COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur blir man av med synliga blodkärl på benen?

4 december 2018

Synliga blodkärl, rättare sagt synliga vener, sätter sig ofta på benen. Det kan också sitta på andra delar av kroppen, men benen är det vanligaste stället. Hur blir man av med dem? Det finns åderbråcksbehandling som är väldigt effektivt och skånsomt.

Varför uppstår synliga blodådror på benen? Det är venerna som har blivit utvidgade på grund av att de har utsatts för extra mycket tryck eller svårigheter. Venerna som pumpar upp det syrefattiga blodet upp tillbaka till hjärtat pumpas upp med hjälp av klaffar. Med åren kan dessa klaffar bli svagare (som mycket annat på människans kropp blir av det naturliga åldrandet). Synliga blodådror på benen kan också uppstå i yngre år, men då på grund av att de har utsatts för extra mycket tryck – till exempel viktuppgång eller för dålig blodcirkulation. Synliga blodådror, alltså synliga vener, på benen kan också vara ärftligt och alltså bero på generna.

Effektiva åderbråcksbehandlingar

Åderbråcksbehandling. Det finns en rad effektiva åderbråcksbehandlingar som man kan använda sig av för att bli av med de vener som syns på benen, ofta i en spindelnätsliknande form. Det finns till exempel laserbehandling, och olika injektionsbehandlingar där exempelvis lim eller laser sprutas in via en kanyl. Förr i tiden krävdes avancerade operationer under narkos för att bli av med åderbråck, men så är alltså inte längre fallet. I dag är det nästintill helt smärtfritt (bara lokalbedövning krävs och ibland inte ens det) och dessutom går det snabbt, på under 1 timme vanligtvis. Priset varierar beroende på om det är ett ådernät eller ett åderbråck, samt svårighetsgraden av dem samt om båda benen eller bara ett ben behöver behandlas. Det är en kärlkirurg som utför ingreppet, men innan man genomgår behandlingen får man en tid för en förundersökning där man kan prata om vilken behandling som passar en själv bäst.

Hur blir man av med synliga blodkärl på benen

Livsstil – det här kan du själv göra för att slippa problem med synliga blodådror
För att inte fler synliga blodådror, alltså synliga vener, ska uppstå på benen finns det en rad livsstilsförändringar du kan göra – så som att se över vikten och hur mycket samt på vilket sätt, du rör på dig.

Rör på dig

För att undvika uppkomsten av fler synliga blodådror på benen ska man ha igång blodcirkulationen i benen. Detta gör man lätt genom att regelbundet motionera. Många sitter för stilla i dag, framför datorer på jobbet, och det är inte bra för blodcirkulationen. Så, upp och hoppa! Ta regelbundna pauser – sätt mobilens alarm som påminnelse. Tåhävningar är också jättebra att göra regelbundet, samt också snurra runt på anklarna.

Tänk på vikten

Går man upp mycket i vikt blir det jobbigare för kroppen på alla sätt och vis, även för venerna att pumpa upp blod. Så se över om du kan gå ner några extrakilon – om du nu har sådana vill säga. Är du gravid kommer det naturligt att bli en viktökning – köp då stödstrumpor som hjälp. Gör också regelbundet tåhävningar – vadmusklerna hjälper då att pumpa upp blodet.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.