Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Flebektomi för behandling av synliga blodkärl

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjuni 26, 2020

Åderbråck kan uppträda på benen som synliga blodkärl som är blåaktiga och buktar ut på huden. De synliga blodkärlen anses ofta vara fula och kan därför orsaka psykiskt obehag för många personer. Det finns en behandlingsmetod för att ta bort de synliga blodkärlen, det vill säga den kosmetiska delen av åderbråcken, och denna behandling kallas flebektomi eller virknålsteknik.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är en tjock och tvinnad ven som oftast framträder mycket tydligt på benen. Ett åderbråck buktar ut på benet och kan vara lila eller blåaktigt.

I venerna sitter klaffar som vars funktion är att reglera blodflödet så att blodet pumpas i rätt riktning. Åderbråck uppstår bland annat på grund av defekta venklaffar. När venklaffarna är defekta, vilket kan bero på flera faktorer, läcker blodet tillbaka vid klaffarna och ansamlas i pooler. I dessa pooler av blod stiger trycket och det är då som åderbråck uppstår.

Normal ven grafikÅderbråck ven grafik

Olika faktorer kan orsaka åderbråck

Det finns olika skäl till varför en person får åderbråck, varav den vanligaste är arv. Om en person har en förälder med åderbråck kommer han eller hon också att få åderbråck, men när i livet och hur omfattande åderbråcken blir går att påverka.

Brister i blodcirkulationen är en faktor som kan påverka uppkomsten av åderbråck och en faktor som försämrar blodcirkulationen är övervikt, traditionell sådan men även den övervikt som kommer med en graviditet.

När synliga blodkärl förvandlas till en stor olägenhet

Synliga blodkärl i form av åderbråck kan orsaka både fysiska och psykiska olägenheter och ha en negativ inverkan på det dagliga livet och livskvaliteten. Personer med synliga blodkärl på benen i form av åderbråck kan till exempel komma att undvika att visa sig barbenta offentligt. Detta kan vara ett nog så gott skäl till varför man vill ta bort de synliga blodkärlen.

Behandling med flebektomi för synliga blodkärl på benen

De synliga blodkärlen på benen är den kosmetiska delen av en åderbråck och kräver därför ofta en annan typ av behandling än en medicinsk åderbråcksbehandling. Flebektomi är en behandlingsmetod som används för att ta bort synliga vener, åderbråck, på benen.

Innan en flebektomi kan utföras måste en preliminär undersökning, där de klara venerna undersöks med ultraljud, utföras. Vid denna ultraljudsundersökning undersöker specialisten blodflödet i benen och identifierar alla åderbråck.

En behandling med flebektomi innebär att med mycket små snitt i huden tas de synliga venerna bort med ett medicinskt instrument som liknar en virknål. Snitten är mycket små, läker snabbt och behöver vare sig sys eller tejpas.

Efter en behandling med flebektomi

Efter behandlingen med flebektomi kommer specialisten att placera små plåster på snitten och benet kommer att bandageras.

Vid en behandling med flebektomi används endast lokalbedövning och efter behandling kan bedövningsvätskan sippra från de små snitten på benet. Det är därför en god idé att hålla benet högt efter behandlingen. Man bör hålla sig borta från intensiv aktivitet i fem dagar efter behandlingen men lugnare aktivitet, som till exempel promenader, är rekommenderade.

De flesta människor kommer efter en behandling med flebektomi att få blåmärken på benet. Det är helt individuellt hur snabbt dessa försvinner, men det kan ta upp till sex månader innan de är borta.

Andra typer av åderbråcksbehandlingar

Flebektomi för att avlägsna synliga blodkärl används ofta i kombination med en annan behandling för åderbråck som tar bort den medicinska delen av åderbråck, som till exempel:

  • Radiofrekvens
  • Laserbehandling
  • Skumbehandling

Liksom vid flebektomi kommer dessa behandlingar också att utföras under lokalbedövning. Vid en skumbehandling kommer emellertid ingen form av bedövning att användas eftersom det är en mycket skonsam åderbråcksbehandling.

Sammanfattning - Flebektomi för behandling av synliga blodkärl

Åderbråck på benen kommer ofta att synas som stora och synliga blodkärl som buktar ut på huden. Synliga blodkärl kan vara en stor olägenhet, både fysiskt och mentalt, och kan i vissa fall bidra till att minska livskvaliteten.

Man kan ta bort de synliga blodkärlen med flebektomi. Vid en flebektomi kommer specialisten att göra små snitt i huden där de synliga blodkärlen sitter varefter en liten del av kärlen dras ut. Flebektomi används i kombination med en annan typ av åderbråcksbehandling som tar bort den medicinska delen av en åderbråck.

Förutom flebektomi, som tar bort de synliga blodkärlen, kan Åderbråcksklinikerna ta bort åderbråck bort genom radiofrekvens, laser eller med skumbehandling. Gemensamt för alla dessa behandlingar är att de är väldigt skonsamma och effektiva och att patienten kan återuppta sitt normala liv omedelbart efter behandlingen.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram