COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Tåhävningar minskar värk i benen

9 december 2018

Genom att göra så kallade tåhävningar kan man minska risken att få åderbråck, och har man redan fått åderbråck kan det mildra besvären. Tåhävningar och liknande rörelser ökar nämligen vadmusklernas aktivitet som vidare gör det lättare för klaffarna i venerna att transportera blodet upp ända från tårna upp till hjärtat.

Det är inte alltid lätt för kroppen att göra sitt jobb – den har tyngdlagen emot sig. Att transportera syrefattigt blod upp från tårna ända upp till hjärtat är ingen enkel uppgift. Det krävs mycket arbete från de klaffar som sitter i venerna att fixa det. Med åldern försämras klaffarnas förmåga. Dessutom gör det knappast saken bättre att en del av oss sitter väldigt länge framför datorn eller står statiskt längre perioder under dagen. Det är så här som åderbråck kan uppstår, när klaffarna i venerna får det för tufft så kan de utvidgas och bli synliga under huden. De brukar vara formade som ett nät och komma i nyanserna av lila och vinrött. Så för att hjälpa kroppen på traven finns det några sakar man själv kan göra, väldigt enkla faktiskt. Det krävs ingen större ansträngning från din sida.

Motion – minskar värk i benen
Genom att vara i rörelse någon eller några gånger om dagen kommer blodcirkulationen att öka vilket uppskattas av venerna. Du behöver inte springa ett halvmaraton, utan det räcker med att gå ut och promenera lite lätt. Köp en stegräknare för att se hur mycket motion du faktiskt får – du ska gärna komma upp i 10 000 steg vilket kan låta mycket men går man två promenader om dagen är man nära den siffran.

Tåhävningar minskar värk i benen

Tänk på hur du sitter för att minska värk i benen

Många av oss har stillasittande jobb. Vi sitter många och långa timmar framför datorn. Det är inte bra för benen. Så se till att du någon eller några gånger i timmen får gå upp och gå en liten runda, det räcker med att du går till kopiatorn eller till köket för ett glas vatten. Har du ett mycket statiskt stående jobb har du samma problem, låt säga att du jobbar som frisör och står hela dagen, se till att ibland få sitta eller att du får ta upp benen i högläge ibland.

Högläge – bra för att minska värk i benen
När benen kommer ovanför hjärtat i höjd blir det lättare att transportera blodet till hjärtat. Därför är det bra att försöka sätta benen i högläge då och då. Du kan till exempel jobba ifrån sängen (sätt ett par kuddar under benen dessutom) eller när du tittar på tv, sätt upp benen högt.

Tåhävning – vadernas träning minskar värk i benen
En riktigt bra övning är den som kallas för tåhävning. Den går till så att du står upp, rak i ryggen, och lyfter hälen från marken så bara tårna är kvar i marken. På så sätt så kommer du känna hur vaderna aktiveras. Gå upp och ner ett antal gånger, någon minut förslagsvis. Muskulaturen i vaderna hjälper blodet att komma upp. Det här är en övning som är särskilt bra för äldre som har klaffar som inte fungerar lite bra längre. Då gör liksom vadmusklerna klaffarnas jobb litegrann. Ha för vana att göra övningen när du borstar tänderna morgon och kväll till exempel!Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.