Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Gravid? Då kan en åderbråcksbehandling passa

december 9, 2018

När man blir gravid är det mycket att tänka på. En av sakerna man kanske inte tänker på är åderbråcksbehandlingar. Men faktum är att man nog kanske måste.

Många kvinnor drabbas av fula, blå ormliknande mönster på benen. Det kan vara antingen ådernät eller åderbråck och många kvinnor har komplex över dem. Män drabbas också, men inte i lika hög utsträckning. Man förknippar kanske åderbråck och ådernät med något som gamla kvinnor och män har, och det stämmer till viss del – problemet ökar med åren. Men faktum är att så unga som 13 åringar kan drabbas. Men det hör till ovanligheten. Vanligt är dock att man drabbas i samband med att man blir gravid. Hälften av alla gravida kvinnor kommer att få åderbråck eller ådernät – för många kommer det att vara permanent.

Mer blod vid graviditet
Varför så många gravida kvinnor, så många som 50 procent av alla, drabbas av åderbråck eller ådernät, har att göra med viktuppgången som man utsätts för som gravid. Många går ju upp över tio kilo – vilket är precis som det ska! Men man kan ändå inte komma ifrån det faktum att det är slitsamt på kroppen. När en kropp väger mycket mer än normalt så blir det ett ökat tryck på venerna. Det gäller inte bara gravida kvinnor utan även andra som bär på extrakilon. Som gravid sitter man också mer stilla, det är inte heller bra. Ut och rör på dig! Ta en rask promenad. Om du vill undvika åderbråck, vill säga. En annan ide är stödstrumpor – bär dem redan ett par månader in i graviditeten och fortsätt sedan några månader efter graviditeten också. Tills du känner att svullnaden i benen lagt sig och du fått tillbaka din kropp i balans.

Viktökning och mer blod
När man blir med barn är det också så att barnet som man bär på vill ha blod – så det är faktiskt så att en kvinna som är gravid har mer blod i kroppen och det ökar också risken för att sätta tryck på venerna vilket i sin tur ger åderbråck.
Men det här är inget man behöver oroa sig för, för det finns behandlingar att få för att få tillbaka sina snygga ben så de blir shorts och kjolvänliga igen. Åderbråcksbehandlingar, kallas de för. Och de görs på specialiserade åderbråcksklinker av läkare. Det första en läkare gör är att undersöka med hjälp av ultraljud vilka besvär du har. Till exempel om det rör sig om ådernät (som inte är farliga men som ändå kan tas bort av kosmetiska skäl) eller om det rör sig om åderbråcks om kan ge ganska allvarliga besvär, speciellt längre fram i livet då de kan bilda sår. Åderbråck blir ofta bara värre och värre med åren, och jobbigare och jobbigare att leva med – så lika bra att ta bort dem på en gång!

Vad kostar då en sådan här behandling? 
– Det beror för det första på vilken metod som läkaren konstaterar är bäst för dig. Skum, laser, radiofrekvens, lim? Det andra har att göra med hur problemet sitter – djupt eller ytligt. Sedan spelar andra faktorer också in. Men man kan säga att kostnaden ligger på omkring 12 000 kronor upp till 30 000 kronor. Beroende om det är ett ben, och ett enkelt sådan, eller om det är två ben och två svårare sådana.Jörgen Nörby Jörgen Nörby är specialist i kärlkirurgi och en av Nordens mest erfarna åderbråckskirurger. Jörgen har i flera år varit överläkare och ansvarig specialist för åderbråckbehandlingen vid OUH Svendborg Sjukhus och Venkliniken i Nyborg. Innan dess var Jörgen överläkare vid Venkliniken i Frederikshavn.