Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Ta bort åderbråck med laserbehandling

Skriven av Dr. Martin Lawaetznovember 30, 2018

Många personer lider av åderbråck. Åderbråck är vanligare än de flesta personer tror och det kan vara jobbigt och medföra visst lidande att ha åderbråck.

Numera finns det dock många behandlingar mot åderbråck. En av de mest effektiva behandlingsmetoderna mot åderbråck är laserbehandling.

Det första som bör göras innan man bestämmer sig för att ta bort åderbråck är att låta en erfaren läkare undersöka karaktären på åderbråcken vid en förundersökning. Det är viktigt att undersöka vilken typ av åderbråck det är fråga om och hur mycket de spridit sig.

Efter förundersökningen kan en kvalificerad analys göras och därefter kan en behandling inledas. De flesta behandlingar mot åderbråck går snabbt att genomföra. Det handlar om några timmar totalt och patienten kan åka hem igen direkt efter behandlingen.

Åderbråck

Blodådrorna i kroppen är av två typer, artärer och vener. Artärerna är de blodådror som leder blodet ut från hjärtat, venerna är de som leder blodet tillbaka till hjärtat. I venerna är blodet syrefattigt och har därför en blåaktig färg. Benmusklerna gör att venerna pumpar tillbaka blodet vi har i benen.

Blodet i venerna regleras av klaffar som öppnas när blodet strömmar uppåt och trycker upp klaffen men stängs efter att blodet passeras. Klaffarna kan inte öppnas åt andra hållet så blod kan inte strömma tillbaka. Om klaffarna är otäta kan inte blodet passera så snabbt och smidigt som det är tänkt och då utvidgas venen på grund av trycket från det blod som inte kan passera klaffen. Detta är början på åderbråck.

Desto mer tryck på venerna i benen, desto mer slingriga vener med det blåaktiga och syrefattiga blodet. När denna situation tilltar med tiden växer åderbråcken. Liksom med resten av kroppen kommer venklaffarna också att slitna ut över tiden, därför ökar risken för åderbråck ju äldre du är.

normala vener vs åderbråck vener

Runt var tredje vuxen får åderbråck i någon form. Bakomliggande orsaker till åderbråck kan vara hormoner, graviditet eller genetik. Att bära ett barn under graviditet kan öka risken för kvinnor att få åderbråck. En annan orsak till åderbråck kan vara en tidigare blodpropp i ett ben. Åderbråck försvinner sällan av sig själv. Generellt sätt är åderbråck inte farligt men det finns efter många år med åderbråck en ökad risk för eksem, bensår och svullna ben. Det finns många sätt att förebygga åderbråck såsom motion, viktnedgång och olika typer av hjälpmedel som stödstrumpor.

Även om åderbråck är vanligast bland äldre människor förekommer de också långt ned i åldrarna och är särskilt vanliga i samband med graviditet. Under graviditeten ökar kroppsvikten och denna plötsliga viktökning skapar stort tryck på venerna och detta kan orsaka åderbråck. Hos vissa kvinnor försvinner åderbråck efter graviditet, men hos andra kvinnor händer det tyvärr inte.

Åderbråck är generellt sett ofarliga men många personer som har åderbråck irriteras av dem. Det kan bero på att de uppfattas som fula och på grund av att de kan orsaka visst obehag som till exempel värk i benen. Det är därför inte alls ovanligt att personer med åderbråck vill ta bort dem.

Ta bort åderbråck

Det finns många olika sätt att ta bort åderbråck och en behandling mot åderbråck är inte någon komplicerad procedur. Patienten kan ofta åka hem redan efter några timmar efter genomförd behandling. Detta gäller för de allra flesta typer av behandlingar mot åderbråck.

Det är efter en förundersökning av åderbråcken och deras karaktär som läkaren och patienten i samråd bestämmer vilken typ av behandling som ska genomföras. Ett av de mest effektiva sätten att ta bort åderbråck är med laserbehandling.

Ta bort åderbråck med laser

Laser kan användas för att ta bort större eller mindre åderbråck i benen. Ett rör som leder laser skjuts in i benet samtidigt som läkaren följer proceduren på en skärmbild som skapats med ultraljud. Det som lasern gör är att den stänger alla de vener som skapats när blodet inte kunnat passera problemfritt genom klaffen.

För att en behandling med laser ska fungera måste åderbråcken vara obehandlade sedan tidigare. Att ta bort åderbråck med laser är ett av de effektivaste sätten att ta bort åderbråck. Det går väldigt fort, är skonsamt för patienten och effekten av behandlingen är långvarig.

Sammanfattning – Behandla Åderbråck med laser

  • Åderbråck är tämligen vanliga i befolkningen som helhet.
  • Åderbråck är vanligen ofarliga men kan uppfattas som fula
  • Åderbråck kan uppstå på grund av övervikt, också övervikt på grund av graviditet, mycket stillasittande, hormoner eller genetiskt arv.
  • Laser kan vara en mycket effektiv behandling mot åderbråck
  • Behandling med laser mot åderbråck går fort, är skonsam och effekten av behandlingen är långvarig

Har man riktigt illa svåra åderbråck är det så att landstinget kan bekosta dem.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram