Det är jättevanligt att får åderbråck på benen. Nästan hälften av alla kvinnor och män uppger att de har åderbråck – vanligast på vaderna, i knävecken eller på låren. Ibland bara på ett ben, ibland på båda. Med kunskap om hur du kan förebygga samt kunskap om åderbråcksbehandlingar, blir det lätt att hantera åderbråck – och om du vill bli av med dem. I den här artikeln kommer du få läsa mer om orsaken till åderbråck.

När ytligt sittande vener som ska upp till hjärtat utsätts för ett för högt tryck, då uppkommer vener, enkelt förklarat. Varför och hur kommer det sig att de utsätts för detta tryck? Det finns flera bakomliggande faktorer till det. Till exempel kan det helt enkelt ha med det naturliga åldrande att göra. Att blodet inte pumpas upp lika lätt från benen upp via venerna till hjärtat som det gjordes när man var ung. En annan orsak till åderbråck är att det ligger i generna – åderbråck är nämligen delvis ärftligt. Det kan också ha att göra med att man har ett jobb eller ett liv där man sitter för mycket, eller är stillastående för länge. Ett sådant jobb kan vara frisör. Ett annat jobb kan vara framför datorn – vilket idag är de flesta jobben. Det finns också stora risker att få åderbråck i samband med att man blir gravid. Då ökar man i vikt ofta, i genomsnitt ligger viktökningen på upp mot 12 kilo. Men det är inte alls ovanligt att vågen visar mer. Och det här kan alltså skapa det där trycket. Dessutom, en annan orsak till åderbråck när man är gravid, så får man mer blod i kroppen eftersom även bebisen behöver blod, vilket bidrar till att trycket på venerna ökar. Är man gravid för andra eller tredje gången är risken dessutom högre. Upp mot femtio procent av gravida kvinnor upplever att de får åderbråck, bland kvinnor som är inne på sin andra graviditet är siffran allts något högre.

normala vener vs åderbråck vener

Ofarliga men besvärliga åderbråck – orsaken till åderbråck
Orsaken till åderbråck? Åderbråck är inte farliga, men de kan skapa mycket obehag. Det kan till exempel vara så att man känner en tyngd eller en svullnad i benen, det kan också klia och ge eksem. För äldre, som har en tunnare hud, kan åderbråck orsaka sår. Sedan ska vi heller inte glömma den estetiska aspekten. Många upplever att det är pinsamt och skämmigt att visa upp sina ben om de har åderbråck som är synliga. Nästan 75 procent av alla som söker hjälp gör det av kosmetiska orsaker. Men det är viktigt att alltså komma ihåg att åderbråck inte är farliga, man kan inte få en propp av dem eller de kan inte spricka (i extremfall kan de spricka då oftast hos mycket gamla och sköra personer). Något som däremot är viktigt att ha i åtanke när det gäller åderbråck är att de inte kommer att försvinna med tiden. Tvärtom kommer de att försämras antagligen – alltså bli fler och tjockare. Det finns sex stadier av åderbråck, och det är alltså så att åderbråck ofta börjar på kanske ett eller två, men går åderbråcken obehandlade så kommer de med tiden högre upp på skalan. Och det är då besvären också ökar. Därför är det en god idé att söka sig till en klinik som är specialiserad på åderbråck – en åderbråcksklinik alltså. Där får man träffa en kärlkirurg som gör ultraljud på åderbråcken för att ta reda på mer om dem för att på sätt rekommendera en behandlingsmetod som lämpar sig som bäst. Det kan till exempel vara laser eller skuminjektioner. Det som är bra är att det idag är enkla och snabba behandlingar – man kan gå hem direkt efter behandlingen med hjälp av lokalbedövning är klar. Behandlingar bekostas i svåra fall av landstinget, men vanligast är att man själv får betala. Då ligger priset på mellan 5 000 kronor upp till 39 000 kronor beroende på om det är ett eller två ben som ska behandlas, samt hur djupt åderbråcket sitter, och hur stort det är och så vidare.

Källor

Denna artikel baseras på forskning och publikationer från välrenommerade källor för att ge dig den mest pålitliga informationen. Här är några av de viktigaste källorna som använts:

No items found.

Genom att använda dessa källor kan du vara säker på att artikeln bygger på aktuella och vetenskapligt granskade uppgifter.

Vanliga frågor

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.