COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

 • - Använd munskydd när du är på kliniken.
 • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
 • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
 • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
 • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
 • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
 • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Sklerosering för att ta bort ådernät

24 maj 2020

Är du trött på att inte kunna gå i shorts eller klänning eftersom du inte gillar att visa upp dina nakna ben på grund av dina ådernät? Ådernät kan vara mycket irriterande eftersom många uppfattar dem som fula, men behandlingsmetoden för att ta bort ådernät är skonsam och effektiv.

Därför får man ådernät

Ådernät uppstår ofta under flera år, och det finns olika skäl till varför ådernät uppstår. Cirka 50 procent av den vuxna befolkningen har eller kommer att få ådernät. Den vanligaste orsaken är arv men miljön och andra faktorer är också viktiga faktorer för varför ådernät uppstår, till exempel:

 • Ålder
 • Genetisk predisposition
 • Solskadad hud
 • Övervikt
 • Väder och vind
 • Vissa hudsjukdomar
 • Livsstilssjukdomar

Sklerosering för att ta bort ådernät

När en person blir äldre minskar blodkärlens elasticitet och venväggarna blir mer ömtåliga, vilket ökar risken för ådernät.

Under en graviditet utsöndras hormonet progesteron, vilket ökar flexibiliteten i kärlväggen. Dessutom fördubblas blodvolymen i samband med en graviditet, vilket ökar trycket i blodkärlen, vilket också kan leda till ådernät eller åderbråck.

Sol, vind och kyla kan skada huden och orsaka ådernät i ansiktet, särskilt på näsa och kinder.

Behandling med sklerosering kan ta bort ådernät

Sklerosering används för att avlägsna ådernät på benen, där ådernät ofta är större än till exempel i ansiktet. Vid sklerosering, även kallad mikroskleroterapi, injiceras ett lokalt irriterande läkemedel direkt i blodkärlen där ådernäten finns.

Läkemedlet får de tunna venerna att dras samman, kärlväggarna bryts ned och ådernäten försvinner. Sklerosering görs utan bedövning och det uppstår ingen smärta i samband med behandlingen. En mycket tunn nål används för själva behandlingen, så att patienten kan känna små stick och lätt brännande känsla när själva skleroseringen utförs.

Det är inte alltid möjligt att se effekten av behandlingen omedelbart eftersom det kan ta tid för blodkärlen att stängas. Vissa ådernät försvinner efter bara en behandling, men vanligtvis behövs två till fyra behandlingar för att uppnå ett varaktigt och tillfredsställande resultat.

Hur länge varar effekten av sklerosering?

Eftersom ådernät kan uppstå under hela livet så kan nya ådernät uppstå även efter en behandling av tidigare ådernät. När nya ådernät uppstår är mycket individuellt och beror på olika faktorer såsom en persons ålder, livsstil och kroppsbyggnad.

Efter en skleroseringsbehandling

Efter en skleroseringsbehandling då ådernät har avlägsnats kan huden i området svullna något. Patienten kanske upptäcker att blodkärlen som har behandlats har blivit mörkare, men det kommer att avta med tiden.

Efter en behandling med sklerosering för att ta bort ådernät bör patienten undvika hård fysisk aktivitet, bastu och direkt solljus under cirka en vecka. Patienten bör därefter använda en solskyddskräm med hög solfaktor för att skydda området där ådernät har tagits bort.

Förhållandet mellan ådernät och åderbråck

En patient vars ådernät på benen har tagits bort genom sklerosering varpå ådernäten återkommer kan ha underliggande problem, såsom åderbråck. Detta innebär att även om patienten behandlats upprepade gånger kommer ådernäten att fortsätta komma eftersom orsaken beror på åderbråck. Det är därför viktigt att identifiera om det finns åderbråck i området där det finns ådernät innan dessa tas bort. Detta kan göras genom en undersökning där en specialist undersöker benen med ultraljud för att få kunskap om blodcirkulationen och för att hitta möjliga åderbråck.

Åderbråck uppstår när blodet samlas i pooler i benen. Detta tillstånd inträffar när funktionen hos venklaffarna är så bristfällig att blodet inte kan pumpas till hjärtat utan läckage vid venklaffarna. När blodet har samlats i pooler uppstår tryck på venen, vilket också kan leda till ådernät. Därför är det vanligt att en person som har mycket ådernät på benen ofta också har åderbråck.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.