COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Gravid? Då är risken för ådernät stor

9 december 2018

Synliga vener på benen är något som många kvinnor har, framför allt kvinnor som varit gravida. Åderbråcksbehandling kan ta bort dem.

Det är väldigt vanligt att ha ådernät på benen och det är många som går rund med dem utan att veta om att de är lätta att ta bort. Med åderbråcksbehandling försvinner de ofta permanent.
Vilka som får ådernät på benen är svårt att säga, det är nämligen flera faktorer som spelar in. Men en faktor som är stor är graviditet. För det är så mycket som händer i kroppen då. En gravid kvinna går till exempel upp i vikt – genomsnittet ligger på tio kilo men ofta handlar det om upp mot tjugo kilo också. Det här belastar kroppen och blodet får det tuffare att ta sig igenom. Vid en graviditet kan det också vara så att kroppen hamnar i en hormonell obalans och det kan också resultera i att ådernät blir synliga på ben (och på andra kroppsdelar också). Något som många inte tänker på är att barnet i magen behöver blod, så därför bär en gravid kvinna på cirka 20 procent mer blod i kroppen. Det är alltså mycket mer som artärerna och venerna ska hantera är normalt.

Gravid? Då är risken för ådernät stor

Vanligt problem

Var tredje person har synliga åderbråck och ådernät på benen och det är tyvärr så att kvinnor drabbas oftare än män – just på grund av graviditeten. Bland gravida kvinnor är det 50 % som upplever sig ha besvär med synliga åderbråck eller ådernät. För en hel del försvinner dock besvären när kroppen har återhämtat sig från graviditeten men för andra blir det tyvärr så att benen förändras för alltid. Många kvinnor lider av detta, men de behöver inte göra det. För idag är det enkelt och relativt smärtfritt att få tillbaka de snygga strandbenen. Man besöker en läkare på en Åderbråcksklink och denne läkaren undersöker ådernätet eller åderbråcken med ultraljud för att ta reda på vilken typ man har, hur djupt den sitter och om den är ”snäll” eller ”elak”. Men oavsett vad läkaren får fram för resultat – går problemet att åtgärda. Det finns nämligen i dag en rad olika tekniker för läkaren att tillgå. Alltifrån laser till skum. Det kostar ungefär 10 000 till 22 000 kronor för ett ben, för två ben brukar priset hamna på cirka 18 000 till 35 000. Förundersökningen kostar 350 kr.

Inte gratis men permanent

22 000 kronor, det är såklart inte något man kan kasta upp på bordet direkt. Det är mycket pengar för de allra flesta. Men fördelen med en sådan här behandling till skillnad från många andra, är att resultatet är permanent. Så man behöver inte komma tillbaka om och om igen. För många kan det också vara värt att lägga pengarna på en behandling då man känner att det känns viktigt att kunna bära shorts och klänning utan att ha komplex – helt enkelt känns strandsnygga ben som något viktigt.

Att tänka på!
Det går att förebygga ådernät och åderbråck genom att bära stödstrumpor i samband med graviditeten. Börja bära ett par medicinska kompressionsstrumpor redan två månader in i graviditeten och fortsätt sedan att bära den även efter du har fött barnet. Det finns två klasser, klass 1 och klass 2. Har du ärftlighet att få problem så kan det vara bra att ha nummer två.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.