COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Varför får man undvika åderbråck? Fakta om åderbråck

9 december 2018

Många personer lider av åderbråck på benen. Framför allt kvinnor är drabbade. Vad är åderbråck? Är det farligt? Och går åderbråck att ta bort? Ja, åderbråck går att ta bort med åderbråcksbehandling. Här kommer mer kunskap om hur man kan undvika åderbråck.

Det är väldigt vanligt att med åren börja få så kallade åderbråck på benen, de kan sätta sig på vaderna, i knävecken, på låren till exempel. De kännetecknas av sitt maskformade utseende under huden, att de buktar ut samt att de är blåa och lila i färg. Många som har åderbråck tycker inte om att ha dem just för att de inte ser så roliga ut på benen, men faktum är att det finns fler anledningar att ta bort dem med hjälp av åderbråcksbehandling, nämligen att de till exempel senare i livet kan orsaka bensår. Det är vanligt hos framför allt äldre att bensår orsakas av långt gången åderbråck. Så, nu ska vi i den här artikeln titta på hur man kan undvika åderbråck.

Vad är åderbråck?

Det är en fråga många undrar. Vi kan väl först titta på vad åderbråck är. Jo, det finns vener som leder upp till hjärtat. Det finns olika vensystem, det som blir åderbråck är de som är det ytliga systemet. I ådrorna i dessa system finns det klaffar som ser till att blodet kan föras upp till hjärtat och inte fastnar och stockar sig. Men börjar ådrorna vidga sig ger det synliga åderbråck. Varför de plötsligt vidgar sig har flera förklaringar. Det har för det första att göra med gener, om det alltså ligger i släkten, en annan orsak är graviditet. Vid en graviditet är det nämligen så att trycket på dessa ytliga vensystem ökar eftersom man dels går upp i vikt i samband med en graviditet och dels så har man mer blod i kroppen eftersom man bär ett barn i magen som kräver blod. En tredje faktor är det naturliga åldrandet. Många tror att det bara är gamla människor som har åderbråck, men det stämmer inte utan åderbråck kan, eftersom det då också är genetiskt, uppstå i tidig ålder, eller då i samband med graviditet.

När venklaffarna är slitna eller defekta, ansamlas blodet i pooler och orsakar åderbråck. När trycket på venerna är stort, sett av överviktiga och gravida kvinnor, kan åderbråck utvecklas.

Varför får man undvika åderbråck

 

Undvik åderbråck

Det är inte helt lätt att förebygga åderbråck eller undvika åderbråck eftersom åldrande och genetik är svårt att rubba på, och graviditet också. Men man kan i alla fall minska risken genom att hålla en sund och hälsosam vikt och inte sitta still för mycket. Men skulle man nu ändå drabbas, vilket många, många gör, är det att rekommendera att ta bort dem med hjälp av åderbråcksbehandling. Detta ska man göra eftersom åderbråck inte kommer att bli bättre av sig självt, utan det är faktiskt så att det blir värre och synligare med tiden. Men ska man ta bort åderbråck bara för att man tycker det är fult på benen? Nej, det är inte bara av kosmetiska skäl som det är bra att ta bort åderbråck utan också av den anledningen att det skadar benen och med tiden kan skapa obehag. Till exempel är det vanligt att många äldre som har gått runt med åderbråck en längre tid får bensår av dem. Ett tecken på att man riskerar att få bensår är om huden blivit tunnare på och omkring åderbråcken samt om huden ändrar färg. Dessa bensår kan vara mycket svåra att läka och kan ta upp till många veckor. Åderbråck kan också klia och göra att benen känns tunga, vilket såklart är besvärligt.

Många behandlingsmetoder för åderbråck

Hur ska man undvika åderbråck? Om man har åderbråck ska man gärna uppsöka läkare så kan de bedöma med hjälp av ultraljud vilken grad det är på åderbråcken och hur illa det är, och utifrån det bedöma vilken typ av behandling som passar bäst. Det finns många metoder att välja bland och det tack vare ny teknologi och lokalbedövning är det inte jobbigt att ta bort dem. Man kan leva som vanligt direkt efter behandlingen.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.