Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Plötsligt synliga blodkärl

Skriven av Dr. Martin Lawaetzfebruari 29, 2020

Alla har vi någon gång sett att vissa personer har blodkärl som ligger mycket ytligt under huden. Dessa ytliga blodkärl är många gånger ett tecken på sundhet eftersom blodkärlen syns på grund av att personen i fråga har mycket litet underhudsfett vilket gör att blodkärlen under huden blir synliga. Detta är inte minst synligt på atleter och idrottsmän i allmänhet, som nästan alltid har blodkärl som syns genom huden, och de har det på en mängd platser på kroppen.

Det finns dock andra personer som har blodkärl som syns genom huden på grund av att personen i fråga är mycket tunn, det är inte på grund av att personen är i mycket god form som blodkärlen syns utan på grund av att personen är mager. Detta är många gånger inte ett tecken på sundhet.

Frågan är när synliga blodkärl är ett tecken på sundhet eller inte? Det finns också en följdfråga till detta som handlar om när dessa synliga blodkärl rent av är ett tecken på en begynnande venös sjukdom. Men det är å andra sidan inte ovanligt att personer får mer synliga blodkärl med stigande ålder och det behöver inte på något sätt vara ett tecken på sjukdom utan bara en del av ett naturligt åldrande.

Plötsligt synliga blodkärl kan vara tidiga tecken på ådernät eller åderbråck

Det är en väsentlig skillnad mellan synliga blodkärl av den sorten som syns på sunda personer och synliga blodkärl av den typen som kan vara början på ådernät eller åderbråck. Om de synliga blodkärlen blir plötsligt synliga utan att ha funnits där under en tid kan det vara ett tecken på att ådernät eller åderbråck är på väg att växa fram.

Det som utmärker ådernät är att de slingrar sig som nät precis under huden och att de är blåaktiga på grund av att blodet i dessa vener är syrefattigt. Detta är inte fallet när synliga blodkärl framträder hos till exempel atleter. Ådernät är går heller inte att känna på utsidan av huden, de syns bara igenom den.

Åderbråck C1 CEAP Klassifikation

Åderbråck å andra sidan är blåaktiga och slingrande vener som är kännbara på utsidan av huden. Åderbråck uppträder ofta efter det att ådernät funnits under en tid.

Hur vet man om ett plötsligt synligt blodkärl kommer att bli till ett åderbråck?

Det går inte att på ett tidigt stadium avgöra om de plötsligt synliga blodkärlen kommer att utvecklas till ådernät eller åderbråck. Men man kan vara uppmärksam på hur dessa blodkärl utvecklas. Symptomen på ådernät och åderbråck är relativt lätta att identifiera, och gör man det kan man med viss säkerhet se om det är ådernät eller åderbråck som det är frågan om.

Eftersom ådernät och åderbråck uppstår till en följd av brister i venklaffarna, blodet som ska pumpas mot hjärtat rinner istället tillbaka ned i venen där det inte finns plats för det vilket gör att det bildas pooler med syrefattigt blod som slingrar sig utefter - oftast - underbenen.

Detta med syrefattigt är en väsentlig skillnad mot om de plötsligt synliga blodkärlen sitter på en atlet, då är blodkärlen inte slingriga för blodet i dessa vener pumpas med god fart mot hjärtat.

Vad ska man göra om ett synligt blodkärl utvecklas till åderbråck?

Vad ska man då göra om man misstänker att ett synligt blodkärl är ett första tecken på att åderbråck håller på att växa fram? Det krassa svaret är väl att man ska avvakta och se hur symptomen utvecklas. Man kan vänta ett tag med att kontakta en läkare eftersom en eventuell behandling tills dess att symptomen ställer det utom all tvekan om att det är åderbråck, alternativt till dess att man börjar få besvär från sina åderbråck.

Det man kan göra själv är dock att vidta åtgärder för att förbättra blodcirkulationen i kroppen. En god blodcirkulation underlättar nämligen blodflödet i venerna vilket gör att blodet kan strömma bra även om venklaffarna inte fungerar som de ska. En förbättrad blodcirkulation löser inte problemet med de trasiga venklaffarna men det motverkar uppkomsten av symptomen, av vilka åderbråck är en av de vanligaste.

De åtgärder som man kan vidta för att förbättra blodcirkulationen inkluderar:

  • Viktnedgång, en mindre kropp kräver färre blodkärl vilket gör att blodcirkulationen blir bättre
  • Regelbunden motion, det förbättrar också blodcirkulationen
  • Undvika att sitta eller stå stilla under längre perioder. Om kroppen inte rör på sig försämras blodcirkulationen
  • Undvika att röka
  • Hålla en hälsosam diet

När ska man behandla blodkärl som plötsligt blivit synliga?

Normalt sett är plötsligt synliga blodkärl inte farliga och de medför heller inga besvär och ingen värk.

Om de synliga blodkärlen växer och börjar slingra sig utefter underbenen från knävecket så kan det vara åderbråck som håller på att växa fram. Till en början så kanske blodkärlen inte känns från ytan på huden och då är det ådernät om de är blåaktiga. Om blodkärlen är blåaktiga, slingrar sig och kan kännas på från utsidan på huden så är det möjligt att det är åderbråck som håller på att ta form.

Om man känner en oro för att det är åderbråck som håller på att växa fram och om de fortsätter att växa samtidigt som man börjar känna en lindrig värd från området där de framträder så kan man kontakta Åderbråcksklinikerna för en förundersökning. Efter en sådan förundersökning så kommer kärlkirurgen att tillsammans med patienten att diskutera igenom olika möjligheter för behandling.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram