Kliniker |  Medarbetare |  FAQ
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar

Generellt kallelsebrev

Förberedelse hemma innan behandling

  • På behandlingsdagen ska du duscha på morgonen och använda vanlig tvål
  • Smörj inte in benen med någon kräm eller olja innan operationen
  • Du behöver inte vara fastande utan kan äta som vanligt
  • Eftersom du i vissa fall får ett tjockt bandage på benet efter behandlingen, behöver du ha lösa byxor, strumpor och rymliga skor så bandaget får plats under kläderna.
  • Äter du blodförtunnande läkemedel som Waran eller liknande, ska du tala med kärlkirurgen om detta.

Hos oss

När du ankommer till operationen anmäler du dig i receptionen. Du kommer då till läkaren, som markerar ut dina åderbråck med en penna samt utför en ny ultraljudsundersökning. Om du önskar kan du få lugnande medicin innan behandlingen.

Under behandlingen

Du blir injicerad med lokalbedövning på behandlingsområdet. Administreringen av bedövningsmedlet kan svida och en lättare tryckkänsla kan upplevas. Bedövning är inte nödvändig vid skumbehandling. Därefter utförs en eller flera av följande behandlingsmetoder.

Laserbehandling

Med hjälp av ultraljud förs en nål in i det kärlet som ska behandlas. Här igenom förs in en laserkateter som destruerar venen inifrån.

Skumbehandling

Bedövning är inte nödvändig. En skummad upplösning av ett läkemedel (1-3% Aethoxysklerol) injiceras med hjälp av ultraljud och en mindre nål direkt in i den sjuka venen, som därmed destrueras.

Flebektomi

Flebektomi innebär att man med mycket små hål tar bort synliga åderbråck. Snitten är 1-2 mm och behöver inte sys utan läker av sig självt.

Efter behandlingen

I vissa fall kommer benet läggs om med bandage och du får vila en kort stund samt dricka något innan du går hem. Oftast kan du ta dig hem själv, men om du har önskat lugnande läkemedel kan du inte köra bil på minst sex timmar efter behandlingen.

Efter behandlingen kan det blöda, men detta är helt ofarligt. Det mesta är bedövningsvätska. Bandaget på benet kan du själv ta av efter 24 timmar och därefter duscha benet. Efter behandlingen kan du åka direkt hem och leva som vanligt. Om benet blir svullet, eller om det uppstår en lindrig smärta, kan du välja att använda en stödstrumpa om du tycker att detta ger lindring. Du kan köpa stödstrumpor hos oss.

Dagen efter behandlingen rekommenderar vi att du är uppe och går. Det finns inga nackdelar med att du är aktiv och rör på dig. Om du känner att du till och med klarar av att återgå till arbetet dagen efter behandlingen så finns det ingenting som hindrar det. Hård träning som tex spinning eller löpning eller liknande ska man vänta med en vecka. Har man smärtor kan det vanligtvis behandlas med receptfri smärtlindrande medicin. Det är helt normalt att man kan vara blå och öm på benen efter behandlingen. Det går över efter ett par veckor. Vanligtvis behövs ingen sjukskrivning.

Det förväntade resultatet

Slutresultatet av behandlingen ses efter cirka tre till sex månader. Med samtliga behandlingar tar man bort alla åderbråck hos mer än 90 % av patienterna. Om man har uttalat stora och många åderbråck, tidigare har haft ärr omkring åderbråcken och/eller har haft inflammation i venerna kan det hända att inte alla åderbråck är borta. Detta kan efterbehandlas under mindre omfattande ingrepp och mindre kostnad än vid den primära behandlingen.

Komplikationer

En del personer kan uppleva ömhet, svullnad eller att det känns hårt längs med venen som är behandlad. Symtomen är helt ofarligt och försvinner oftast efter två till tre veckor. Vid behov kan man ta smärtstillande läkemedel som till exempel Alvedon. Ibland uppstår även missfärgning av huden, så kallad hudpigmentering, som kan bestå i upp till tolv månader efter behandlingen. Det är också vanligt att man känner ”små knutor” längs med venen men även de är ofarliga och försvinner efter fyra till sex månader. De flesta patienter kommer att få större eller mindre blodansamlingar, blåmärken. Om man får mindre blodansamlingar tar det ofta längre tid innan de försvinner helt. Det kan ta upp till sex månader innan de är helt borta.

Ungefär fem procent av de personer som behandlas för åderbråck kommer få en ytlig inflammation i venen som ger ömhet, svullnad och rodnad på benet. Det kan kännas obehagligt men är helt ofarligt. Inflammationen försvinner inom två till tre veckor. Man kan ta smärtstillande läkemedel, som till exempel Alvedon, för att lindra besvären. Om man får starka ihållande smärtor eller om benet svullnar och blir varmt skall man uppsöka läkare eller kontakta Åderbråcksklinikerna.

Under behandlingen kan nerver i huden skadas. Mellan fem till tio procent av de personer som behandlats kan vid beröring på ett visst hudområde uppleva en minskad känsla eller lätta domningar. Oftast försvinner dessa problem av sig själv efter några månader och påverkar sällan patientens livskvalitet. Mindre än en procent av de personer som fått behandling för åderbråck får infektioner i de små stickhålen i benet. Dessa infektioner kan behandlas med antibiotika. Mindre än en halv procent av patienterna kan få en djup ventrombos.

Betalning

Pengarna ska helst vara oss tillhanda senast tre dagar innan behandlingen men du har även möjlighet att betala på plats med kort eller swish.

Åderbråcksklinikernas plusgiro: 796274-9

Alternativt erbjuder Åderbråcksklinikerna tillsammans med Medical Finance en finansieringslösning för dig som önskar delbetala din behandling hos oss. Fråga personalen om du vill veta mer.

Om du måste avboka din tid för behandling ska du meddela detta senast 48 timmar innan! Ej avbokad tid debiteras enligt nedan:

Vid ombokning pga. exempelvis sjukdom debiteras du inte.

Vid avbokning mindre än 24 timmar innan operationen debiteras 50 % av priset.

Boka en konsultation
                   
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.