COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Snygga vader och mindre värk i benen – med hjälp av övningen tåhävning

9 december 2018

Motion och rörelse hjälper mot de mesta kroppsliga problem – även värk i benen. Har man åderbråck, vilket många har, är just värk i benen eller en känsla av att de har svullnat, något som många känner. Men genom att sätta benen i rörelse så kan man lindra besvären och dessutom bidra till att risken att uppkomsten av åderbråck minskar.  

För att blodet ska komma upp från venerna till hjärtat jobbar klaffar för att putta upp blodet. Det är inte alltid ett enkelt jobb – speciellt inte för det blodet som är nere i tårna få den berömda tyngdlagen gör att det krävs extra ansträngning för klaffarna i venerna. Blir det så pass jobbigt för klaffarna att de knappt mäktar med så kan åderbråck uppstå. Åderbråck beror på flera faktorer, bland annat ålder då klaffarna med tiden minskar i styrka.

Snygga vader och mindre värk i benenSnygga vader och mindre värk i benen
Det är framför allt på benen man får åderbråck för det är där det är som jobbigast att få upp blodet ifrån. Men åderbråck är inte farligt, även om det kan låta så eller se ut så, däremot kan man få rätt mycket besvär av dem så som värk i benen eller känslan att benen är svullna. Ett annat problem är att det inte ser så kul ut, så många väljer att ta bort åderbråck därför. Men när man tar bort åderbråck tar man bara bort det åderbråck man besväras av, det finns alltså en risk att åderbråck på andra ställen uppkommer. Därför är det bra att se över sin livsstil för att motverka att det inträffar.

Muskulaturen – minskar värk i benen
Det man kan få in i sin vardag är så kallade tåhävningar. Du kanske har sett folk göra dem på gymmet? De lyfter hälen från marken och sätter sedan ner hälen igen, upp och ned. Det är då vaden som tränas. På gymmet gör man det oftast för att så snygga vaden, men faktum är att det också hjälper en att minska risken för att få åderbråck, eller minska besvären av dem om man redan har fått dem. För att enkelt få in tåhävningar i vardagen kan man till exempel bestämma sig för att göra dem varje gång man borstar tänderna, då får man till tåhävningarna några gånger om dagen både morgon och kväll.

Hur mycket rör du på dig? Minska värk i benen med hjälp av rörelse
Vi är många som sitter stilla alldeles för länge på dagen, till exempel sitter vi framför datorn hela dagarna många av oss. Det är inte bra för blodcirkulationen i benen, och klaffarna i venerna. Sätt ett alarm i mobilen som ringer kanske en gång i halvtimmen eller oftare, och varje gång mobilen ringer så reser du dig upp och går runt lite. Eller ha som vana att få in mer motion i vardagen. Kanske genom att hoppa av en station tidigare eller att kolla på nyheterna på ett löpband. Ja, det behöver inte vara alls svårt att skapa sig en vana som bidrar till mindre värk i benen.

Lägg benen i högläge
Ett annat knep för att minska värk i benen är att då och då lägga dem i högläge, det vill säga högre än hjärtat. Det här ger alltså dig en bra ursäkt att jobba ifrån sängen, eller på soffan på kontoret – skönt.

Kom ihåg! 
Har du ett jobb där du står mycket så är det viktigt att benen då och då får komma i högläge. Du kanske också kan bära ett par stödstrumpor – fråga apoteket om råd.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.