Vid en graviditet sker det många förändringar i kroppen, och det finns många saker man måste ta itu med. En graviditet innebär olika förändringar, och det är förmodligen inte åderbråck man framförallt vill tänka på under graviditeten. Men åderbråck och graviditet är ofta nära kopplade, i den här artikeln kommer vi att gå mer in i detalj på hur det fungerar.
När man först upptäcker att man är gravid går många tankar genom huvudet och under de kommande nio månaderna genomgår kroppen en enorm förändring. Dessa förändringar innebär bland annat en markant viktökning, vilket är ganska normalt. Det är vanligt att öka 15 till 30 kg i vikt. Denna plötsliga ökning i vikt är en form av tillfällig fetma, och fetma har en negativ effekt på blodcirkulationen.
I vår kropp har vi vener i vilka blodet pumpas till hjärtat för syresättning. I benen måste blodet pumpas mot tyngdkraften och därför finns det klaffar i venerna som ska hindra att blodet rinner tillbaka nedåt.
I samband med en graviditet, då vikten har ökat markant, försämras blodcirkulationen eftersom det är en större kropp som blodet ska pumpas runt i. Det som kan hända då är att venklaffarna inte är tillräckliga för att hindra blodet från att rinna tillbaka nedåt i benen. Detta kan göra att läckande blod ansamlas i pooler under venklaffarna, och det är i sin tur detta som gör att åderbråck kan uppstå.
Ett åderbråck är en tjock och svullen ven som buktar ut och tydligt syns genom huden. På grund av bristande blodcirkulation och slitna venklaffar finns det en ökad risk att åderbråck uppstår i samband med en graviditet.
I samband med en graviditet ökar kroppsvikten, men det är långt ifrån den enda förändringen som händer med kroppen. Kroppsvikten ökar på grund av olika faktorer, inklusive fostrets vikt och moderkakan, men också på grund av den extra blodtillförsel som en kvinna får under en graviditet. Mängden blod ökar med 40 till 50 procent och denna extra mängd blod ökar trycket i blodkärlen.
Hormonbalansen förändras också under en graviditet och detta leder till minskad elasticitet i venväggarna.
Som vi har beskrivit inträffar många förändringar under graviditeten och dessa förändringar påverkar förekomsten av åderbråck under graviditeten. Det är särskilt brister i venklaffarna som påverkar förekomsten av åderbråck vid graviditet. Många kvinnor som har haft åderbråck i samband med graviditeten upptäcker att åderbråcken försvinner efter graviditetens slut.
Åderbråck är det sista en gravid kvinna vill uppleva. Åderbråck under graviditet kan orsaka allvarliga besvär och vara en mycket stor begränsning i en redan tidigare begränsad vardag för den gravida kvinnan. Många gravida kvinnor som har åderbråck får åderbråck i benen, särskilt underbenet, vilket kan orsaka följande besvär:
Åderbråck, som uppstått i samband med en graviditet, kan också uppträda på andra platser men benen är vanligast. När livmodern växer uppstår det också extra tryck på kvinnans bäcken och i de stora venerna som finns i bäckenet vilket kan orsaka åderbråck på låren, i underlivet och på blygdläpparna, särskilt i samband med själva födelsen.
Många gravida kvinnor som har haft åderbråck i samband med graviditeten upplever att åderbråcken försvinner efter avslutad graviditet när kroppsvikten har minskat och en god blodcirkulation återställs. Åderbråcken försvinner dock inte spontant hos alla kvinnor vilket gör att det kan krävas en behandling för att ta bort dem. Åderbråck som uppstått i samband med en graviditet kan bara behandlas efter att graviditeten och amningen avslutats
Om man vill ta bort åderbråck genom det olika behandlingsmetoder att välja mellan. Det första steget för att få bort åderbråck är en förundersökning där benen undersöks med ultraljud för att lokalisera åderbråck och uppskatta blodcirkulationen. Undersökningen är smärtfri och utförs av en specialistläkare på trettio minuter. Efter utförd förundersökning så görs en bedömning av vilken behandlingsmetod som är bäst för att ta bort de åderbråck som uppstått i samband med graviditeten.
Det finns olika metoder för behandling av åderbråck under graviditet, vilken behandlingsmetod som väljs beror på svårighetsgraden hos åderbråcken. Att få åderbråck under graviditeten är inte farligt och åderbråck är i allmänhet heller inte farliga. Om svåra åderbråck inte behandlas kan de utvecklas och tillståndet kan förvärras med tiden. Då kan åderbråcken orsaka allvarligare besvär såsom pigmentering, eksem och venösa bensår. Därför är det bra att undersöka åderbråck innan de blir en olägenhet i vardagen.
Åderbråck som har kommit under graviditeten kan vara mycket olika och vara i större eller mindre. Vissa gravida kvinnor får ådernät, vilket är en kosmetisk olägenhet, medan andra kvinnor får stora och tjocka åderbråck på benen, vilket kan orsaka smärta och vara en fysisk olägenhet.
Vanligtvis klassificeras åderbråck baserat på ett system som kallas CEAP, detta system används för att identifiera hur svåra åderbråck är och vilken behandlingsmetod som bör användas.
Om det uppstått åderbråck på benen under en graviditet och kvinnan vill ta bort dem efter graviditetens slut och efter amning finns olika behandlingsmetoder tillgängliga. Vid Åderbråcksklinikerna används bara de senaste och mest skonsamma behandlingsmetoderna, och alla åderbråcksbehandlingar utförs av Nordens ledande specialister.
De vanligaste behandlingsmetoderna för att ta bort åderbråck som har uppstått under graviditeten är:
Skumbehandling
Vid en skumbehandling injiceras ett läkemedel i den sjuka venen, läkemedlet är ett slags lim som tätar venen, vilket får venen att krympa och blodet flödar sedan på andra sätt och åderbråcket försvinner.
Laserbehandling
En laserbehandling för att ta bort åderbråck som uppkommit under graviditeten innebär att man sätter in en kateter med en laser på i den sjuka venen och sedan drar man långsamt ut den. Värmen från lasern får venen att stängas, blodet flödar sedan på andra sätt och åderbråcken försvinner.
Flebektomi, virknålsteknik
Åderbråck som har kommit under graviditeten kan bli så stora på benen att de kosmetiskt kan bli ett hinder i vardagen, om man till exempel drar sig för att gå ut barbent. För att avlägsna åderbråcken på ett sätt som gör att benen blir snygga igen så använder man en behandlingsmetod som kallas för flebektomi. Denna metod går ut på att man lägger ett litet snitt på huden där åderbråcken sitter varpå man använder en liten krok för att dra ut den sjuka venen. När detta är gjort kommer huden på benet att återigen bli len och fin.
Hos en person som är gravid kommer venklaffarna att påverkas, hos vissa personer blir påverkan så stor att ådernät eller åderbråck kommer att uppstå. Man kan dock vidta vissa åtgärder för att minska risken för att åderbråck ska uppstå under en graviditet. Några av dessa åtgärder är:
Alla dessa åtgärder förbättrar blodcirkulationen i benen vilket i sin tur minskar risken för att åderbråck ska uppstå under en graviditet.
Under graviditeten får många kvinnor åderbråck. Åderbråck uppstår när blodcirkulationen försämras på grund av ökad vikt, förändrad hormonbalans och ökat blodflöde. Dessa förändringar orsakar tryck på venerna och venklaffarnas funktion försämras därmed. När detta händer ansamlas blodet i pooler som blir till åderbråck.
Vissa kvinnor som har haft åderbråck under en graviditet upptäcker att åderbråcken försvinner spontant efter avslutad graviditet. Detta händer dock inte för alla kvinnor och då kan det behövas behandling för att ta bort åderbråcken.
Det finns ett antal skonsamma och effektiva behandlingsmetoder för åderbråck som kan erbjudas kvinnor efter avslutad graviditet och amning. För den som aktivt vill förebygga och minimera risken för att få åderbråck under graviditeten finns det ett antal åtgärder som kan vidtas. Samtliga dessa åtgärder går ut på att förbättra blodcirkulationen.
Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240
Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470
Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 020-1401990
Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 020-1401990
Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 020-1401990
Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 020-1401990
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780
Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450
Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 020-1401990
Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90
Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180
Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 020-1401990
Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730
Kopparbergsvägen 18
722 13 Västerås
tel: 021-4481390
Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 020-1401990
Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 020-1401990