Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Åderbråck som kliar

Skriven av Dr. Martin Lawaetzapril 20, 2020

Åderbråck uppstår när venklaffarna fungerar så dåligt att blodet inte, på grund av den dåliga blodcirkulationen, kan pumpas tillbaka till hjärtat för att syresättas på ett effektivt sätt. När blodcirkulationen är dålig kan eksem utvecklas vilket orsakar klåda runt åderbråcken. Denna klåda är en hudsjukdom och kallas också stas dermatit och förekommer ofta på underbenen och på vristerna.

För att förstå hur åderbråck som kliar uppstår är det viktigt att veta varför åderbråck uppstår till att börja med.

Fakta om åderbråck

I kroppen har vi vener som transporterar det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat för syresättning. I venerna sitter klaffar som reglerar blodflödet och hindrar att blodet rinner nedåt istället för uppåt. Venklaffarna slits med tiden och kan då bli defekta. Faktorer som ålder, arv, övervikt, graviditet med flera påverkar venklaffarnas funktion. Om venklaffarna är defekta kommer en viss del av blodet som ska passera dem istället rinna tillbaka och ansamlas i pooler under venklaffarna. I dessa pooler av blod ökar trycket och det är detta som gör att åderbråck uppkommer.

åderbråck normal ven

Symtom på åderbråck

Åderbråck, som är ärftliga, kommer vid något tillfälle att drabba cirka trettio procent av befolkningen. Det finns ett antal symptom på åderbråck, de vanligaste är:

 • Lindrig smärta i området runt åderbråcken
 • Kramper i underbenet
 • Tunga ben

Åderbråck utvecklas långsamt och om åderbråcken inte behandlas kommer tillståndet att förvärras med tiden och kan orsaka allvarligare symtom, som till exempel:

 • Grov och missfärgad hud
 • Eksem
 • En brännande känsla i benen
 • Kliande hud runt åderbråcken
 • Bensår
 • Blödningar

En person som haft obehandlade åderbråck under en längre tid kan drabbas av bland annat:

 • Torr, sprucken, blank och irriterad hud
 • Variga sår som är mycket svårläkta

Åderbråck som kliar orsakar ofta vätskeansamling runt vristerna, och huden blir generellt irriterad, röd och kliar. Det stora trycket på venerna får blod att sippra ut ur venerna och in i huden. Denna typ av hudsjukdom där åderbråck kliar och eksem kan uppstå kallas stas dermatit.

Varför får en person åderbråck som kliar?

Stas dermatit kan vara ett långvarigt tillstånd som orsakar inflammation, bensår, kliande och irriterad hud på underbenet. Stas dermatit uppstår ofta på grund av underliggande problem som påverkar blodcirkulationen i benen. Det vill säga, om en person har åderbråck kan klådan bero på andra problem, såsom kronisk venös insufficiens, svårare åderbråck eller flebit.

Tillståndet då en person har klåda i åderbråcken kommer att förvärras hos personer som redan tenderar att ha en dålig blodcirkulation. Några riskfaktorer är:

 • Övervikt
 • Ålder
 • Kronisk venös insufficiens
 • Blodproppar

Hur kan en person undvika att få åderbråck som kliar?

Åderbråck som kliar förekommer bland annat eftersom blodcirkulationen är dålig. Med tanke på detta bör olika försiktighetsåtgärder vidtas för att försöka förhindra att tillståndet försämras och åderbråcken börjar klia och utvecklar eksem eller i svårare fall venösa bensår.

För en person som redan har åderbråck är det viktigt att förbättra blodflödet i benen, och detta kan göras genom att till exempel:

 • Utföra pumpövningar
 • Ha en hälsosam och aktiv livsstil
 • Hålla benen högt vid sittande och liggande
 • Undvika att stå eller sitta länge

Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan en person minska risken för att åderbråck förvärras och börjar klia.

Hur behandlas åderbråck som redan kliar?

En person som redan lider av klåda på grund av åderbråck har troligtvis haft åderbråck under en lång tid, vilket medfört att tillståndet har förvärrats med kliande irriterad hud runt åderbråck samt eventuella eksem och hudförändringar. För att bli av med besvären krävs oftast en behandling av åderbråcken.

Innan beslutet om möjlig behandling med åderbråck tas måste en klinisk förundersökning med ultraljud, som kan utföras vid Åderbråcksklinikerna, göras.

Tillsammans med kärlkirurgen diskuterar patienten efter undersökningen en lämplig behandlingsmetod för avlägsnande av åderbråck som orsakar klåda. Alla åderbråcksbehandlingar vid Åderbråcksklinikerna utförs av specialiserade läkare, är extremt skonsamma och utförs under lokalbedövning. Efter behandling för åderbråck kan patienten direkt återvända till hemmet för en kort konvalescens.

Sammanfattning - Åderbråck som kliar

Åderbråck uppstår när blodcirkulationen försämras och venklaffarnas funktion blir otillräcklig för att effektivt pumpa blodet tillbaka till hjärtat. Detta tillstånd resulterar i att blod ansamlas i pooler under venklaffarna, vilket ökar trycket i venerna och orsakar åderbråck. Hos en person som haft åderbråck under en längre tid kan irritation, sveda och klåda, och i svårare fall eksem och venösa bensår uppstå på huden kring åderbråcken.

För att bli av med dessa besvär kan en behandling av åderbråcken krävas. Det finns ett antal effektiva och skonsamma behandlingar för åderbråck. Efter en förundersökning vid Åderbråcksklinikerna bestämmer patienten tillsammans med kärlkirurgen vilken behandlingsmetod som är lämpligast i det specifika fallet.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram