Åderbråck är ett väldigt vanligt tillstånd som drabbar upp till en av tre vuxna i olika grader. Det kan både orsaka obehag och smärta men kan även leda till andra utmaningar, och många med åderbråck ser det som ett kosmetiskt problem.

I den här artikeln kommer vi att dra nytta av våra många års erfarenhet från att driva över 16 åderbråckskliniker - så att vi kan ge dig en översikt över vad åderbråck är, allt från vad som orsakar dem till symtom och hur de kan behandlas. Bra att veta är att det under de senaste åren har det skett en stor utveckling inom både forskning om och behandling av åderbråck, och det berättar vi mer om här nedanför.

Om du har åderbråck, är osäker på vad som har orsakat dem och om du bör göra något åt dem, är denna artikel en bra start.

Vad är åderbråck? 

Även om de flesta någon gång har sett åderbråck så är kunskapen om dem och vad det egentligen är inte särskilt utbrett. Snabbt övergripande så är åderbråck ett tillstånd som kännetecknas av utvidgade, slingrande och ytliga blodkärl, oftast på insidan av underbenen. Åderbråck uppstår som ett resultat av nedsatt blodcirkulation i venerna.

Venerna i kroppen återför blod från hela kroppen till hjärtat för att få nytt syre. Men blodcirkulationen kan bli nedsatt om venklaffarna är försvagade, för det är nämligen venklaffarna som ska förhindra att blodet rinner tillbaka när det pumpas. I nedanstående illustration kan du se i den nedre cirkeln att venklaffarna är försvagade och vilket betyder att blodet kan rinna tillbaka.

Åderbråck

Åderbråck i benen

Åderbråck i benen är särskilt vanligt eftersom att blodet i benen varje dag kämpar mot tyngdkraften, och det är därför åderbråck ofta uppstår i benen. När försvagade venklaffar orsakar en nedsatt blodgenomströmning riskerar det att blodet blir syrefattigt, som i sin tur gör det mer blåaktigt, och det samlas i venerna. Det är det här som är ett åderbråck. 

Många människor blandar ibland ihop åderbråck med ytliga blodkärl så något som är bra att veta är att ytliga blodkärl är mindre och ser ut som spindelnät på benen. Ytliga blodkärl orsakar nästan aldrig fysiska problem för dem som har dem, men många vill ändå behandla dem av kosmetiska skäl.

Symtom på åderbråck 

Symtom på åderbråck kan delas in i olika delar:

Synliga symtom på åderbråck:

  • Bulande och tydligt blåaktiga eller lila vener som mycket är synliga. Det här är det mest klassiska och vanliga symtomet.
  • "Spindelvener" är även det ett välkänt symtom. Dessa kallas även ytliga blodkärl och kan liknas ett nät av röda, blå och lila vener.

Kännbara symtom 

  • Smärta eller en tyngdkänsla i benen
    När du har åderbråck i benen är detta också ett vanligt symtom, där man kan känna att benen är tunga eller trötta och att smärta då uppstår. Detta symptom märks oftast efter att man har suttit eller stått upp under en längre tid.
  • Svullnad
    Ett annat symtom kan vara att man blir svullen i benen, anklarna eller fötterna, särskilt efter att ha stått upp länge.
  • Kramp och muskelkontraktioner
    Vissa upplever dessutom kramper eller någon typ av muskelkontraktion när de har åderbråck i benen, det här sker oftast på natten.
  • Klåda
    Klåda och hudirritation är även det ett vanligt symtom. Detta kan i vissa fall leda till inflammationer. 
  • Brännande känsla
    Ett något ovanligare symtom, men som är bra att veta, är en brännande eller kittlande känsla längs de vener som har åderbråck.
  • Allmänt obehag i benen
    Ett ganska typiskt symtom är också en allmän känsla av obehag i benen som det inte finns någon förklaring till. 

Hudförändringar runt åderbråcken 

  • Huden runt åderbråcken kan förlora sin färg och bli mer brunaktig eller blå. Det här beror på blodansamlingar som uppkommer i venerna.
  • Huden kan också bli tjockare eller hårdare omkring åderbråcken.
  • Staseksem, även kallat åderbråckseksem, kan utvecklas. Det yttrar sig som röd, fjällande och kliande hud.

Vilka åderbråckssymtom är allvarliga och när ska man göra något åt det?

