COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Många människor har synliga vener på benen – Vad är det? Vad kan man göra åt det

9 december 2018

Synliga vener på benen, i lite lila eller mörkröd nyans, och i en spindelnät form är ofta ådernät eller åderbråck. Det är åkommor som är ofarliga men som kan orsaka besvär samt vara kosmetiskt jobbigt att ha. Det finns en rad saker man kan göra för att bli kvitt dem, som åderbråcksbehandling och livsstilsförändringar.

Många kvinnor och män, speciellt lite äldre, har åderbråck eller ådernät på benen. Det är heller inte ovanligt att gravida kvinnor drabbas. Men även yngre, redan i nedre tonåren ibland, kan få besvär av detta – som yttrar sig i synliga vener på benen i en nästan spindelnätliknande form. Varken åderbråck eller ådernät är farligt. Åderbråck kan dock skapa besvär i form av svullnad känsla i benen, kliande och bensår (sår drabbas oftast äldre av och det är den värre formen av åderbråck i kombination med tunn hud som ligger bakom sårbildningen). Ådernät känns inget alls. Skillnaden mellan åderbråck och ådernät kan man enkelt säga är att ådernät inte förvärras med tiden vilket åderbråck gör (dock kan ju fler ådernät uppstå, men själva ådernätet i sig kommer inte bli större). Och ådernät står heller inte ut vilket åderbråck ofta gör. Åderbråck förvärras ofta med åren.

Vad är synliga vener på benen

Både åderbråck och ådernät går att behandla enkelt idag. Tack vare modern teknologi finns det en rad behandlingsmetoder för att bli av med de synliga venerna på benen. Man kan använda injektionsbehandling, laserbehandling eller skum eller lim – för att nämna ett urval. Det är läkare som genomför behandlingen. Man behöver ingen narkos, en del behandlingar krävs inte ens lokalbedövning.

Behandlar man ådernät eller åderbråck är det just de venerna som behandlas, så för att undvika att fler vener blir synliga på benen, kan man också se över sin livsstil – för att ta bort själva orsaken till att de ens kom dit i första hand.

Livsstilsförändringar för att slippa synliga vener på benen – åderbråck, ådernät. Alltså
Rör du dig? Om inte, börja gärna göra det. Genom regelbundna promenader sätter du igång blodcirkulationen. Dessutom blir det lättare att hålla vikten vilket är en annan faktor. Väger du för mycket blir det jobbigare för venerna att göra sitt jobb. Det är därför många gravida kvinnor drabbas av synliga vener på benen – ådernät eller åderbråck.
Man kan med fördel köpa stödstrumpor (speciellt om man är gravid) för att öka blodcirkulationen i benen. Något man också kan tänka på är att då och då lägga benen i högläge – du kan lägga dem i högläge när du sitter och kollar på tv eller om du jobbar hemifrån och kan lägga dig i sängen med datorn. Då får blodet från venerna i benen nämligen nerförsbacke till hjärtat och klaffarna slipper därmed att jobba så mycket. Ett annat bra knep är att göra tåhävningar regelbundet. Upp på tårna, ner igen, upp på tårna, ner igen. Den här övningen aktiverar dina vader. Vadmuskulaturen i sin tur hjälper venerna att skjutsa upp blodet. Snygga vader, det får du på köpet.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.