COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Få snygga ben efter graviditet

9 december 2018

Vid en graviditet är det stor risk att få åderbråck. Men med en åderbråcksbehandling går det att åtgärda – enkelt och snabbt och utan större smärta.

När man blir gravid innebär det ofta världen största lycka. Att få barn är något underbart och det största som kan hända i livet. Så att kroppen kanske inte kommer att bli vad den en gång var efter graviditeten kan många leva med – kroppen har ju ändå skapet ett liv! Ett fantastiskt liv! Men om det ändå får att göra något åt en skavank som uppstått i samband med graviditeten kanske man lika gärna kan göra det? Som åderbråck och ådernät – det är något som väldigt många kvinnor, ja så många som 50 procent – av alla kvinnor som går igenom en graviditet upplever att de får mer av. Och det är enkelt att få bort, så varför inte göra det?

Mer blod vid graviditet
Att känna sig snygg i short, kjol, bikini eller klänning känns viktigt för många – speciellt under sommarhalvåret då det kan bli alldeles för varmt att bära långa byxor. Men väldigt många, framför allt kvinnor, skäms över sina ben för att de har spindelliknande mönster på sig. Så kallade åderbråck (om de står ut lite) eller ådernät. Ofta drabbas kvinnor i samband med graviditeten. Det är mycket som händer med kroppen då – inte minst en viktökning på ett gäng kilon. Att öka i vikt orsakar att det blir ett ökad ventryck och då kan de här problemen alltså uppstå. Men det är som sagt enkelt att i efterhand åtgärda. Dessutom kan det vara nödvändigt! Varför nödvändigt?

Åderbråck skapar sår
Ådernät är inte farligt – tar man bort dem är det av kosmetiska skäl. Åderbråck däremot, alltså de som buktar ut och är tjockare i sin karaktär, kan skapa problem. Så stora att de i framtiden, när man blir gammal, ger stora står. Åderbråck kommer bara bli värre med åren så det är bra att ta bort dem. Så hur tar man då bort detta? Jo, med åderbråcksbehandling. Man besöker en läkare på en åderbråcksklinik och så får denne läkare undersöka vilken typ man har samt hur illa däran man är – det finns olika skalor. Men allt går att åtgärda, det handlar bara om att ta reda på vilken typ av behandling som ska göras. Om till exempel skum ska sprutas in, eller om man ska använda laser – eller varför inte en kombination?

Behandling:
– Det första en läkare gör är att med hjälp av ultraljud ta reda på mer information om åderbråcket eller ådernätet. Djupt eller ytligt? Allvarligt eller milt?
– I samråd med läkaren bestämmer man sedan den metoden som passar bäst. Det finns alltifrån skum som sprutas in, till lim, radiofrekvens och laser. Dagens nya teknik har gett många möjligheter!
– Priset ligger allt mellan 12 000 kronor till 28 000 kronor beroende på vad som ska göras, och om båda benen ska behandlas.
– Ett tips för att förebygga åderbråck och ådernät är att motionera regelbundet, inte sitta ner för mycket och bära stödstrumpor (speciellt vid graviditet), det är också bra att hålla vikten.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.