COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Kan motion lindra värk i benen?

9 december 2018

Svullna ben och värkande känsla i benen kan vara ett tecken på att man har åderbråck, eller att man ligger i riskzonen för att få det. För att förbättra båda utgångslägena är det bra att öka blodcirkulationen. Det kan man göra genom exempelvis att massera benen, men också genom att motionera hela kroppen. Genom att öka blodcirkulationen kan venerna enklare transportera det syrefattiga blodet tillbaka upp till hjärtat. Åderbråck är nämligen tecken på att just den transporten inte varit så enkel.

När blodtransporten upp till hjärtat inte har skett enkelt kan åderbråck uppstå – ofta uppstår åderbråck på benen eftersom det enligt tyngdlagen är jobbigast för venerna att transportera blod därifrån, men de kan även förekomma på andra delar av kroppen. När venerna som ska transportera upp det syrefattiga blodet tillbaka upp till hjärtat utsätts för extra motstånd och tryck, kan de utvidgas. Det är klaffarna som gör detta jobb som får det svårt och kan skadas. Hos äldre är det ofta så att dessa klaffar tappar i styrka och då uppstår åderbråck av åldersskäl. Men det kan också ske hos yngre. Det kan till exempel vara så att man sitter för mycket eller står stilla för länge, och det gör att blodet inte får en tillräckligt bra blodcirkulation och åderbråck uppstår på benen. En annan orsak bakom åderbråck är övervikt, som också det gör att trycket på venerna kan öka, och detta påverkar blodcirkulationen. Så, därför är motion ett bra sätt att förebygga eller lindra problem med åderbråck.

Kom ihåg!
Åderbråck är inte farligt – det ska inte förknippas med blodpropp även om det kan se farligt ut på benen. Åderbråck skapar i värsta fall obehag genom att benen känns svullna och kliar, det kan också orsaka bensår – särskilt hos äldre som har haft åderbråck länge och inte har behandlat dem i tid.

Lindra värk i benen med motion – ökad blodcirkulationen är lösningen

Därför är det bra att hjälpa klaffarna i venerna att göra sitt jobb genom att öka blodcirkulationen i benen. Det gör man till exempel genom massage, men framför allt med motion. Det behöver inte vara så att man motionerar som en tok, det räcker med att promenera, jogga lite lätt, eller på annat sätt sätta benen i rörelse. Till exempel kan det räcka gott och väl med att då och då, när tillfälle ges, lyfta hälen från marken så att vadmusklerna aktiveras. Upprepa några minuter. Övningen kallas ”tåhävning”. Då den hjälper vadmuskulaturen med den processen. Så sitter man mycket framför datorn – vilket många gör i det it-baserade yrkesliv vi har idag – så kan det vara bra att då och då resa sig upp och göra denna tåhävning.

Lindra värk i benen med motion

Tänk på hur du sitter – undvik värk i benen genom att ha benen i högläge

Har man ett uttalat problem med värk i benen och åderbråck, ska man helst sitta med benen i högläge. När du tittar på tv till exempel, placera benen ovanför hjärtat så får blodet mycket lättare att komma från benen till hjärtat. Det här är ett tips som såklart dem som bara har lite problem också kan använda sig av.

Tips!
– Köp en stegräknare för att lättare hålla koll på hur mycket du faktiskt rör på dig – 10 000 steg är idealt.
– Jobba i sängen – då får benen ligga i bättre position som lättare kan föra blodet till hjärtat.
– Gör regelbundna övningar där vaden får tränas, som tåhävningar. Ha som vana att göra det när du borstar tänderna morgon och kväll till exempel.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.