COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur blir man av med blodkärl på benen?

9 december 2018

Att ha synliga blodkärl på benen är mycket vanligt. Många besväras av dem – inte minst av kosmetiska skäl. Som tur är, är det relativt enkelt och smärtfritt att bli kvitt dem och återigen få ben som man trivs med i shorts. Det som krävs är åderbråcksbehandling – vanligtvis laser och injektioner.

Varför får man synliga blodkärl på benen? Det är en fråga nog många ställer sig och efter att de sökt runt lite på nätet upptäcker de att det troligtvis är ådernät eller åderbråck de har. Det är inte alls ovanligt att drabbas av detta, däremot är det besvärligt då det skapar obehag och också inte ser så snyggt ut. Åderbråck och ådernät kan ibland vara mycket stora. Åderbråck tenderar dessutom att sticka ut. Däremot är det inte farligt – det finns ingen koppling eller risk för blodpropp vilket många verkar tro om ådernät och åderbråck.

Bli av med blodkärl på benenBli av med blodkärl på benen

Det finns flera effektiva behandlingar för att bli kvitt synliga blodkärl på benen

Åderbråck kommer tyvärr inte att försvinna av sig själv utan tvärtom är det högst troligt att åderbråcken försämras med tiden och då också skapar fysiska besvär som svullnad i benen eller om det vill sig illa skapa sår. Därför är det bra att ta bort åderbråck på benen med hjälp av åderbråcksbehandling.

Åderbråcksbehandlingar är mycket moderna

Åderbråcksbehandling är i dag väldigt modernt och man kan enkelt ta bort åderbråck på benen med hjälp av laser eller injektioner. Injektionerna består av lim eller skum som injiceras in. Det låter läskigt och obehagligt kanske, men faktum är att det är så smärtfritt att lokalbedövning inte ens alltid behövs.

Gör själv – det är mycket du själv kan göra för att slippa synliga blodkärl på benen

Vidare ska man se över sin livsstil när det kommer till detta. För att slippa ännu fler ådernät eller åderbråck, alltså synliga blodkärl på benen, så ska man tänka på att röra sig, äta rätt, och på andra sätt underlätta för blodkärlen, alltså venerna, i benen att göra sitt jobb.
Alltså transportera blodet till hjärtat.

Gör själv – för att bli kvitt synliga blodkärl på benen

Det finns en hel del du själv kan göra, för att inte få fler och mer problem efter att du genomfört en behandling. Du kan se över din livsstil.

Se över livsstilen

Du kan till exempel se över hur mycket du rör på dig. Rör du dig lite – rör dig mer. Svårare än så är det inte. Du behöver inte skaffa ett gymkort, utan det räcker med att du promenerar regelbundet (ett tips är att skaffa en stegräknare så du ser att du kommer upp i det siffertalet du satt som mål). Sitter du tycker framför datorn ska du också försöka resa dig upp ofta, gärna vicka fram och tillbaka i cirkelrörelse på ankarna också.

Ett annat bra tips är att sätta upp benen i högläge när du kan, till exempel om du tittar på tv – sätt upp benen över ditt hjärta så blodet i venerna i benen kan rinna ner mot hjärtat. Ett annat tips är att köpa stödstrumpor. Ett annat tips är att låta vadmusklerna jobba genom att göra tåhävningar.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.