Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Svullna vener på benen – detta behöver du känna till

Skriven av Dr. Martin Lawaetzdecember 28, 2019

Åderbråck - som också kallas för svullna vener - är väldigt vanligt förekommande i befolkningen och uppstår framför allt beroende på genetiskt arv. Om en av dina föräldrar har eller har haft svullna vener så kommer du med andra ord med största säkerhet också att få svullna vener någon gång under ditt liv. För den som har svullna vener finns det flera effektiva och skonsamma behandlingsmetoder. Hos Åderbråcksklinikerna har vi Nordens ledande specialister vilket gör att vi kan försäkra oss om att patienten får den mest moderna behandlingen, som är anpassade till varje patients unika behov. Den behandlingsmetod som väljs beror på hur framskridna dina svullna vener är och vad detta innebär för behandlingen.

Varför uppstår svullna vener?

Svullna vener uppstår i olika grader och kan sitta på olika platser på kroppen, men de är vanligast förekommande i knävecken och på underbenen. Svullna vener uppstår för att venklaffarna är slitna och därför inte fungerar som de ska. Venklaffarna sitter på insidan av venerna och ska öppna och stänga sig för att blodet inte ska rinna tillbaka nedåt när det pumpas mot hjärtat för syresättning. Om venklaffarna är slitna eller skadade kan en del av blodet komma att rinna tillbaka nedåt och där kan det ansamlas i pooler vilka kommer att orsaka att venerna sväller, vilket är det som orsakar det vi kallar för svullna vener.

Svullna vener på benen

Åderbråck kan som vi nämnt ovan också betecknas som svullna vener där blodet ansamlats i pooler, och de är vanligast förekommande på benen. Dessa svullna vener på benen kan medföra lindriga smärtor, kramper och obehag. I vissa fall kan de svullna venen leda till att huden på nedre delen av benen missfärgas, orsakar klåda och utvecklas till variga sår som är svårläkta.

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

När svullna vener på benen ska behandlas

Personer som har svullna vener på benen har i många fall vant sig vid de obehag, lindriga smärtor, begränsningar med flera besvär som kommer med de svullna venerna. Dessa symptom kan bli en så stor begränsning i vardagen att de orsakar en försämrad livskvalitet, till exempel avseende vilka kläder man väljer och om man vill visa sig ute i bara ben. Dessa kosmetiska problem kan tillsammans med de fysiska symptomen vara nog så goda skäl till att söka behandling för de svullna venerna.

Så behandlas svullna vener på benen

Innan man kommer fram till vilken behandling som är den bästa för en viss person som har svullna vener på benen så gör man en förundersökning där de svullna venerna kontrolleras med ultraljud. En ultraljudsundersökning tar cirka trettio minuter att genomföra och den kan utföras vid Åderbråcksklinikerna. Efter undersökningen diskuterar kärlkirurgen tillsammans med patienten igenom vilken typ av behandling som är bäst för de svullna venerna.

De svullna venerna på benen kan behandlas med flera olika metoder beroende på hur långt framskridna de svullna venerna är.

Alla behandlingar utförs under lokalbedövning vid den ven som ska behandlas. Detta gör att patienten inte känner att ingreppet utförs och att den ven som behandlas också sluter till bättre efter behandlingen.

Åderbråcksklinikerna har nått goda resultat vid behandling med lim, skum och laser. Dessa behandlingar går ut på att det antingen sprutas in en vätska i den svullna venen eller så används en kateter med ett verktyg på. Båda angreppssätten går ut på att försluta och sedan avlägsna den svullna venen vilket gör att blodet hittar andra vener, som inte är svullna, att pumpas genom.

Andra behandlingsmetoder

Om storleken, utbredningen och framskridningen på de svullna venerna på benen är större behandlas de ofta med flebektomi. Vid flebektomi anlägger man ett väldigt litet snitt i huden vid sidan av den skadade venen varefter en liten krok förs in under ytan på huden för att dra ut den skadade venen.

Efter behandlingen av de svullna venerna på benen

När du har behandlat dina svullna vener finns det några saker som är viktiga att vara medveten om. Efter operationen kan det uppstå ett blåmärke på platsen där ingreppet utfördes och det kan vara ömt och anspänt i upp till fjorton dagar efter behandlingen, varefter det avtar.

Efter behandlingen är det är viktigt att vara aktiv eftersom det hjälper till att hålla uppe blodcirkulationen i kroppen, sport som ger hög puls bör dock undvikas. Efter någon dag kan du vanligtvis återgå till sin normala aktivitetsnivå.

För att uppnå bästa möjliga resultat från behandlingen för de svullna venerna är det viktigt att under de första dagarna använda en stödstrumpa både på dagarna och på nätterna.

Sammanfattning - Svullna vener på benen

Åderbråck, som också kan kallas svullna vener, uppstår eftersom klaffarna i venerna är slitna, och därför samlas blodet i pooler vilket orsakar de svullna venerna. Svullna vener förekommer oftast på benen och kan orsaka lindrig smärta, obehag och begränsningar i vardagen. Det finns flera effektiva behandlingsmetoder för svullna vener på benen; såsom skum, lim och laserbehandling. Om de svullna venerna är större eller mer utbredda används ofta flebektomibehandling. Då tas en del av den sjuka venen bort. Alla behandlingar utförs under lokalbedövning och efter avslutad behandling av de svullna venerna på benen krävs endast en mycket kort konvalescens.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram