Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Svullna och utvidgade blodkärl

Skriven av Dr. Martin Lawaetzapril 17, 2020

De flesta personer har synliga blodkärl på kroppen men hos vissa är blodkärlen mer synliga än hos andra. Om blodkärlen buktar mycket på huden, är svullna och förstorade kan det betyda att de är åderbråck. I den här artikeln kommer vi att beskriva de underliggande problemen med åderbråck, varför de uppstår och varför åderbråck kan uppträda som svullna och utvidgade blodkärl.

Synliga blodkärl kan ses på flera ställen på kroppen och ses ofta där huden är tunn, till exempel på händer, underarmar och fötter. En del människor har synliga blodkärl på benen, särskilt i knävecken och underbenet, där blodkärlen är svullna och utvidgade. Detta kan vara ett tecken på att det finns åderbråck och själva sjukdomen åderbråck har ofta olika besvär som upplevs olika från person till person.

Vad är svullna och utvidgade blodkärl?

En person som har mycket distinkta och tjocka vener på benen kan ha olika besvär från dem. När det gäller åderbråck kommer besvären att ta sig uttryck som tunga och trötta ben och klåda, en brännande känsla kan också förekomma i området runt de svullna venerna.

I benen finns vener som för det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat för att syresättas. För att hjälpa blodflödet finns venklaffar som reglerar blodflödet så att blod bara kan pumpas i en riktning tillbaka till hjärtat. Om venklaffarna är defekta kommer ett återflöde att uppstå vilket resulterar i ökat tryck i venerna vilket i sin tur kommer att leda till att blodet ansamlas i pooler under venklaffarna. När detta inträffar kommer blodkärlen att expandera och bli tjocka och svullna. Poolerna av blod som ansamlats i blodkärlen kan orsaka åderbråck, som uppträder på huden som utvidgade och svullna blodkärl.

Åderbråck C2 CEAP Klassifikation

Åderbråck - svullna och utvidgade blodkärl

När trycket på blodkärlen är högt, vilket är det som har orsakat åderbråck, kan det ge olika besvär vilka kan komma att bli till begränsningar i vardagen för den som har åderbråck. När det finns åderbråck som är tjocka och svullna är i regel också blodcirkulationen dålig. Den försämrade blodcirkulationen kan orsaka krypningar i benen och många upplever också kramper, en brännande känsla och tunga ben. Åderbråck kan också orsaka andra besvär, som till exempel:

  • Pigmentering av huden runt området med åderbråck och de svullna och dilaterade blodkärlen
  • Eksem och klåda
  • Venösa bensår som kan vara mycket svåra att läka

Vridna och förstorade åderbråck orsakar olika fysiska, men även kosmetiska besvär som kan vara nog så begränsande och också försämra livskvaliteten eftersom man kanske undviker att gå ut barbent, för att nämna ett exempel. Det är därför många väljer att få sina åderbråck behandlade.

Behandlingsmetoder för att ta bort åderbråck

När de synliga och förstorade åderbråcken är så allvarliga att det försämrar livskvaliteten är det en god idé att få dem behandlade. Det första steget för att ta bort åderbråck är en förundersökning. Vid en förundersökning kontrolleras benen med ultraljud som mäter blodflödet och visar eventuella åderbråck. Förundersökningen kommer att visa vilken behandlingsmetod för åderbråck som ger det bästa resultatet. Förundersökningen tar endast trettio minuter att genomföra och medför inga besvär för patienten.

Det finns flera olika behandlingsmetoder som är minimalt invasiva och effektivt tar bort åderbråck och svullna och utvidgade blodkärl.

Radiofrekvens och laserbehandling

Vid både radiofrekvens och laserbehandling sätts en tunn kateter in i venen där åderbråcken sitter varefter värme frigörs vilket får venen med åderbråck att stängas. Detta innebär att blodet sedan rinner på andra sätt och åderbråcket försvinner.

Skumbehandling

En skumbehandling för att avlägsna åderbråck innebär att läkemedlet, så kallat skum, injiceras i den sjuka venen varefter blodkärlen stängs av och åderbråcken försvinner.

Vid skum-, radiofrekvens- och laserbehandling avlägsnas den medicinska delen av åderbråck. Det vill säga den kosmetiska delen tas inte bort. Om du vill ta bort de slingrande och svullna blodkärlen kräver det en annan typ av behandling, en så kallad flebektomi, även känd som virknålsteknik.

Flebektomi - Virknålsteknik

För att ta bort de synliga, svullna och utvidgade venerna, som är den kosmetiska delen av åderbråck, används en behandlingsmetod som kallas flebektomi - eller virknålsteknik. Vid denna behandling anläggs ett mycket litet snitt där de utvidgade blodkärlen är synliga på huden. Sedan dras en bit av det sjuka blodkärlet ut med en liten krok, och detta resulterar i att de synliga åderbråcken försvinner. Denna behandlingsmetod används ofta i samband med laser- och skumbehandling.

Försiktighetsåtgärder för den som redan har utvidgade och svullna blodkärl

De förstorade och svullna blodkärlen orsakas av dålig blodcirkulation. Därför är det viktigt att ha blodcirkulationen i åtanke för den som vill minska besvären och minimera risken kopplat till de förstorade och svullna blodkärlen.

Blodcirkulationen kan förbättras genom att:

  • Upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil
  • Undvika övervikt
  • Sluta att röka
  • Minimera intaget av alkohol
  • Hålla benen högt
  • Undvik långvarigt sittande och stillastående

Det finns också en ökad risk för att få åderbråck, och därmed också förstorade och svullna blodkärl, i samband med en graviditet. Under graviditeten ökar kroppsvikten markant och hormonbalansen förändras, och dessa plötsliga förändringar påverkar blodcirkulationen och sätter extra tryck på blodkärlen, som därför förstoras.

Många kvinnor upplever att tillståndet förbättras efter avslutad graviditet, men i vissa fall krävs det behandling för att ta bort åderbråck och de svullna och utvidgade blodkärlen.

Sammanfattning - Utvidgade och svullna vener

Det är helt normalt att ha synliga blodkärl på kroppen, men vissa människor upplever att de har mycket svullna och utvidgade blodkärl på benen. Detta kan betyda att de har åderbråck. Åderbråck uppstår när blodcirkulationen försämras eftersom funktionen hos venklaffarna är otillräcklig, vilket resulterar i att blodet rinner tillbaka vid klaffarna och ansamlas i pooler. Dessa pooler av blod orsakar förstorade och svullna blodkärl som in sin tur kan orsaka åderbråck. Om du vill ta bort åderbråck och de tjocka och svullna venerna finns det olika behandlingsmetoder. Flebektomi används för att ta bort den kosmetiska delen av åderbråck och denna behandling avlägsnar de synliga, svullna och utvidgade blodkärlen.

En person som redan har utvidgade och svullna blodkärl på benen kan vidta olika försiktighetsåtgärder för att minimera risken för att försämra tillståndet och att besvären blir större.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram