COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Synliga blodkärl på benen?

9 december 2018

När sommaren står för dörren och sommargarderoben plockas fram är det många som blir varse om att de har besvär med synliga blodkärl på benen, alltså synliga vener. Det är ett mycket vanligt problem och många lider av detta helt i onödan då det är väldigt enkelt att bli av med dem för att på så sätta åter bli bekväm i kortbyxor.  

Synliga blodådror på benen är mycket vanligt. Speciellt för dem som har ljus hy då det syns extra tydligt på dem. Men det är också vanligare bland äldre och bland gravida.
Varför får man synliga blodådror på benen? Det är troligtvis ådernät du har, eller åderbråck. Skillnaden kan ibland vara svår att avgöra. Det kan till och med vara så att det under ådernätet finns åderbråck. Varken åderbråck eller ådernät är farligt, men åderbråck kan skapa obehag i form av svullnad i benen, klia, och i värsta fall orsaka bensår. Att åderbråck skapar bensår har att göra med att åderbråck som går obehandlad och förvärras med åren i kombinationen med en äldre persons hud gör att det kan uppstå sår. Dessa bensår kan vara av samma storlek som en handflata, har en gul och rödaktig yta och kan vara mycket svåra att läka.

Synliga blodkärl på benen

Bli kvitt synliga blodådror på benen. Hur ska man göra?

I dag är det ofta mycket enkelt att bli av med synliga vener på benen, alltså synliga blodådror. Tack vare dagens teknik finns det flera bra behandlingar som man kan göra. Behandlingarna, åderbråcksbehandlingarna, är effektiva, smärtfria (nästintill i alla fall) och det kostar från cirka 10 000 till upp mot 35 000 beroende på hur mycket som ska behandlas.

Det finns flera typer av behandling. Det finns laserbehandling, det finns injektionsbehandling. Injektionsbehandlingarna görs med skum eller lim till exempel som alltså injiceras via en kanyl i den ven som ska behandlas. Man kan återgå till sitt vanliga liv direkt efter behandlingen. Förr i tiden var det annorlunda – då kräves både narkos och timmar på operationsbordet.

Förebygg synliga blodådror – åderbråck och ådernät
För att synliga blodådror inte ska komma tillbaka på dina ben finns det några faktorer att ha i åtanke. Till exempel ska du se över dina motionsvanor och också din vikt.

Motion – viktigt och bra

Rör man inte på sig tillräckligt mycket finns det en risk att blodcirkulationen i benen inte fungerar optimalt – och det kan orsaka att synliga blodådror uppstår. Så se därför till att alltid röra på dig varje dag. Det räcker med att promenera lite grann då och då.

Hur mycket sitter du?

Hur mycket står du?

Hur mycket väger du?

Har du ett stillasittande jobb är det viktigt att du då och då reser dig upp, kanske gör ett par tåhävningar eller cirkulerar anklarna runt och runt. 

Står du långa timmar i sträck – låt säga att du jobbar som flygvärdinna eller frisör. Då är det viktigt att ibland lägga sig ner med benen i högläge, så blodet får hjälp att komma från benen och upp till hjärtat.

Väger du för mycket kan det vara en bra ide att gå ner överviktskilona. För många kilon sätter nämligen en onödig press på venerna i benen vilket kan orsaka uppkomsten av åderbråck eller ådernät.

Det är inte möjligt att förhindra förekomst av åderbråck och ådernät, men det finns olika steg som kan vidtas för att minska risken för åderbråck och ådernät.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.