Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Kräm mot åderbråck - finns det?

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjuni 30, 2022

Det finns otroligt mycket information om olika typer av åderbråckskrämer, krämer som kan lindra åderbråck och krämer som kan ta bort åderbråck. Men kan det verkligen vara sant att man kan köpa krämer som kan få ens åderbråck att försvinna? Vi kommer att gå in på detta på djupet i den här artikeln.

Innan vi kan svara på om det finns krämer mot åderbråck kommer vi att förklara vad åderbråck är och varför åderbråck uppstår.

Generellt om åderbråck

Åderbråck förekommer på benen, speciellt vader, men åderbråck kan även förekomma på låren och på anklarna. Åderbråck kan se väldigt olika ut och kan vara både stora, tjocka och vridna och bukta mycket på huden, och åderbråck är ofta blå eller lila till färgen.

Åderbråck kommer när venklaffarnas funktion är nedsatt. Venklaffarna sitter på insidan av venerna och venklaffarnas funktion är att se till att blodet rinner åt ena hållet mot hjärtat för att syresättas. När klaffarnas funktion försämras uppstår återflöde. Det vill säga att blodet rinner bakåt, vilket ökar trycket i venerna och blodet samlas i pölar. Detta tillstånd kan orsaka åderbråck.

Symtom på åderbråck

Om du har åderbråck kommer tillståndet i de flesta fall att förvärras gradvis med åren. Åderbråck delas in i CEAP-klassificering:

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

Denna gradering visar hur åderbråck kan utvecklas och vilka symtom och samsjuklighet åderbråck kan orsaka.

De typiska symtomen är:

 • Klåda
 • Oro i benen
 • Känslan av tunga ben
 • Svullnad
 • Kramper

I mer avancerade åderbråck kan symtomen vara:

 • Ödem
 • Eksem och pigmentering
 • Venösa bensår
 • Blodproppar

Lindring av åderbråckssymtom

Om du har åderbråck, som ger symtom av lindrigare karaktär, finns det olika åtgärder som kan hjälpa till att lindra dessa symtom. Dessa åtgärder handlar om att förbättra blodcirkulationen i benen. Detta uppnås genom till exempel aktivitet, venpumpsövningar eller stödstrumpor. Dessa åtgärder kan i vissa fall lindra besvären som orsakas av åderbråck, men de kan inte ta bort åderbråck.

Kräm mot åderbråck

Det finns mycket information på Internet om åderbråckskrämer och hur dessa krämer kan påverka åderbråcken. På vissa ställen sägs det att kräm mot åderbråck kan bidra till att minska åderbråcken. Om du har åderbråck kan symtomen lindras genom ovanstående åtgärder, men åderbråck kan bara försvinna med behandling. Det vill säga, det finns ingen åderbråckskräm som kan behandla dem, eller någon åderbråckskräm som kan minska dem.

Behandling av åderbråck

Det har konstaterats att det inte går att ta bort dess åderbråck med kräm och att det inte heller finns en kräm som kan minska åderbråcken. Åderbråck kräver behandling för att avlägsnas och åderbråck behandlas idag med mycket milda behandlingsformer.

På Åderbråcksklinikerna tas åderbråck bort med laser, skumbehandling och flebektomi.

 • Laserbehandling: Vid en laserbehandling mot åderbråck stängs stamvenen av som orsakar åderbråcket med hjälp av värmen från lasern. När venen är stängd rinner blodet en annan väg så att åderbråcket försvinner.
 • Skumbehandling: Venen som orsakar åderbråck stängs med ett läkemedel. Detta läkemedel förseglar venen så att åderbråck försvinner. Skumbehandling används ofta för patienter som tidigare har behandlats för åderbråck.
 • Flebektomi: Flebektomi är en form av behandling som används för att ta bort synliga åderbråck. Vid flebektomi görs ett mikrosnitt, varefter en liten del av åderbråcket tas bort så att åderbråcket inte längre buktar ut och syns på huden. Flebektomi används ofta i kombination med laser eller skum.

Sammanfattning - Kräm mot åderbråck

Det finns mycket information på Internet om åderbråckskrämer och olika typer av krämer som tros minska åderbråck. Åderbråck uppstår på grund av defekta venklaffar som orsakar ett tillstånd som kan orsaka åderbråck. Det finns olika åtgärder som kan vidtas för att förbättra eller bibehålla en god blodcirkulation, vilka kan hjälpa till att lindra eventuella åderbråckssymtom. När åderbråck har uppstått kommer det att krävas behandling för att ta bort dem. Du kan alltså varken använda en kräm som kan minska åderbråck eller använda åderbråckskräm för att ta bort dem.

Åderbråcksklinikerna erbjuder skonsam behandling av åderbråck, där endast de senaste metoderna används.

Snabba frågor kring kräm mot åderbråck

Kan man ta bort åderbråck med kräm?

Åderbråck uppstår på grund av att venklaffarna inte fungerar tillräckligt, så blodet ansamlas i venerna, vilket leder till ökat tryck och åderbråck uppstår. Om du har åderbråck kommer det att krävas en åderbråcksbehandling för att bli av med åderbråcken. Det betyder att det inte finns någon kräm som kan ta bort åderbråck.

Är det bra att massera åderbråck?

Åderbråck måste tas bort med en behandling och man kan inte massera bort sina åderbråck. Om du har mycket obehag i benen kan det vara bra att använda en stödstrumpa som kan ge lite symtomlindring.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram