COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Laserbehandling och andra åderbråckbehandlingar

9 december 2018

Hur blir man av med åderbråck? Går det ens att bli av med dem? Ja, med hjälp av åderbråcksbehandling kan du bli kvitt åderbråck på benen. Det finns en rad behandlingar att välja bland. Här listar vi ett antal.

Många lider av åderbråck, speciellt personer som är äldre eller har varit gravida. Det är absolut inget konstigt och heller inget att skämmas för. Men det kan vara bra att ta bort åderbråcken ändå – av medicinska skäl. För åderbråck kan skapa obehag och de blir bara värre med åren. De är däremot inte farliga, mer än att de kan orsaka sår. De kan alltså inte orsaka proppar i benet vilket en del tror. Men som sagt, de kan vara bra att ta bort ändå eftersom de till exempel kan orsaka eksem, klia, skapa en tynghetskänsla i benen. Dessutom är det så att de med tiden blir värre – så de jobbiga besvären kan alltså öka. Många, de allra flesta faktiskt, tar dock bort åderbråck med åderbråcksbehandling av kosmetiska skäl. Ungefär 70 procent av alla som vänder sig till en åderbråcksklink gör det för att de tycker att det ser fult ut att ha åderbråcken på benen – de vill känna sin snygga i shorts.

Fråga – män och kvinnor
Drabbas kvinnor och män av åderbråck? Ja, båda könen drabbas av åderbråck. Det är ärftligt, men det hänger också samman med en rad andra faktorer så som övervikt, stillastående, stillasittande och graviditet.

Fråga – behandling 
Vad finns det för behandlingar mot åderbråck? Det finns en rad behandlingar att välja bland och tack vare nya forskningsframsteg och bra teknikmöjligheter har det blivit enkelt att ta bort åderbråck. Här kommer en rad olika alternativ att listas. Men viktigt att komma ihåg är att det är läkaren som hittar den bästa behandlingen för just dig. Så i samråd med en läkare ska du välja metod, inte efter pris eller andra faktorer. Söker man sig till en klinik får man först en tid för konsultation och där brukar man göra ett ultraljud för att få mer information om just dina åderbråck för att kunna komma fram till den bästa metoden för just dig.

Laser – intensiva ljusvågor
Laser används till mycket nuförtiden inom hudvård – det fungerar även alldeles utmärkt för att ta bort åderbråck. Det är ett skonsamt sätt dessutom. Först lägger man en lokalbedövning med hjälp av en kanyl som förs in under huden kommer lasern. Lasern kommer sedan att behandla de stora venerna som i sin tur gör att de utvidgade venerna – alltså åderbråcken försvinner.

Lim – en metod utan lokalbedövning
Den här behandlingen tar cirka en halvtimme och det behövs ingen lokalbedövning. Man använder sig av ett så kallat biologiskt superlim som man limmar venerna som orsakat åderbråcken.

Skumbehandling – välbeprövad
Venerna stängs med ett uppskummat klister som förs in via en kateter. Skummet masseras sedan ut i ådrorna. Det här är en välbeprövad metod.

Radiofrekvens
Med den här metoden stängs venerna med hjälp av värme som kommer ifrån radiovågorna. Den påminner om laserbehandlingen.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.