COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Har du värk i benen kan det vara åderbråck

9 december 2018

Känner du att dina ben är svullna och trötta? Har du värk i benen? Då kan det bero på åderbråck. Värk i benen är nämligen en symtom på åderbråck. Åderbråck går att ta bort med hjälp av åderbråcksbehandling, men det går också att själv lindra besvären med hjälp av motion. Den här artikeln kommer att fokusera på den senare, alltså motion.

Åderbråck är utvidgade och förlängda vener, och åderbråck kan uppstå i i princip alla vener men det är vanligast att det sker på benen. Detta eftersom venerna där ligger långt ifrån hjärtat dit venerna transporterar det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat. Åderbråck är inte farligt – det ska alltså inte förknippas med blodpropp vilket är vanligt att man gör då åderbråck kanske ser farligt ut där de sitter på benen. Men åderbråck kan fortfarande skapa stora besvär, ofta blir besvären större med tiden. Äldre kan till exempel drabbas av bensår på grund av sina åderbråck. Därför är det bra att själv börja jobba i förebyggande syfte – detta görs lättast med motion, rörelse, minska trycket med hjälp av stödstrumpor och massage då det stimulerar blodcirkulationen.

Värk i benen

Rör på dig

– ta korta pauser för att öka blodcirkulationen i benen – minska värk i benen
Vi är många som sitter för mycket – ofta sitter vi för mycket framför datorn då de flesta arbeten i dag är knutna till en dator. Många sitter nästan hela dagarna och det är inte bra om man vill förebygga eller lindra åderbråck. Så, ett bra tips är att hela tiden ta små korta pauser om du har ett stillasittande jobb. Upp och rör på dig ungefär en gång i kvarten, en gång i halvtimmen. På så sätt håller du igång blodcirkulationen. Samma problem kan personer som har jobb där de måste stå stilla längre perioder, då kan man se till att sitta ner ibland, eller röra sig för att skapa cirkulation i benen så de inte blir svullna.

Motionera

– att träna är bra för det mesta – minska värk i benen
Motion är hälsosamt på många sätt, för att hålla vikten, för att behålla en sund vikt, för ett friskt hjärta. Motion är också bra när det kommer till åderbråck. Motion stärker kroppen och hjälper venerna att fungera optimalt. Många tycker motion är tråkigt och undviker därför det, men regelbundna promenader är gott nog, det behöver inte vara tunga styrkepass eller konditionskrävande gympapass för att det ska göra en nytta för venerna. Kanske gå en runda efter lunchen istället för att sitta ner och ta en kaffe efter maten? Kanske hoppa av bussen en hållplats tidigare efter jobbet? Kanske ta cykeln till jobbet istället för bilen? Kanske gå till mataffären istället för att åka bil? Ja, det finns som sagt många smarta och mycket enkla sätt att få in vardagsmotion och det räcker för många alldeles utmärkt med den typen av träning. Köp gärna en stegräknare eller ladda ner en stegräknare som app till mobilen för att se hur mycket du rör dig på en dag. Du ska helst hamna omkring 10 000 steg.
Tycker du att vädret är tråkigt, så varför inte skaffa ett promenadband som du placerar framför TV:n? Gör det som en rutin att titta på nyheterna gåendes på promenadbandet, då blir det kanske en halvtimme promenerande samtidigt som du uppdaterar dig om vad som händer i världen. Du slår alltså två flugor i en smäll!Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.