COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Åderbråcksbehandling tar bort synliga blodkärl efter graviditet

9 december 2018

Åderbråck är vanligt bland kvinnor – speciellt bland kvinnor som varit gravida. Med åderbråcksbehandling finns det många sätt att enkelt bli kvitt dem.

Var tredje vuxen person har synliga åderbråck på sina ben och fler kvinnor än män drabbas. Hormoner, graviditet och ärftlighet är några faktorer som ligger bakom att små venerna blir synliga. Det behöver inte vara något som är farligt, ofta är det inte det, men för många handlar det om att de inte tycker det ser så snyggt ut. När sommaren kommer vill man visa upp benen i kjol och shorts, och då kan synliga åderbråck vara något som man har komplex över. Tack vare dagens teknologi finns det flera åderbråcksbehandlingar ute på marknaden och de är enkla att genomgå. Det finns alltifrån laser, flebektomi, skum, radiofrekevens och lim – eller en kombination av dessa.

Graviditet
För kvinnor som genomgår en graviditet är det inte ovanligt att åderbråck uppstår. Ungefär hälften av alla kvinnor som väntar barn upplever att de får mer åderbråck. Och ännu fler får problem med åderbråck efter sin andra graviditet. Det beror på den hormonella obalansen som kroppen försätts i, och det ökade trycket på venerna. Det ökade trycket på venerna sätter också extra tryck på venklaffarna, vilket kan leda till att blodet samlas i pooler och åderbråck kan uppstå. När kvinnan inte längre är gravid och fått tillbaka sin hormonella balans kommer dock inte åderbråcken att självklart att försvinna. Därför finns det möjlighet att ta bort venerna som dykt upp på benen med hjälp av åderbråcksbehandling. Resultatet får man direkt efter behandlingen och de är permanenta, det vill säga, de åderbråck som behandlats kommer inte att komma tillbaka. Det bör emellertid nämnas att om du är disponerad för att få åderbråck är det troligt att du kan få åderbråck igen senare i livet.

Åderbråcksbehandling tar bort synliga blodkärl efter graviditet

Viktökning
Förutom att den hormonella obalansen i kroppen skapar venerna, är en annan orsak ökad vikt. En gravid kvinna går upp i genomsnitt 10-12 kilo vid en graviditet och det skapar ett ökat tryck på venerna. Eftersom en gravid kvinna bär på ett barn som också behöver blod, ökar mängden blod i kroppen med 20 procent vilket också ökat trycket.

Det här kan en gravid kvinna göra.

Tips 1. Stödstrumpa
För att undvika att få kronisk venös sjukdom, det vill säga att åderbråcken sätter sig permanent på kroppen kan man tänka på några saker som kan förebygga detta. Man kan till exempel använda medicinska kompressionsstrumpor när man är gravid. Kompressionsklass 1 är fullt tillräckligt för en kvinna som inte haft venösa problem tidigare. Har man problem sedan tidigare kan man gå upp en klass, till klass 2. Strumporna bör användas från och med den tredje månaden man är gravid och sedan ska helst strumporna användas även ett tag efter graviditeten, cirka två månader efter förlossningen.

Tips 2 åderbråcksbehandling
Skulle man trots detta få synliga åderbråck som inte försvinner finns det flera åderbråcksbehandlingar man kan göra. Förr i tiden var det omfattande operationer som krävdes för att bli kvitt dem men i dag är det enkelt och relativt smärtfritt att med hjälp av till exempel laser bli permanent av med åderbråck. Vid en förundersökning hos en klinik hittar läkaren den metoden som passar bäst för just dina åderbråck.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.