När man talar om de olika symptomen på åderbråck arbetar man vanligtvis med nedanstående indelning av dem. Ju längre åt höger, desto mer allvarligt är det: 

Fakta om åderbråck - klassificering

Följande symtom är inte allvarliga, men kan fortfarande behandlas

  • Ömma och tunga ben som känns bättre om de har varit upphöjda i minst 15 minuter.
  • En brännande känsla vid eller runt en förstorad ven.
  • Muskelavärk och oroliga ben under natten.
  • En oförklarlig svullnad i den nedre delen av underbenet och ankeln.

Vi har märkt av på våra åderbråckskliniker och med den långa erfarenhet vi har att många människor blir så vana med sina åderbråck och det obehag som ibland tillkommer att de uppfattar det som normalt. När åderbråcken sen är behandlade upplever många en lättnad eftersom att de inte visste att de tidigare hade haft så allvarliga problem.

Venerna i benen kan undersökas med ultraljud och på så sätt upptäcka åderbråck i benen. En person som är orolig för sina åderbråck eller vener kan genomgå en ultraljudsundersökning som grund för en bedömning av åderbråcken. Därefter bedöms det av en kirurg vilken typ av åderbråcksbehandling som passar bäst för den enskilda patientens behov och vad som kommer ge det bästa resultatet.

Har man följande symtom är det mer allvarligt och man bör i dessa fall snabbt söka läkare och få rådgivning

  • Missfärgning av huden på nedre delen av underbenet och ankeln, vilket gör att huden blir markant mörkare än huden runtomkring.
  • En tjock och hård hud i samma område som ovan, det kliar och är rödaktigt som eksem.
  • Ett sår på huden som är rött och har uppstått utan att det orsakats av någon skada eller olycka.

Varför får man åderbråck? 

Något som är viktigt att påpeka är att åderbråck är väldigt vanligt och att alla kan drabbas, det är faktiskt mellan 20-35% av befolkningen som får åderbråck

Äldre människor får oftare åderbråck eftersom klaffarna i venerna (de som förhindrar att blodet rinner tillbaka) blir slitna med åren, och det är även anledningen till varför åderbråck kan förvärras med åldern.

Åderbråck förekommer oftare hos överviktiga och kvinnor. Varför åderbråck uppstår oftare hos överviktiga är då det förvärrar blodcirkulationen. Att åderbråck också kan uppstå hos kvinnor under graviditeten beror på att blodcirkulationen och hormonbalansen förändras, samt att kroppsvikten hos kvinnan ökar. Dessa åderbråck och ytliga blodkärl kan försvinna av sig självt vilket betyder att man kan vänta tre till sex månader efter graviditeten innan man söker behandling. 

Dessutom kan åderbråck vara ärftligt, så om en av dina föräldrar har åderbråck finns det en ökad risk att även du kan få åderbråck. 

En annan orsak till åderbråck i benen kan också vara att man ofta sitter stilla eller står länge, något som ofta sker i samband med vissa typer av arbete.

Åderbråck kan leda till andra komplikationer.

Som vi nämnde tidigare så orsakar åderbråck oftast milda problem såsom klåda, tunga ben och lätt smärta där åderbråcken sitter. Men det finns också risk för andra komplikationer, såsom:

  • Skador på huden
    Skador på huden som först brukar vara torr hud som sedan kan leda till klåda, det i sig kan leda till varaktiga sår som inte läker av sig själv. Det kan då bli en skada som indirekt är kopplad till åderbråcken. 
  • Blodproppar i benen
    Ett annat och mycket allvarligare problem som kan uppstå är blodproppar i benen. Om dessa blodproppar lossnar kan de transporteras med blodet och fastna någon annanstans i kroppen, till exempel lungorna, vilket kan skapa en akut och livshotande situation. Detta är dock mycket ovanligt, och de flesta farliga blodproppar kommer från djupa vener i kroppen.

Diagnos: När ska du söka läkarvård och få rådgivning för ett åderbråck? 

En specialistläkare på åderbråck kan snabbt utföra en undersökning och ge rådgivning om nästa steg för att få hjälp. Om du är osäker på om dina åderbråck behöver behandlas kan det vara en bra idé att boka en konsultation. På Åderbråcksklinikerna kostar en konsultation 350 kr och vi har kort väntetid.

Under konsultationen får du prata med en läkare och tillsammans gå igenom symtomen du upplever, en ultraljudsundersökning samt en personlig behandlingsplan. Det är också viktigt att berätta att många som får sina åderbråck behandlade gör det av kosmetiska skäl, och att det självklart är helt okej att detta är utgångspunkten för både en konsultation och behandling. 

Vi har en detaljerad sida om vår konsultation där du kan läsa mer om hur vi genomför den och vad som händer därefter. Den sidan hittar du här.

Så här behandlas åderbråck  

Åderbråck kan idag behandlas snabbt, smärtfritt och utan bestående men från behandlingen, det betyder att myten om att åderbråcksbehandling är mycket invasiv inte stämmer. Så var det tidigare, men under de senaste åren har det skett stora framsteg inom behandlingen av åderbråck. 

Numera är behandlingen faktiskt så bra och effektiv att man kan lämna kliniken samma dag som den görs och direkt återgå till vardagen. Det finns dock även saker man kan göra innan man överväger medicinska ingrepp.

Det kan du själv göra för att förebygga eller förbättra åderbråck i benen:

Kompressionsstrumpor: För att underlätta åderbråck i benet så är det bra att använda kompressionsstrumpor för att stödja venerna och förbättra blodcirkulationen. Det kan hjälpa till att minska svullnad och viss smärta, särskilt om du står eller sitter under längre perioder.

Träning och viktnedgång: Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar blodcirkulationen och stärker musklerna i benen, vilket både kan förebygga och förbättra åderbråcket. Att också hålla en hälsosam vikt minskar trycket på venerna.

Vila benen högt: När du sitter eller ligger ner, höj benen för att hjälpa till att förbättra blodflödet och minska svullnaden som annars uppstår. 

Koständringar: En balanserad kost rik på fibrer, frukt och grönsaker stödjer en god blodcirkulation och kan bidra till att förebygga åderbråck.

Behandlingsmetoder för åderbråck

Det finns tre behandlingsmetoder som kännetecknas av att de är mindre invasiva. Mindre invasiva ingrepp betyder att de sker utan narkos, är ganska smärtfritt och kräver minimal återhämtningstid efteråt.

Här nedan hittar du korta beskrivningar av de tre behandlingsmetoderna som vi har tagit från vår behandlingssida. Där kan du också läsa mer om varje behandlingsmetod, du hittar den sidan här. 

Radial laser

Laserbehandling med just Radial fiber går ut på att föra in en tunn laserfiber i den sjuka venen genom en nål, därefter värms den upp, drar ihop sig och dör med tiden. Det här eliminerar möjligheten att blodet kan rinna bakåt i den aktuella venen vilket är det som ger upphov till synliga åderbråck, ådernät och dess symtom. 

Skumbehandling 

Även med skumbehandling så är principen densamma, att stänga av blodflödet i de sjuka venerna som orsakat åderbråcket. Skumbehandling betyder att ett flytande medicinsk preparat skummas upp med luft och sen injiceras direkt i den sjuka venen med en mycket tunn nål. 

Flebektomi 

Flebektomi är även känd som virknålstekniken och det innebär att att mycket små hål görs på huden. Genom dessa små hål fiskas den aktuella venen upp med en liten kirurgisk virknål. Hålet i huden är så pass litet att det inte behöver sys. 

Kirurgiska ingrepp

Det finns också specifika kirurgiska ingrepp, såsom åderstrippning och phlebektomi. Men eftersom de ovan nämnda metoder är mindre invasiva och har blivit så effektiva på senare år är det ganska sällan att det är nödvändigt med dessa kirurgiska ingrepp.

Under konsultationen kommer det att fastställas vilken behandlingsmetod som är den rätta för den enskilda patienten.

Myter och vanliga frågor om åderbråck

Vi upplever att vi ofta får samma eller väldigt liknande frågor, dessutom märker vi att det finns några myter om åderbråck. De vanligaste är:

Åderbråck är bara ett kosmetiskt problem
Även om många som behandlar sina åderbråck gör det av kosmetiska skäl så kan de också orsaka fysiska problem som smärta, svullnad och obehag.

Endast äldre personer drabbas av åderbråck
Det stämmer att åderbråck blir vanligare med åldern, men de kan drabba personer i alla åldrar, inklusive unga vuxna och tonåringar.

Behandling av åderbråck är ett stort kirurgiskt ingrepp
Som vi nämnt i artikeln är detta en av de största myterna om åderbråck. De moderna behandlingsmetoderna som utvecklats är effektiva och skonsamma, vilket gör att de kan utföras snabbt, utan smärta och utan behov av återhämtningstid efteråt.

Åderbråck är alltid ärftliga och kan inte förebyggas eller behandlas
Genetiska faktorer kan öka risken för åderbråck, men livsstilsförändringar och medicinska behandlingar kan hjälpa till att förebygga eller förbättra tillståndet.

Behandling av åderbråck kräver full narkos
Nej, våra behandlingsmetoder kräver endast lokalbedövning och är mycket skonsamma.

Att det normalt för gravida att få åderbråck
Det är vanligt att gravida får åderbråck men för de flesta försvinner åderbråcken av sig själva efter graviditeten.

Läs mer om åderbråck

Den här artikeln har varit till för att skapa en bra utgångspunkt för personer som vill ha mer information om åderbråck - särskilt för dem som är drabbade av åderbråck och som överväger eventuell behandling. Om du är intresserad av att lära dig mer om åderbråck så kan vi rekommendera att du läser våra sidor om orsaker och symtom, det kan du göra här

Om du också är intresserad av att läsa mer om behandlingsprocessen så kan vi rekommendera våra tre sidor om konsultation, behandlingsmetoder och uppföljning. Dessa tre sidor ger dig en bra översikt över hela processen.

Om du vill läsa mer om forskningen kring åderbråck finns det också en del relevant och intressant forskning, till exempel detta forskningsprojekt om åderbråck utförd av Lars H. Rasmussen och Martin Lawaetz, där olika behandlingsmetoder jämförs. På Google Scholar kan du också få en översikt över all tillgänglig forskning.

Slutsats 

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig både en bra översikt och men också en introduktion till åderbråck och vad det är och vad som orsakar det. Förhoppningsvis känner du dig nu bättre informerad om dina egna åderbråck och vad du kan göra åt dem.

Som vi nämner i artikeln har det skett stora framsteg när det kommer till behandlingar av åderbråck de senaste åren. Trots att många fortfarande tror att det är ett omfattande kirurgiskt ingrepp är det idag möjligt för de flesta att behandlas snabbt och utan smärta.

Vi hoppas också att vi har gett dig användbara tips om vad du själv kan göra och hur enkelt det kan vara att få dina åderbråck behandlade om du väljer att göra det.

Tveka inte att kontakta oss med frågor, synpunkter på artikeln eller för att boka en konsultation med en läkare.

Artikeln är skapad i samarbete med Åderbråcksklinikernas personal, som dagligen hjälper patienter med sina åderbråck, och har granskats av läkare med specialistkunskap inom området.

Källor

Denna artikel baseras på forskning och publikationer från välrenommerade källor för att ge dig den mest pålitliga informationen. Här är några av de viktigaste källorna som använts:

No items found.

Genom att använda dessa källor kan du vara säker på att artikeln bygger på aktuella och vetenskapligt granskade uppgifter.

5 snabba frågor om åderbråck

Vanliga frågor

Vad orsakar åderbråck?
keyboard_arrow_down
Åderbråck uppstår när venklaffarna i venerna försvagas, vilket gör att blodet rinner tillbaka och ansamlas i venerna, särskilt i benen där blodet kämpar mot tyngdkraften. Det kan orsakas av åldrande, övervikt, graviditet, ärftlighet och långvarigt stillasittande eller stående.
Vilka är de vanligaste symtomen på åderbråck?
keyboard_arrow_down
Vanliga symtom inkluderar synliga, utvidgade och blåaktiga vener, smärta eller tyngdkänsla i benen, svullnad, nattliga kramper, klåda och hudförändringar runt åderbråcken. Ibland kan även en brännande känsla upplevas.
Är åderbråck farligt?
keyboard_arrow_down
De flesta åderbråck är inte farliga men kan orsaka obehag och i vissa fall leda till komplikationer som hudskador eller blodproppar. Det är viktigt att söka vård om huden runt åderbråcken blir tjock, missfärgad eller om sår uppstår utan någon uppenbar anledning.
Hur kan jag behandla mina åderbråck?
keyboard_arrow_down
Det finns flera behandlingsalternativ som är mindre invasiva, inklusive laserbehandling, skumbehandling och flebektomi. Dessa metoder kräver endast lokalbedövning och innebär kort återhämtningstid. Kompressionsstrumpor, motion och viktnedgång kan också hjälpa till att förebygga eller lindra åderbråck.
Är behandling av åderbråck ett stort kirurgiskt in
keyboard_arrow_down
Nej, moderna behandlingar är skonsamma och kräver inte full narkos. De flesta patienter kan återgå till sina vanliga aktiviteter samma dag som behandlingen utförs.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.