COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Har du värk i benen? Har du sår på benen? – Det kan bero på nedsatt blodflöde i venerna

9 december 2018

Om sår på fötterna och underbenen dyker upp utan att du har gjort illa dig, och heller inte läker inom sex veckor är det mycket troligt att det är bensår du har. Orsaken bakom bensår är att blodcirkulationen inte fungerar som den ska – och det kan även vara ihopkopplat med åderbråck. Framför allt äldre personer med åderbråck löper risk att utveckla bensår om åderbråcken går obehandlade.

Blodet transporteras upp från benen i venerna till hjärtat. Om blodet har problem att föras upp till hjärtat kan venösa bensår uppstå på fötterna och på underbenen eftersom de svullnar upp. Lider du av övervikt, är du äldre har åderbråck eller har du haft blodpropp i ådrorna är risken att få bensår större. Om dina ben har varit svullna en längre tid ökar också risken för att få bensår.

Ont av åderbråck som bensår – det här kan du göra själv
Åderbråck drabbar många människor och det är inte farligt, det ska alltså inte förväxlas med blodproppar. Men däremot kan åderbråck som med åren förvärras (ofta förvärras nämligen åderbråck om det inte behandlas) och bli till bensår. Bensår kan vara besvärande. Hur kan man själv förebygga uppkomsten av bensår? Det man ska göra är att få upp blodcirkulationen i benen. Och då är det till exempel mycket dåligt att röka, så har man bensår ska man inte röka då det försämras blodcirkulationen.

Tänk på vilken kost du äter
Det är också viktigt att tänka på vad man äter. Ät en näringsrik kost som består av tillräckligt mycket viktiga näringsämnen och protein och järn – en bra kost förbättrar nämligen hudens tillstånd och hjälper till vid sårläkningen.

Om du är överviktig – gå ner i vikt
En tung kropp belastar venerna och gör även svårare för vadmusklerna att pressa blodet uppåt.

Rör på dig – det hjälper också mot bensår
För att få igång blodcirkulationen ska du röra på dig. Gå lite lättare promenader då och då. Och om du sitter kan du snurra på fötterna några varv då och då.

Bär stödstrumpor
För att förhindra värk i benen kan du även köpa stödstrumpor. Du hittar dem på exempelvis apotek och där går det också att fråga vilken typ av stödstrumpa som passar dig. Det finns nämligen några olika varianter.

Ta hand om dina fötter – så slipper du sår på dem som ger värk i benen
Fötterna är ofta något som vi glömmer bort. Vi spenderar tusentals kronor på krämer för ansiktet, men fötterna då? Tänk hur mycket de får röra på sig och jobba. Att regelbundet, gärna varje kväll, smörja in fötterna med en fet fotkräm är bra för att det gör att det inte lika lätt uppstår torr hud som sprickor vilket gör såren ännu värre. Ett bra knep är att smörja in rikligt med kräm och sedan dra över en strumpa och låta krämen verka över natten. Då kommer fötterna att bli mjuka på morgonen. Det finns bra krämer på apoteken, scholls är ett bra märke som även går att hitta i andra butiker, som i dem man köper skor.

Bekväma skor
På tal om skor. Ha ett par rymliga skor som inte sitter åt eller skaver om du upplever problme med värk i benen, svullnad eller bensår.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.