Kliniker |  Medarbetare |  FAQ
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur blir man av med synliga blodkärl på benen?

Synliga blodkärl, rättare sagt synliga vener, sätter sig ofta på benen. Det kan också sitta på andra delar av kroppen, men benen är det vanligaste stället. Hur blir man av med dem? Det finns åderbråcksbehandling som är väldigt effektivt och skånsomt.

Varför uppstår synliga blodådror på benen? Det är venerna som har blivit utvidgade på grund av att de har utsatts för extra mycket tryck eller svårigheter. Venerna som pumpar upp det syrefattiga blodet upp tillbaka till hjärtat pumpas upp med hjälp av klaffar. Med åren kan dessa klaffar bli svagare (som mycket annat på människans kropp blir av det naturliga åldrandet). Synliga blodådror på benen kan också uppstå i yngre år, men då på grund av att de har utsatts för extra mycket tryck – till exempel viktuppgång eller för dålig blodcirkulation. Synliga blodådror, alltså synliga vener, på benen kan också vara ärftligt och alltså bero på generna.

Effektiva åderbråcksbehandlingar

Åderbråcksbehandling. Det finns en rad effektiva åderbråcksbehandlingar som man kan använda sig av för att bli av med de vener som syns på benen, ofta i en spindelnätsliknande form. Det finns till exempel laserbehandling, och olika injektionsbehandlingar där exempelvis lim eller laser sprutas in via en kanyl. Förr i tiden krävdes avancerade operationer under narkos för att bli av med åderbråck, men så är alltså inte längre fallet. I dag är det nästintill helt smärtfritt (bara lokalbedövning krävs och ibland inte ens det) och dessutom går det snabbt, på under 1 timme vanligtvis. Priset varierar beroende på om det är ett ådernät eller ett åderbråck, samt svårighetsgraden av dem samt om båda benen eller bara ett ben behöver behandlas. Det är en kärlkirurg som utför ingreppet, men innan man genomgår behandlingen får man en tid för en förundersökning där man kan prata om vilken behandling som passar en själv bäst.

Hur blir man av med synliga blodkärl på benen

Livsstil – det här kan du själv göra för att slippa problem med synliga blodådror
För att inte fler synliga blodådror, alltså synliga vener, ska uppstå på benen finns det en rad livsstilsförändringar du kan göra – så som att se över vikten och hur mycket samt på vilket sätt, du rör på dig.

Rör på dig

För att undvika uppkomsten av fler synliga blodådror på benen ska man ha igång blodcirkulationen i benen. Detta gör man lätt genom att regelbundet motionera. Många sitter för stilla i dag, framför datorer på jobbet, och det är inte bra för blodcirkulationen. Så, upp och hoppa! Ta regelbundna pauser – sätt mobilens alarm som påminnelse. Tåhävningar är också jättebra att göra regelbundet, samt också snurra runt på anklarna.

Tänk på vikten

Går man upp mycket i vikt blir det jobbigare för kroppen på alla sätt och vis, även för venerna att pumpa upp blod. Så se över om du kan gå ner några extrakilon – om du nu har sådana vill säga. Är du gravid kommer det naturligt att bli en viktökning – köp då stödstrumpor som hjälp. Gör också regelbundet tåhävningar – vadmusklerna hjälper då att pumpa upp blodet.Dr. Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.