Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Åderbråck i underlivet

Skriven av Dr. Martin Lawaetzmars 15, 2020

Åderbråck förekommer ofta hos kvinnor i samband med en graviditet. För många förvärras detta tillstånd när förlossningen närmar sig, och för många försvinner inte åderbråcken efter att graviditeten avslutats.

I artikeln kommer vi att diskutera vad åderbråck är, varför vissa kvinnor får åderbråck och varför tillståndet ofta uppstår under graviditeten.

Varför uppstår åderbråck

Åderbråck påverkar ungefär en tredjedel av alla vuxna vid någon tidpunkt i deras liv, och de beror till stor del på genetik. Det vill säga att om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt benägen att få åderbråck själv.

I kroppen finns vener som som transporterar det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat för syresättning. I venerna sitter klaffer som reglerar blodflödet så att blodet bara kan flöda i en riktning. Liksom med resten av kroppen kommer dessa klaffer att slitas över tiden, och om klafferna är slitna och defekta kan blodet komma att rinna tillbaka och ansamlas i pooler under klafferna vilket skapar tryck på venerna. Det är detta som orsakar de vridna och svullna venerna på huden som är åderbråcken.

Åderbråck är ofarliga, men de kan orsaka lindrig smärta i form av tunga och trötta ben, kramper och obehag. Mer avancerade åderbråck kan leda till allvarliga sjukdomar som eksem, venösa bensår och tromboflebit.

Åderbråck i buken i samband med en graviditet

Det är vanligt att en gravid kvinna får åderbråck under graviditeten. Under graviditeten ökar kvinnans kroppsvikt avsevärt, och den extra vikten påverkar blodcirkulationen och ökar trycket på venerna, vilket kan orsaka åderbråck. Utöver dessa förändringar förändras hormonbalansen väsentligt, vilket också kan påverka förekomsten av åderbråck.

Den ökande mängden av könshormonet progesteron får väggarna i venerna att bukta och detta ökar risken för åderbråck. Under en graviditet är det stort tryck på de stora blodkärlen i buken och ner i bäckenet. Livmodern pressar de stora venerna som leder blod från benen upp till hjärtat vilket orsakar ökat tryck på venerna i benen, runt ändtarmen och i underlivet.

Vanligtvis framträder åderbråck på underbenet, i knäskålen och upp på låret men i mer sällsynta fall förekommer de i underlivet, runt slidan och mellangärdet. Om du har åderbråck i underlivet kan dessa också spridas till den inre delen av låret eller till baksidan av låret.

Många av kvinnorna som har åderbråck har haft dem redan innan de blev gravida men en graviditet förvärrar tillståndet. Förutom den extra kroppsvikten ökar blodflödet också under graviditeten, vilket ytterligare bidrar till ökat tryck på venerna. Tillståndet med åderbråck i underlivet förvärras ofta vid påföljande graviditeter.

Olika försiktighetsåtgärder

Du kan inte förhindra åderbråck i underlivet, men du kan vidta olika försiktighetsåtgärder som kan hjälpa till att minimera risken och förhindra att tillståndet försämras.

  • Var uppmärksam på kroppsvikten
  • Träna regelbundet
  • Håll benen högt så ofta som möjligt
  • Sitt inte eller stå stilla under längre perioder
  • Använd kompressionsstrumpor

Genom att fokusera på dessa olika faktorer kan du aktivt bidra till att minska risken för åderbråck i underlivet.

Symptom på åderbråck i underlivet

Om du har åderbråck i underlivet finns det symptom som visar på detta. Symptomen kan vara olika från person till person, och vissa kvinnor kommer att ha större obehag än andra.

Några av de vanligaste symtomen på åderbråck är:

  • Klåda
  • Smärta
  • Vaskularisering, att nya blodkärl bildas
  • Brännande känsla
  • Veninflammation i benen

Om du har något av dessa symptom är det en bra idé att få det undersökt, för om du har åderbråck som inte behandlas kan tillståndet försämras och spridas till andra områden. Om det finns åderbråck i underlivet kan de sprida sig nedåt låret och sedan ge fler obehag - både fysiska och mentala.

Behandling av åderbråck i underlivet

Åderbråck i underlivet kan orsaka lindrig smärta och kan bli en psykisk olägenhet. Den fysiska smärtan kan skapa nedstämdhet, sveda och känslighet under samlag. Både den fysiska och mentala olägenheten kan göra att kvinnan som får dem känner sig begränsad i sin vardag och får en försämrad livskvalitet.

Åderbråck kräver behandling för att de ska försvinna. Åderbråck kan behandlas med skleros, som innebär att ett läkemedel injiceras i venen, som sedan stängs av vilket gör att blodet hittar andra vägar att flöda. En annan behandlingsmetod som ofta används är laserbehandling. Då sätts en kateter in i venen, sedan sätts lasern in och dras långsamt tillbaka vilket får venen att stängas och blodet hittar sedan andra vägar. När blodet flödar på andra sätt försvinner åderbråcken.

Om du är osäker på om du har åderbråck är det en bra idé att kontrollera det genom en ultraljudsundersökning där en specialist kan kontrollera blodflödet i venerna.

Om du vill få dina åderbråck behandlade är det bäst att vänta tills du har fått de barn du har för avsikt att få så att du inte riskerar att åderbråcken i underlivet kommer tillbaka igen på grund av en ny graviditet.

Åderbråck i underlivet - även om du inte är gravid

Åderbråck i och runt underlivet är vanliga i samband med en graviditet. Risken för åderbråck i underlivet är också större om en kvinna är gravid med tvillingar eller mer. Det är inte självklart att åderbråcken försvinner efter graviditeten och vid påföljande graviditeter är sannolikheten för att åderbråcken i underlivet försvinner av sig själva än mindre.

Sammanfattning

Åderbråck uppträder ofta under graviditeten, eftersom en graviditet orsakar betydande förändringar i kroppen som påverkar uppkomsten av åderbråck. Åderbråck i underlivet kan orsaka ömhet, sveda och klåda, svullna blodkärl och en molande värk.

Om en kvinna har åderbråck i underlivet kan dessa spridas till låret och därför orsaka mer besvär samt en fysiska och mentala begränsningar som kan bidra till att försämra livskvaliteten. Om kvinnan har åderbråck i underlivet som har uppstått i samband med en graviditet, förvärras tillståndet ofta med fler graviditeter eller vid graviditeter med tvillingar eller mer.

Om åderbråcken sprider sig till låren eller längre ned på benet finns det olika behandlingsalternativ, såsom skleros eller laserbehandling. Dessa metoder innebär att venen stängs med ett läkemedel respektive laser, vilket får åderbråcken att försvinna.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram