COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Undvika åderbråck

9 december 2018

Hur undviker man åderbråck? Och man redan har åderbråck, hur blir man av med åderbråck? Det här är vanliga frågor och det finns svar på båda frågorna.

Nästan hälften av alla vuxna säger sig ha åderbråck, och det är fler kvinnor än män. Åderbråck brukar uppstå i senare ålder, men det är ingen ”gamling-åkomma” för det utan åderbråck kan faktiskt dyka upp betydligt tidigare i livet också. För många är det väldigt jobbigt att ha åderbråck eftersom de skäms över hur det ser ut på benen – kanske undviker de att bära short, kjol och klänning på grund av att de skäms för sina ben och åderbråcken som sitter på dem. Men många tycker det är jobbigt med åderbråck av den anledningen att det känns obehagligt att ha dem där. Benen kan kännas tunga och trötta och det kan klia, till exempel.
Här kommer några tips på hur man kan undvika åderbråck.

Hur får man åderbråck och hur kan man undvika åderbråck?

Åderbråck är delvis genetiskt. Så titta på dina föräldrar, dina syskon och andra i din släkt för att se om många av dem har åderbråck – då ligger det nog i din släkt. Men det är inte bara genetiskt utan det kan också komma med åren – som en naturlig del av åldrandet precis som grått hår och rynkor. En annan anledning till varför man kan få åderbråck är vid graviditet. Det är många, så många som hälften av alla gravida kvinnor som uppger att de får problem med detta. Hur hänger graviditet och åderbråck samman? För att kunna besvära den frågan måste vi titta lite närmare på vad åderbråck över huvud taget är. Så nu vet du lite hur man kan undvika åderbråck.

Vad är åderbråck?

Hjärtat behöver blod, så mycket vet de flesta. Det är venerna i kroppen som tillför blodet och artärerna som pumpar ut det. Även detta är kunskap som de flesta känner till. Vad däremot inte alla vet är att i venernas ådror så finns klaffar som ser till att blodet kan pumpas uppåt och inte fastna nere i fötterna. När de ådror som sitter ytligt i kroppen, under hunden precis, får det svårt med klaffarna och därmed utvidgas uppstår åderbråck. När venklaffarna inte fungerar korrekt på grund av defekta klaffar, samlas blodet i pooler och åderbråck uppstår. Och då kommer nästa fråga, varför utvidgas de? Ja, det har då att göra med genetik, med naturligt åldrande eller då med det tredje, nämligen graviditet. När man är gravid sitter man mer stilla och man ökar också i vikt och man bär dessutom runt på mer blod (för barnet ska ha blod också) och det här gör att trycket ökar på venerna och de vidgar sig och så kommer åderbråcken.

Undvika åderbråck


Undvika åderbråck

Det är inte helt lätt att undvika åderbråck, däremot kan det vara bra att tänka på några saker som i alla fall kan minska risken något och om åderbråck ändå uppstår, göra att de inte blir lika synliga. Ett sätt att förebygga åderbråck på är att röra på sig. Sitt inte still hela dagen utan upp ur stolen och gå runt, skaffa en stegmätare till exempel för att kontrollera att du får de där 10 000 stegen om dagen som rekommenderas. Man går ofta mer än vad man tror! Och sitter mindre än man faktiskt gör! Ett annat sätt att förebygga åderbråck på är att bära stödstrumpor, de går att hitta på apoteket. Och ett tredje tips är att inte gå upp för mycket i vikt för det sätter ökad press på så väl venerna som andra organ.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.