dock landstinget ibland gå in och betalar för eftersom svåra åderbråck orsakar smärta och andra problem som tyngd i benen, eksem, och ibland också sår. Huden på benen kan också ändra färg vid svåra åderbråck.

Sök hjälp för åderbråck

Man kan vända sig till en läkare för att få mer information om sina åderbråck eller så kan man, och det kanske är det lättaste, vända sig direkt till en åderbråcksklinik. De finns åderbråckskliniker i de flesta större städer och där bokar man tid hos en läkare för konsultation. Ingreppet utförs av en kärlkirurg.

Hur kan man ta bort åderbråckMartin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.