Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Värk i benen

Skriven av Dr. Martin Lawaetzapril 1, 2022

Värk och tyngdkänslan i benen är något som många lider av, och det kan vara ett otroligt stort besvär för dem som har dessa smärtor. Värk i benen ger en konstant rastlöshet, och det kan också påverka ens sömnkvalité, då det är svårt att hitta lugnet när man har värk och tyngdkänsla i benen.

Värk i benen och dålig blodcirkulation

En person som lider av värk i benen upplever ofta svullna ben, tyngdkänsla, kramper och domningar i benen. Det kan vara svårt att säga varför smärtan i benen uppstår och vad man ska göra för att den ska försvinna. Värk i benen kan uppstå bland annat på grund av dålig blodcirkulation. Dålig blodcirkulation kan bero på olika saker som ohälsosam livsstil, rökning, övervikt och inaktivitet.

Värk i benen och åderbråck

Värk i benen är ett mycket typiskt symtom på åderbråck, och andra symtom på åderbråck är tyngdkänsla i benen, kramper och klåda i benen. Därför kan värk i benen i vissa fall bero på åderbråck.

Åderbråck uppstår när venklaffarna fungerar otillräckligt. Venklaffarna sitter på insidan av venerna och har till uppgift att se till att blodet bara rinner åt ena hållet mot hjärtat för att syresättas. Om dessa klaffar är slitna eller defekta kan de inte längre hålla tätt och det kommer att orsaka tillbakaflöde där blodet rinner åt fel håll. Detta tillstånd kan orsaka ett ökat tryck i venerna så att blodet ansamlas, venen blir tjock och bucklig och detta orsakar åderbråck.

Defekta venklaffar

Dåliga venklaffar uppstår på grund av olika saker. Den vanligaste orsaken är ärftlighet då tillståndet med dåliga venklaffar är ärftligt. Venklaffarna kommer också att bli mer slitna med tiden, precis som det är med resten av kroppen, som också slits med åldern. Därför förekommer defekta venklaffar oftare hos äldre personer. Defekta venklaffar kan dock även uppstå på grund av fetma och dålig blodcirkulation, vilket påverkar venklaffarnas funktion.

Det gör att slitna venklaffar och dålig blodcirkulation kan leda till åderbråck, vilket kan ge olika typer av obehag, bland annat värk i benen, tyngdkänsla i benen och kramper.

Trasiga venklaffar

Vad man ska göra åt värk i benen

Värk i benen kan vara väldigt besvärande, men det kan vara svårt att hitta en lösning som helt kan ta bort smärtan i benen. Det första steget är att ta reda på om värk och tyngdkänslan i benen beror på åderbråck eller inte. Detta kan identifieras genom en förundersökning där en kärlkirurg gör en ultraljudsundersökning av benen och blodcirkulationen och ser eventuella åderbråck. Om förundersökningen visar att det finns åderbråck kan värk i benen bero på dessa åderbråck, och då är det avgörande att behandla åderbråcken för att göra något åt ​​värk och tyngdkänslan. 

Behandling av åderbråck

Om du har åderbråck som orsakar lindrig smärta som värk i benen, tyngdkänsla, kramper, rastlöshet och klåda på benen kommer det att krävas behandling för att bli av med dessa problem. De besvär som åderbråck orsakar kan lindras genom olika åtgärder, men åderbråck kan endast avlägsnas genom åderbråcksbehandling.

Åderbråck kan tas bort med mycket skonsamma metoder utförda under lokalbedövning och du kan återuppta din normala vardag direkt efter en åderbråcksbehandling. Åderbråck kan avlägsnas med laser, skum och flebektomi, och dessa metoder är de senaste och mest använda vid behandling av åderbråck.

Symtomlindring - tyngdkänsla och värk i benen

Det är möjligt att lindra obehaget av tyngdkänsla och värk i benen med olika åtgärder.

  • Användning av stödstrumpor. En stödstrumpa sätter press på musklerna och ökar därför blodcirkulationen, vilket kan hjälpa att lindra besvär och minska värk i benen och kramper.
  • Aktivitet. Aktivitet hjälper att öka blodflödet i benen, och detta kan reducera värk i benen.
  • Undvik rökning och ohälsosam livsstil. Rökning är väldigt dåligt för hälsan och hela cirkulationen, så om tillståndet ska förbättras bör man undvika rökning.

Sammanfattning - värk i benen

Värk i benen drabbar många människor och värk i benen kan vara mycket besvärande. Det kan vara svårt att avgöra vad värk och tyngdkänslan i benen beror på, men det kan bland annat uppstå om man har åderbråck. Åderbråck behandlas med moderna metoder som har en kort återhämtningstid. Värk och tyngdkänsla i benen kan också lindras genom aktivitet och stödstrumpor.

5 snabba frågor om värk i benen

Vad hjälper mot benvärk?

Värme, massage, stödstrumpor, venpumpsövningar. Det finns olika åtgärder som kan lindra besvären av bensmärtor.

Varför är jag så stel i benen?

Brist på aktivitet kan göra att du blir stel i benen, men det kan vara väldigt svårt att säga varför man är stel i benen.

Hur känns inflammation i benen?

De klassiska tecken på en inflammation är rodnad, värme, smärta, svullnad och funktionsnedsättning.

Hur vet man att man har dålig blodcirkulation?

Det kan vara svårt att bedöma om du har dålig blodcirkulation. Typiska tecken på dålig blodcirkulation är kall eller kallsvettig hud. Kalla, bleka eller blåmarmorerade händer och fötter kan också vara ett tecken på dålig blodcirkulation.

Hur får man igång blodcirkulation?

Genom att hålla sig fysiskt aktiv kan blodcirkulationen förbättras. Detta kan till exempel göras genom att springa, gå raska promenader, simma, cykla och så vidare.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram