COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Ta bort ytliga blodkärl med IPL

9 december 2018

Ytliga blodkärl kan uppstå till exempel i ansiktet och på benen. De är lätta att ta bort med till exempel IPL och andra behandlingsmetoder. Det är smärtfritt och går på några timmar.

Ytliga blodkärl på benen kallas för ådernät. De ska inte förväxlas med åderbråck, det är inte samma sak även om de kan se likadana ut. Ådernät är, till skillnad från åderbråck, inget som orsakar besvär, mer än att det kan vara besvärligt att titta på. Många upplever problem med att de har ådernät, det vill säga ytliga blodkärl på benen, för att de inte ser så snyggt ut, och därför vill de ta bort dem. Vilket går. Det finns effektiva behandlingar som tar bort ytliga blodkärl på benen.

Vad är ådernät?

Ådernät, synliga blodkärl eller, som den medicinska termen lyder, telangiektasier. Kärt barn har många namn, som det brukar heta. Det är små, men synliga kapillärer som är formade lite som ett spindelnät i färger som går i lila. De är ofarliga. Man tror at de uppkommer för att blodkärlen har hittat en rutt som inte kräver så mycket motstånd för dem, och att det då är nära hudytan. Detta har skett vid ökat tryck, till exempel om man varit gravid, överviktig eller om man har ett jobb som innebär att man sitter eller står mycket. Har man synliga blodkärl i ansiktet kan det ha att göra med stora temperaturskillnader, hög alkoholkonsumtion eller mycket solljus. Men allt detta kan också bara ha att göra med gener, vissa har anlag att få synliga blodkärl medan andra inte har det. På benen syns ådernäten ofta i knäveck eller på låren. För många är det ett problem då de inte trivs med hur benen ser ut när det finns synliga blodkärl på dem.

Ta bort ytliga blodkärl med IPL

Behandling av ådernät

Behandlar man synliga blodkärl, så kallade åderbråck, så kommer de inte att komma upp igen. I alla fall inte på det området, men på andra områden kan det dyka upp. Man behandlar alla problem punktvis, och själva orsaken till uppkomsten behandlar man alltså inte. Därför kan det vara bara själv att sedan skaffa sig en livsstil som gör att risken för att nya ådernät dyker upp minskar. Till exempel genom att hålla en jämn vikt och ett annat tips är att inte sitta eller stå för länge i samma ställning. Till exempel är det bättre att sitta med båda benen i golvet när man sitter på en stol istället för att sitta med dem i kors.
Det är vanligast att kvinnor i övre medelåldern drabbas, men det kan samtidigt drabba vem som helst. Även unga personer har ådernät på benen.

Behandlingsmetoder

Det finns olika typer av behandling för att ta bort ådernät. Vilken typ av behandling som väljs beror på var ådernätet är och i vilken omfattning.
I större områden med ådernät används ofta skleroterapi, där ett läkemedel injiceras i venen, varefter det stängs och venen försvinner.
I mindre områden med ådernät, till exempel i ansiktet, används ofta laserbehandling, IPL-behandling. Vid denna typ av behandling stängs venerna med laserljuset och det får ådernätet att försvinna.

Vid Åderbråcksklinikerna används skleroterapi för att behandla ådernät.

Några saker att tänka på om man ska behandla ådernät med exempelvis IPL

Huden som ska behandlas ska gärna vara så vit som möjligt. Mörk hud innehåller pigment och blir då också upphettad av behandlingen, och inte bara problemområdet. Därför är det viktigt att undvika sol ett tag innan man ska göra sin behandling. Av denna anledning kan mörkhyade personer vara svårare att behandla, å andra sidan syns inte ytliga blodkärl lika mycket på den hudtypen heller. Desto ljusare hudtyp desto tydligare syns det spindelnätsliknande ådernätet.

Hur många behandlingar krävs?

Det krävs ett par behandlingar och det är viktigt att huden hinner återhämta sig emellan och därför rekommenderar man att det går sex till åtta veckor mellan behandlingarna.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.