Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Behandling av åderbråck och ådernät i knävecken

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjanuari 3, 2020

Åderbråck och ådernät är något som väldigt många personer kommer att få uppleva under sin livstid. Man räknar med att uppåt en tredjedel av befolkningen någon gång kommer att utveckla åderbråck eller ådernät. Det absolut viktigaste orsaken till att åderbråck eller ådernät utvecklas är arv men det finns många livsstilsfaktorer som kan tidigarelägga och förvärra åderbråck och ådernät.

De livsstilsfaktorer som kan avgöra om åderbråck eller ådernät utvecklas i knävecken är framförallt relaterade till vad som påverkar blodcirkulationen i kroppen. Eftersom åderbråck och ådernät växer fram på grund av att de klaffar i venerna som reglerar blodflödet till hjärtat slits ned och börjar läcka så är allting som gör det enklare för blodet att pumpas till nytta för att senare lägga och begränsa framväxten av åderbråck och ådernät i knävecken.

Exempel på saker som kan förbättra blodcirkulationen är att sluta röka, vara mer fysiskt aktiv; att undvika övervikt, stillasittande och stillastående; samt att hålla benen i högläge och att bära stödstrumpor.

Vilken är skillnaden mellan åderbråck och ådernät som utvecklas i knävecken

Det är brister i venklaffarna i benen som gör att åderbråck och ådernät uppstår i knävecken.

Det som framförallt skiljer åderbråck och ådernät är de symptom som de ger:

  • Ådernät orsakar nästan aldrig något obehag och är också mycket små
  • Åderbråck kan till skillnad från ådernät i vissa fall vara farliga
  • Åderbråck skapar ofta obehag, lindrig värk och uppfattas som fula
  • Ådernät känns inte på utsidan av huden och syns ofta inte på håll
  • Både ådernät och åderbråck utvecklas nästan alltid först i knävecken

Åderbråck orsakar ofta mild smärta och fysiska begränsningar

Det som främst skiljer åderbråcken från ådernäten är att åderbråcken skapar lindrig smärta och andra obehag som inte är kosmetiska utöver de väldigt stora obehag som en person också upplever från de kosmetiska problemen med åderbråck. De obehag som ådernät å andra sidan skapar är helt och hållet kosmetiska, om än inte lika allvarliga som vid åderbråck.

Ådernät i knävecken

De fysiska obehag som åderbråcken medför kan komma att innebära konkreta fysiska begränsningar till följd av att det kan göra ont att gå, man lider av klåda och variga sår på underbenen samt kanske har svårt att sova på grund av den konstanta lindriga smärtan som åderbråcken orsakar.

Övriga fysiska begränsningar som både åderbråck och ådernät medför kommer framförallt från att många personer uppfattar både åderbråck och ådernät i knävecken som så fula att de drar sig för att visa upp sig barbenta.

En förundersökning på Åderbråcksklinikerna kan visa vilken typ av behandling som är bäst vid åderbråck eller ådernät i knävecken

Den som har åderbråck eller ådernät i knävecken och känner ett intresse för att förstå vad det innebär att ha åderbråck eller ådernät, samt hur dessa kan behandlas, kan med fördel kontakta Åderbråcksklinikerna för att boka tid för en förundersökning. Vid en sådan förundersökning så inspekterar en kärlkirurg åderbråcken eller ådernäten okulärt samt via en ultraljudsundersökning.

Dessa två undersökningar ligger sedan till grund för ett samtal mellan patienten och läkaren där man tillsammans bestämmer sig för om en behandling ska genomföras eller inte samt, om en behandling ska genomföras, vilken behandling som är den bästa för patienten.

Ådernät i knävecken

Ådernät medför ofta kosmetiska problem och kan förekomma på båda benen och andra delar av kroppen, t.ex. i ansiktet. Det som skiljer ådernät från åderbråck är framförallt att ådernäten inte ger några smärtor, inte under några omständigheter är farliga samt att ådernäten inte kan kännas genom huden där de sitter.

Det som är gemensamt för ådernät och åderbråck är att de ofta först uppträder i knävecken och att de av de allra flesta personer som har dem uppfattas som fula. Ådernät uppstår dessutom inte sällan i ansiktet.

De kosmetiska nackdelar som ådernäten medför är de huvudsakliga anledningarna till att man väljer att behandla dem. Det ska sägas klart och tydligt att de kosmetiska skälen är nog så goda anledningar till att behandla ådernät eftersom de kosmetiska problemen kan leda till väsentliga inskränkningar i livet, om man till exempel drar sig för att gå utomhus barbent eller helt och hållet undviker att gå i kjol eller kortbyxor.

Det finns ett antal moderna behandlingar för åderbråck och ådernät i knävecken

För den som efter att ha undersökt sina åderbråck eller ådernät i knävecken väljer att gå vidare med en behandling så finns det många bra och moderna behandlingsmetoder att välja mellan. Det är viss skillnad mellan vilka behandlingsmetoder som är bäst för åderbråck i knävecken respektive ådernät i knävecken.

När det gäller åderbråck i knävecken är de bästa, och modernaste, behandlingarna att använda skum, laser eller lim för att sluta till venen med åderbråck så att den skrumpnar. Detta sker genom att en kateter förs in i kroppen till den skadade venen och där används det verktyg som sitter på katetern för att sluta till venen. Vid större åderbråck kan så kallad flebektomi användas, då tas hela venen med åderbråck bort.

Vid behandling av ådernät så används istället ofta IPL-laser eller skleroterapi för att behandla ådernät i knävecken. Hos Åderbråcksklinikerna används skleroterapi.

Behandlingarna för såväl åderbråck som ådernät går mycket snabbt att genomföra och de sker under lokalbedövning. Patienten kan lämna kliniken direkt efter behandlingen och därefter återgå till sina normala aktiviteter efter bara några dagars konvalescens.  För att ådernät helt och hållet ska försvinna kan det krävas att behandlingen upprepas ett par gånger.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram