COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Motion lindra värk i benen

9 december 2018

Öka blodcirkulationen och lindra värk i benen. Förebygg dessutom uppkomsten av åderbråck! Har du redan åderbråck är ökad blodcirkulation något bra – det lindrar besvären och bidrar till att besvären förvärras vilket åderbråck tenderar att göra med åren. Hur ökar man då blodcirkulationen? Jo, till exempel med motion. Motion kan alltså lindra värk i benen.

Åderbråck är mycket vanligt. Speciellt bland äldre och speciellt bland kvinnor. Men samtidigt är det heller inte ovanligt bland yngre och bland män. Det vill säga, många människor har åderbråck. Det är däremot inte farligt att ha åderbråck, men det kan ge mer eller mindre stora besvär. Alltifrån värk och svullnad i benen till sår, om det vill sig illa. Men för de allra flesta handlar åderbråck om att utseendet – de tycker inte det är snyggt att ha dem på benen vilket är stället de vanligtvis uppstår. Varför uppstår då åderbråck? Förenklat kan man säga att det är vener som utsatts för ovanligt mycket påfrestning och därför, i sin kamp att ta sig upp till hjärtat för att förse det med syrefattigt blod som sedan kan pumpas ut i blodet igen, får det svårare att jobba. Så de utvidgas, förtjockas. Och börjar synas på benen där de kan lägga sig väldigt ytligt under hudytan. Så för att undvika det är så kallade trycket, kan man öka blodcirkulationen med hjälp av motion.

Värk i benen lindras med motion – eftersom det ökar blodcirkulationen

Motion är bra på alla sätt och vis, det är en gammal nyhet som nog alla har snappat upp. Men att det också är bra för att undvika uppkomsten åderbråck eller lindra besvären av åderbråck… Det vet nog betydligt färre människor. Men så är det. Motion är bra när det kommer till detta.
Dock krävs inte mycket motion eller ansträngande varianter av den utan det räcker gott med raska promenader, regelbundet, helst någon eller några gånger om dagen. Ett tips är att skaffa en stegräknare (stegräknare kan man ladda ner i mobilen och en del mobiler har den redan från början) för att se hur mycket man faktiskt rör sig under en dag. Det är nämligen lätt att man lurar sig själv och intalar sig själv att man visst är en hyfsat aktiv person, men sedan när man få, svart på vitt, siffran på displayen och den bara visar 1 000 steg – ja, då får man nog ta och tänka över sin livsstil. Stegräknaren ska helst visa upp mot 10 000 steg – och över 10 000 steg är givetvis jättebra.

Motion lindra värk i benen

Motion ökar blodcirkulationen – motion minskar övervikt
Förutom att motion ökar blodcirkulationen vilket är bra för den som vill undvika eller minska besvären av åderbråck, så bidrar också motion till en sund vikt vilket också är viktigt när det kommer till åderbråck. Övervikt är nämligen en stor riskfaktor då det belastar venerna att bära på alla överviktskilon. Så regelbundet motion är bra på två sätt för att undvika eller minska besvären åderbråcken vilket kan vara värk i benen.

Ett sista tips för att undvika värk i benen
Ett annat tips att inte sitta still för mycket framför datorn – vilket är mycket lätt hänt i dag då de flesta av oss jobbar framför en dator. Upp och rör dig, ta så kallade micropauser lite då och då.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.