Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Vanliga frågor och svar

Vi har samlat alla de frågor som oftast ställts om åderbråck och ådernät, och du kan hitta svaren här. Om du fortfarande har en fråga som du inte hittar svaret på är du alltid välkommen att kontakta oss

Vad är åderbråck?

Åderbråck är en tjock, svullen och slingig ven som buktar ut på huden. Åderbråck återinfinns oftast på underbenen, lår och fötter.

Varför får man åderbråck?

I venerna sitter små klaffar som reglerar blodflödet mot hjärtat. Dessa klaffar slits över tiden, och när detta slitage tilltar ökar risken för att klaffarna inte ska hålla tätt. Det som händer då är att blodet rinner tillbaka och ansamlas i pooler under venklaffarna. Det är dessa pooler som bildar åderbråck.

Vem får åderbråck?

Cirka trettio procent av alla personer i Sverige drabbas av åderbråck vid något tillfälle i livet. Åderbråck är ärftliga, så om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt disponerad för att få åderbråck själv.

Vilka är de vanligaste orsakerna till åderbråck?

Arv är den vanligaste orsaken till åderbråck och åderbråck är nästan 100 procent ärftligt. Utöver ärftlighet orsakas åderbråck också ofta av rökning, fetma, inaktivitet och graviditet.

Hur vet jag om jag har åderbråck?

Åderbråck syns ofta tydligt på huden, men du kan också ha djupare åderbråck som inte syns. Vid en förundersökning kontrolleras venerna i benen med ultraljud, varefter kärlkirurgen bestämmer vilken behandling som är och ger det bästa resultatet för patienten.

Vilka är symtomen på åderbråck?

De mest kända symtomen från åderbråck är trötta, tunga och svullna ben. Vid mer framskridna åderbråck kan huden irriteras, klåda uppstå och eksem framträda. I värsta fall kan åderbråcken orsaka venösa bensår på vristerna, och dessa bensår kan vara mycket svårläkta.

Vad kostar en åderbråcksoperation?

Kostnaden för en operation av åderbråck beror på vilken behandlingsmetod som kommer att användas samt om det är ett eller två ben som ska behandlas. Priserna för behandling av åderbråck varierar mellan cirka 5000 och 39,000 kronor.
Priserna är vägledande och det exakta priset ges efter en förundersökning som bedömer vilken behandling som är bäst för patienten.

Kräver det remiss för att få åderbråck undersökta?

Det krävs ingen remiss för att komma på en förundersökning och inte heller för en operation.
Om du har mycket avancerade åderbråck med en svårighetsgrad på C4 kan du vanligtvis få en behandling betald av landstinget, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att en behandling som betalas av landstinget ska godkännas. Detta gäller också om du har en blodpropp och har åderbråck klassificerade som C3. Vid en förundersökning kan kärlkirurgen bedöma i vilken grad dina åderbråck är.

Kommer jag att sövas ned under operationen av åderbråcken?

Nej, vi använder bara de mest moderna behandlingsformerna, och de kräver endast lokalbedövning.

Hur tar man bort åderbråck med laser?

En mycket tunn kateter sätts in i blodkärlet. I denna kateter skjuts en laser in och sedan dras lasern långsamt ut genom venen. Det får venen att krympa och försvinna och blodet hittar sedan nya vägar att rinna.

Hur tar man bort åderbråck med skum?

Skum injiceras i venen vilket får venen att krympa varefter den försvinner, och sedan hittar blodet nya vägar att rinna.

Vad är flebektomi?

Flebektomi är en behandling som ofta används för att ta bort stora och synliga åderbråck. Vid denna behandling appliceras ett litet snitt på huden där åderbråcken sitter, och sedan dras venen med åderbråcken ut.

Gör det ont att ta bort åderbråck?

Själva behandlingen gör inte ont. Du kan känna obehag och sveda när bedövningen läggs.

Kan jag behandla båda benen samtidigt?

Ja det är helt normalt.

Får jag permanenta ärr efter en åderbråcksbehandling

Metoderna som används idag är väldigt skonsamma och mikrosnitten som görs i huden är mycket små. De små snitten läker på egen hand över tid och orsakar inga permanenta, stora ärr.

Kan åderbråck återkomma efter behandling?

Om du är genetiskt disponerad för åderbråck kan åderbråck utvecklas under hela ditt liv. Om åderbråck kommer igen så hade de kommit oavsett om du blivit behandlad eller inte. Vi behandlar och tar bort befintliga åderbråck, och dessa kommer inte att dyka upp igen i samma område. Vi erbjuder garanti vid behandling av stamvenen, vilket är den ven som oftast behandlas med laser och som är orsak till åderbråcken. Om du som patient skulle få påvisat en rekanalisering av en behandlad stamven vid efterkontrollen, erbjuder vi gratis reoperation.

Blir jag sjukskriven efter en behandling för åderbråck?

En åderbråcksoperation tar ungefär en timme och kräver endast lokalbedövning. Du kan åka hem omedelbart efter operationen och återgå till dina normala aktiviteter inom någon eller några dagar.

Kan jag göra något själv för att förhindra åderbråck?

Åderbråck kan inte förhindras helt men du kan minska risken för förekomst genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder, till exempel att hålla en hälsosam och aktiv livsstil, där fokus ligger på god blodcirkulation i benen.

Får jag åderbråck under graviditet?

Vissa kvinnor får åderbråck under en graviditet. Hos de flesta kvinnor försvinner åderbråck efter graviditetens slut, men tyvärr inte i samtliga fall. Då kan det behövas behandling för att ta bort åderbråcken. Under graviditeten förändras hormonbalansen och kroppsvikten ökar plötsligt, vilket ökar blodtrycket vilket i sin tur kan orsaka åderbråck.

Kan jag opereras för åderbråck medan jag är gravid eller ammar?

Du kan inte genomgå en behandling för åderbråck eller ådernät när du är gravid. Om du ammar kan du bara behandlas 3 månader efter förlossningen. Du kan prata mer om detta med läkaren vid förundersökningen.

Kan män få åderbråck?

Ja, alla kan få åderbråck, det är inte könsspecifikt.

Får jag ont efter behandlingen för åderbråck?

Efter en behandling för åderbråck kan du uppleva lindrig smärta samt svullna och ömma ben, men detta kräver ofta ingen sjukskrivning, och det är också viktigt att komma igång och vara någorlunda aktiv direkt efter en behandling.

När ser jag slutresultatet från en behandling för åderbråck?

Efter operationen för åderbråck kommer det att uppstå svullnader och blåmärken men de försvinner efter en tid. Beroende på typ av behandling kan små hål ses från nålen, men de försvinner också ofta snart. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primära behandlingen, kan efterbehandling behövas. Denna är av mindre omfattande karaktär och mindre kostnad än vid den primäre behandlingen. Oftast kan efterbehandlingen genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. Efterbehandling behövs ungefär hos 10–15% av patienter. Vi erbjuder gratis uppföljning vid behov efter behandling. Vi rekommenderar att det går minst 3-4 månader, så att kirurgen kan bedöma effekten av den primära behandlingen. 

Kan jag flyga när jag har åderbråck?

Ja, du kan flyga när du har åderbråck. Det kan dock vara en god idé att bära stödstrumpor eftersom trycket förändras när du flyger. Stödstrumporna hjälper till att öka blodcirkulationen under flygningen.

Är åderbråck ärftligt?

En mycket stor andel av de personer som har åderbråck får dem på grund av ärftlighet. Du är genetiskt disponerad för åderbråck om din mor eller far har haft åderbråck.

Är åderbråck farliga?

Åderbråck är ofarliga, men kan leda till allvarligare sjukdomar som bensår eller djup ventrombos.

Kommer mina åderbråck att bli värre om jag inte får dem behandlade?

Åderbråck utvecklas över tid så att det betyder att tillståndet kommer att förvärras om åderbråck inte behandlas. Åderbråck är ofarliga, men de kan utveckla följder som kan vara allvarliga, såsom venösa bensår och djup ventrombos.

Finns det en garanti på åderbråcksbehandling?

Vi erbjuder garanti vid behandling av stamvenen, vilket är den ven som oftast behandlas med laser och som är orsak till åderbråcken. Om du som patient skulle få påvisat en rekanalisering av en behandlad stamven vid efterkontrollen, erbjuder vi gratis reoperation.

Vad är varicer?

Varicer är ett annat ord för åderbråck. Ordet varicer kommer från det latinska ordet ”varices venarum”, ordet varicer används oftast i akademiska sammanhang.

Kan jag få åderbråck på andra ställen än benen?

Åderbråck förekommer vanligtvis i områden där det är stort tryck på venerna eller där blodcirkulationen är dålig. Detta händer vanligtvis i benen, men ja, du kan få åderbråck på andra ställen också. Åderbråck kan också förekomma på fötter, lår och skrevet. Det senare inträffar ofta i samband med en graviditet eller förlossning.

Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?

Ådernät är en kosmetisk olägenhet som inte orsakar fysiska besvär. Åderbråck är en vensjukdom som kan orsaka fysisk smärta samt visst psykisk lidande.

Hur tar man bort ådernät?

Ådernät avlägsnas med sklerosering, som är en injektionsbehandling.

Är ådernät farliga?

Ådernät är helt ofarliga, men om en person har stora ådernät som kontinuerligt återkommer efter en behandling kan det bero på underliggande problem, som till exempel åderbråck.

Gör det ont att ta bort ådernät?

Ådernät på benen avlägsnas genom mikrosklerosering. Vid denna behandlingsmetod injiceras ett läkemedel med en mycket tunn nål i det sjuka blodkärlet. Små stick kan kännas men det uppstår ingen smärta i samband med behandlingen.

Kan ådernät återkomma?

Vid behandling av ådernät stänger man av venerna där ådernäten sitter men ådernät kan uppstå också i andra blodkärl. För en person som har ådernät är det viktigt att identifiera att det inte finns några åderbråck. Om det visar sig att personen har åderbråck kommer ådernäten att återkomma eftersom åderbråck påverkar förekomsten av ådernät.

Förvärras ådernät om de inte behandlas?

En person som har ådernät kan märka att området med ådernät växer, och att ådernäten förvärras.

Går det att undvika att få ådernät?

En person som är genetiskt disponerad för att få ådernät kan inte undvika att få dem. Överdrivet solande samt övervikt är två riskfaktorer för ådernät som bör undvikas.

Hur mycket kostar en behandling av ådernät?

En behandling av ådernät med sklerosering kostar 3.750 kr.

Hur lång tid tar en behandling för ådernät?

En behandling för ådernät med sklerosering tar cirka 30 minuter.

Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram