COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Behandling av varicer

20 maj 2020

Åderbråck, nedan kallade varicer, är en vanlig venös sjukdom som kan orsaka smärta och påverka livskvaliteten för den som kan drabbas av den under en längre tidsperiod. Det finns olika metoder för behandling av varicer och dessa kommer att beskrivas i artikeln.

Symtom på varicer

En person som har varicer kan mycket väl ha haft dem under lång tid utan att kunna känna några symptom på varicer. Symptomen kan vara mycket olika, vissa människor känner inte alls till att de har varicer, medan andra uppfattar varicer som mycket smärtsam och besvärande.

Små varicer ger upphov till symptom, men när varicer utvecklas över tid kommer symptomen att öka och en känsla av tyngd och trötthet kan förekomma i benen. Varicer kan vara ömma och få benen att svullna, vissa personer får också kramper i benen om nätterna.

Varicer förekommer ofta i knävecket och på underbenet, men varicer kan också utvecklas uppåt på låret.

Varicer uppstår när blodcirkulationen försämras

Varicer är blod som har samlats i pooler i benen. Detta tillstånd orsakas av dåligt blodflöde i benen orsakat av defekta venklaffar. Detta tillstånd med trasiga eller dåliga venklaffar kallas venös insufficiens, och venös insufficiens kan orsaka varicer eller andra venösa sjukdomar.

Behandling av varicer

 Det finns olika faktorer som påverkar förekomsten av varicer:

Ålderdom: Venklaffarna kommer, precis som resten av kroppen, att slitas över tiden. Därför är förekomsten av varicer vanligare hos äldre människor än hos yngre.

Genetik: En av de viktigaste faktorerna som påverkar förekomsten av varicer är arv. Detta innebär att om en eller båda föräldrarna har eller har haft varicer så kommer barnet också att få dem vid någon tidpunkt i sitt liv.

Övervikt: När blodcirkulationen i benen försämras finns det en ökad risk för varicer. När en person är överviktig, kommer ofta dåligt blodflöde såväl som ökat tryck på venerna att uppstå, vilket kan orsaka varicer.

Graviditet: Under en graviditet ökar kroppsvikten avsevärt, och denna plötsliga övervikt, en fördubbling av blodtillförseln och en förändrad hormonbalans kan öka risken för att få en varicer.

När man ska behandla varicer

Som nämnts förekommer varicer ofta på benen, och varicer är tjocka och synliga vener som buktar på huden i en blåaktig nyans. Varicer orsakar ofta inte bara fysiskt obehag, varicer kan också vara en kosmetisk olägenhet och därför även en psykisk olägenhet.

Varicer kan orsaka smärta, och om både fysiska och psykiska besvär blir en del av vardagen kan det vara en god idé att undersöka möjligheten att behandla de varicer man har.

Effektiva och skonsamma metoder för behandling av varicer

För att bestämma rätt metod för behandling av varicer måste man undersöka benen med ultraljud. Vid denna undersökning skannas benen av en specialist som kan identifiera de varicer som finns. Därefter kommer specialisten att utvärdera lämplig behandlingsmetod för att ta bort varicerna.

Vid Åderbråcksklinikerna används alltid de senaste och skonsammaste metoderna för att behandla varicer, de vanligaste metoderna är:

Skumbehandling

En skumbehandling innebär att man injicerar ett läkemedel, ett så kallat skummedel, i venen med varicer. Detta skummedel irriterar venväggen och venen stängs vilket innebär att blodet inte kan passera. När blodet inte kan passer så söker det andra vägar och då försvinner de varicer som fanns där. Skumbehandling för varicer används ofta för patienter som tidigare har tagit bort varicer eller där varicerna är mindre.

Laserbehandling

Vid en laserbehandling stängs den sjuka venen av värmen från lasern. Lasern sätts in i venen med en kateter och dras sedan långsamt ut. Denna behandlingsmetod är mycket effektiv vid behandling av varicer som är mer svårartade.

Flebektomi

För en person som vill ta bort de synliga varicerna på benen, vilka är kosmetiska olägenheter, används flebektomi. Denna behandling av varicer tar bort den kosmetiska delen av varicer genom att ett litet snitt görs i huden varefter specialistläkaren tar bort en liten bit av den sjuka venen. Denna typ av behandling av varicer används ofta i kombination med en av de andra typerna av behandling.

Många personer upplever att livskvaliteten förbättras efter en behandling av varicer, då en smärtfri vardag nu är normal igen.

Sammanfattning – Behandling av varicer

Varicer är ett annat ord för åderbråck, varicer uppstår när venklaffarna försvagas och blodcirkulationen försämras. Detta tillstånd uppträder ofta hos äldre, överviktiga och gravida personer, men det vanligaste skälet till att varicer uppstår är arv.

Om varicerna blir en stor olägenhet i vardagen kan behandling av varicer vara ett bra alternativ för att få nya glädje i livet. Det finns olika behandlingsmetoder tillgängliga för att ta bort varicer, den bästa behandlingsformen beror på svårighetsgraden på de varicer som en person har.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.