Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Synliga ådror på benen

Skriven av Dr. Martin Lawaetzmaj 30, 2020

Det är mycket vanligt att en person har synliga ådror på kroppen. Många gånger är dessa synliga ådror ingenting märkvärdigt utan ofta bara ett tecken på att en person har lite underhudsfett vilket gör att ådrorna syns genom huden.

I vissa fall kan en person dock ha ådror på kroppen, ofta på benen, som inte är kopplade till underhudsfett. Istället kan det vara så att dessa ådror är blåaktiga, slingrar sig och de kanske till och med gör lite ont. Benen kanske också känns tunga och trötta.

Den typ av synliga ådror som har en blåaktig färg, slingrar sig efter benen och gör lite ont kan vara åderbråck.

Vad är synliga ådror?

Det är inte alls ovanligt att synliga ådror på benen är åderbråck. Detta är i så fall inget konstigt, hela trettio procent av befolkningen kommer vid något tillfälle i livet att ha synliga ådror i form av åderbråck.

Åderbråck är en typ av venös sjukdom som uppkommer för att blod ansamlats i benen och dessa blodansamlingar har sedan vuxit till åderbråck. Åderbråcken slingrar sig ofta från knävecken både uppåt och nedåt på benen. I tidiga stadier av åderbråck är dessa ofta utan några kännbara symptom, förutom att de syns på benen, men allteftersom tiden går kan åderbråcken komma att leda till bland annat lindrig värk, trötta och tunga ben, förhårdnad hud samt bensår som med tiden har allt svårare att läka. Vissa personer uppfattar också de synliga ådrorna i form av åderbråck som fula, detta är också ett besvär som tas på allvar eftersom det kan leda till en försämrad livskvalitet då personen med de synliga ådrorna kanske drar sig för att visa sig barbent i offentliga miljöer.

Att åderbråcken är blåaktiga beror på att de uppkommer i venerna där syrefattigt blod pumpas mot hjärtat. Syrefattigt blod ser ofta blå- eller lilaaktigt ut när kärlen syns genom huden.

Synliga blodådror - orsak?

De synliga ådrorna som är åderbråck har uppstått på grund av defekta venklaffar. Venklaffarna sitter i venerna och de reglerar blodflödet mot hjärtat. Varje gång hjärtat slår så pumpas blodet uppåt mot hjärtat men mellan hjärtslagen så rinner blodet nedåt lite. För att hindra att blodet rinner ned sitter det klaffar i venerna som öppnas när blodet pumpas upp men stängs när blodet rinner tillbaka. Om venklaffarna är defekta och läcker blod nedåt så kommer det blodet att ansamlas i pooler under klaffarna. Det är dessa pooler av blod som successivt växer, svullnar och blir till åderbråck. Åderbråcken slingrar sig och buktar ut på huden eftersom den växande mängden blod i dem måste få plats.

Normal ven grafikÅderbråck ven grafik

Precis som allting annat i kroppen så slits venklaffarna med stigande ålder men det finns också andra faktorer som kan försämra deras funktion. Den vanligaste anledningen till att en persons venklaffar blir defekta är arv, om en eller båda föräldrarna haft åderbråck så kommer barnet helt säkert också att få det. När i livet åderbråcken uppstår och hur omfattande de blir påverkas dock av en del livsstilsfaktorer. Om blodcirkulationen i kroppen är god så kommer hjärtat att ha lättare att pumpa blod mot hjärtat, blodet rör sig helt enkelt högre upp varje gång hjärtat slår. Om blodcirkulationen däremot är dålig kommer blodet nätt och jämnt att passera venklaffen. En god blodcirkulation minskar därför att åderbråck uppstår tidigt i livet och att de blir omfattande.

Blodcirkulationen påverkas negativt av bland annat rökning, övervikt, brist på fysisk aktivitet, stillasittande eller stillastående under längre tider samt graviditet - som också ger en ökad kroppsvikt.

Kan synliga ådror behandlas?

Det går att behandla synliga ådror som är åderbråck. Det finns flera mycket skonsamma behandlingsmetoder som går att utföra på bara någon timme med endast lokalbedövning.

Några av dessa behandlingsmetoder är laserbehandling, radiofrekvens, skumbehandling och flebektomi.

Hur kan man förebygga att synliga ådror uppstår?

Synliga ådror som är åderbråck uppstår på grund av arv och livsstilsfaktorer som medfört dålig blodcirkulation. Eftersom arvet inte går att påverka läggs istället fokus på livsstilsfaktorer som påverkar blodcirkulationen. Dessa åtgärder kan till exempel vara att:

 • Motionera
 • Minska i vikt
 • Undvika att stå eller sitta i samma position under en längre tid
 • Sluta röka
 • Äta sunt

Sammanfattning - Synliga ådror

När vi sammanfattar vår artikel om synliga ådror är det några saker vi särskilt vill framhålla

 • Synliga ådror är vanligt förekommande och nästan aldrig farliga
 • Ådrorna som syns genom huden kan vara helt vanliga vener som syns på grund av att en person har lite underhudsfett
 • De synliga ådrorna kan också bero på att åderbråck har uppstått
 • Synliga ådror som är åderbråck har uppstått på grund av defekta venklaffar. Defekta venklaffar är ärftligt men när åderbråcken uppstår på grund av defekta venklaffar samt hur omfattande de blir kan påverkas av livsstilsval som en person gör
 • Livsstilsfaktorer som gör att synliga ådror som är åderbråck uppstår är kopplade till försämrad blodcirkulation
 • Synliga ådror kan behandlas med ett antal mycket skonsamma och effektiva metoder

Kontakta Åderbråcksklinikerna om du vill få mer information om varför du har synliga ådror, om de är åderbråck samt om du bör behandla dem och hur det i så fall går till.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram