COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Värk i benen kan bero på nedsatt blodflöde i vernerna

29 november 2018

Ont av åderbråck? Det kan skapa bensår om de går obehandlade – Så här kan du göra för att förebygga bensår så du slipper ha ont av åderbråck

Har du sår på benen som inte läker? Har såren varit där i mer än sex veckor utan att du har slagit dig eller på andra sätt kan komma på varför såren finns där? Då är det högst troligt att det är bensår du har. Bensår kan uppstå om man har åderbråck. Åderbråck i sin tur uppstår för att venerna har belastats för mycket. Man kan få ont av åderbråck. Här är några saker du kan tänka på när det kommer till åderbråck och bensår.

Det går till så här; blodet cirkulerar i din kropp, på väg till hjärtat åker blodet genom venerna upp till hjärtat. Det kan vara rätt tungt för kroppen att transportera upp blodet från benen, men med hjälp av klaffarna som finns i venerna brukar det gå bra. Men gör det inte det, blir det problem för venerna att få upp blodet till hjärtat kan åderbråck uppstå. Åderbråck drabbar många äldre eftersom klaffarna med tiden tappar kraft – som mycket annat i kroppen med det naturliga åldrandet som orsak. Åderbråck är inte farligt och det går att behandla. Men behandlas inte åderbråck med åderbråcksbehandling finns det en risk att det blir värre – och det kan till exempel skapa bensår. Bensår är envisa att bli av med – de kan sitta i i flera månader till flera år.

Värk i benen kan bero på nedsatt blodflöde i vernerna

Ont av åderbråck – det här kan du göra själv för att slippa ha ont av åderbråck

Bensår är besvärande för många. Så hur kan man göra för att förebygga uppkomsten av dem? Ja, för det första kan man genomföra en åderbråcksbehandling. I dag finns det en rad mycket skonsamma, smärtfria metoder som ger resultat med en gång. Förr i tiden krävdes komplicerade metoder men så är alltså inte längre fallet. Men det kan också vara bra att själv jobba förbyggande så problemet inte uppstår igen. Så att inte fler åderbråcksbehandlingar krävs i framtiden. Det finns några saker du själv kan göra och tänka på för att slippa att ha ont av åderbråck. Vi talar om kosten, om blodcirkulationen och annat som enkelt kan hjälpa dig att slippa ha värk i benen.

Kosten är viktig om du vill slippa ha värk i benen eller drabbas av bensår.

Kosten är viktig på så många sätt. Så att äta en hälsosam kost kommer gynna dig på flera plan när det kommer till din personliga hälsa. Inte minst när det kommer till att slippa värk i benen. Se till att din kost är näringsrik, innehåller proteiner och mineraler och vitaminer. Undvik också att äta för mycket då man riskerar att lägga på sig vikt då. Vikt är nämligen inte heller bra för den som vill slippa besvär som smärta av åderbråck.

Övervikt är inte bra om man vill slippa smärta av åderbråck

Har man många kilon för mycket på kroppen blir det ett ökat tryck på venerna att föra upp blodet mot hjärtat. Det blir också svårare för vadmusklerna att trycka upp blodet. Därför, om man är överviktig och har problem med så som åderbråck, svullnad i benen, värk i benen, är en stor rekommendation att bli av med ett par kilon för att hjälpa venerna och musklerna på traven. Se också till att röra på dig, bär stödstrumpor och smörj in fötterna. Bär även rymliga skor.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.