Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Hur man förebygger åderbråck - Bra råd

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjuli 13, 2020

När det är sommar och dags att gå barbent är det många personer som oroar sig för fula åderbråck och ådernät på benen. Många tycker att åderbråck är oattraktiva och är därför rädda att behöva drabbas av åderbråck som buktar ut och slingar på benen, och är blå- eller lilaktiga. Men det är faktiskt möjligt att förebygga åderbråck genom olika vardagliga åtgärder. I artikeln kommer vi att gå igenom några av dessa åtgärder.

Åderbråck och dålig blodcirkulation

Åderbråck är till nästan hundra procent ärftliga, och det är därför inte möjligt att undvika att få åderbråck för en person som har anlag för dem. Det är dock möjligt att påverka när åderbråck uppträder samt att minska omfattningen av åderbråcken.

Åderbråck uppstår eftersom klaffarna i venerna är skadade eller slitna. De venösa ventilerna fungerar som en typ av ventil som sitter på insidan av den venösa väggen. Venklaffarna har till uppgift att säkerställa att blodet bara kan strömma åt ett håll. Men om dessa klaffar inte fungerar kan blodet strömma bakåt, och detta tillstånd får blodet att samlas i pooler i venerna. Om detta sker ökar trycket i venerna, vilket är vad som leder till åderbråck. En god blodcirkulation gör det lättare för hjärtat att pumpa blodet även om venklaffarna är slitna. Således medför en dålig blodcirkulation en ökad risk för att åderbråck ska uppstå. 

normala vener vs åderbråck vener

Symptom på åderbråck

Det är mycket individuellt hur åderbråck upplevs och känns. Vissa människor har inga obehag medan andra upplever smärta. I allmänhet är åderbråck helt ofarliga, men om åderbråck inte behandlas kan det leda till allvarligare sjukdom. De vanligaste symptomen på åderbråck är:

 • Känsla av tyngd och trötthet
 • Oro och kramper i kalven
 • Svullna ben

Åderbråck utvecklas över tid, så tillståndet kommer att förvärras om åderbråcken inte behandlas. Några av de allvarligare symptomen är:

 • Klåda och eksem
 • Pigmentering
 • Venösa bensår
 • Tromboflebit, små blodproppar

Utöver dessa fysiska besvär kan åderbråck också orsaka psykiska besvär eftersom många personer tycker att åderbråck är fula. Dessa psykiska besvär gör att många personer vill ta bort de åderbråck de har. 

Goda råd och användbara tips för att förebygga åderbråck

Det finns olika åtgärder som kan förebygga åderbråck och också påverka hur allvarliga de blir om de trots allt uppkommer. 

Undvik övervikt: Att vara överviktig anstränger kroppen och försämrar blodcirkulationen. Därför är åderbråck vanligare hos personer som är överviktiga. Därför är en hälsosam vikt ett sätt på vilket åderbråck kan förebyggas.

Träna regelbundet: Det är en bra idé att växla mellan olika typer träning, till exempel hög- och lågpulsträning. Motion har en positiv effekt på blodcirkulationen vilket minskar risken för åderbråck.

Håll benen i högläge: ​​När en person sitter hemma eller på jobbet är det rekommenderat att hålla benen i högläge, så att blodet inte samlas i benen och därmed ökar trycket i venerna. Genom att hålla benen i högläge hjälper du blodet att strömma uppåt, och detta hjälper till att förhindra åderbråck och upprätthålla en god blodcirkulation i benen.

Ändra position: Det är en god idé att undvika långvarigt stillasittande och andra stationära positioner. Försök därför ändra position ofta för att förbättra blodflödet i benen så att blodet inte samlas i benen.

Bär stödstrumpor: Stödstrumpor är ett bra komplement till ovanstående åtgärder och bör integreras i vardagen. En person som sitter i samma position mycket och inte har möjlighet att ändra position regelbundet bör bära stödstrumpor. Stödstrumpor kallas också kompressionsstrumpor eftersom de sätter tryck på venerna så att blodflödet förbättras i benen. Stödstrumpor används också ofta under långa flygningar eller tågresor då det är svårt att hålla sig aktiv och ändra position.

När behövs behandling för åderbråck

En person som har åderbråck och som försökt förbättra tillståndet med olika åtgärder utan att situationen förbättrats kan behöva en behandling för åderbråcken. Det finns olika moderna metoder som försiktigt tar bort åderbråck. Behandlingsmetoderna som används vid Åderbråcksklinikerna är:

 • Radiofrekvens
 • Laserbehandling
 • Skumbehandling
 • Flebektomi

Dessa behandlingar är de modernaste för åderbråck och de är alla är mycket skonsamma och utförs under endast lokalbedövning.

Före - och efterbild

Innan en behandling för åderbråck utförs måste benen undersökas med hjälp av ultraljud. Denna förundersökning utförs av en av Nordens ledande specialister, som identifierar alla åderbråck som en person har för att sedan bestämma rätt behandlingsmetod för att ta bort åderbråcken.

Snabba frågor om Hur man förebygger åderbråck

När betalar landstinget för en åderbråcksbehandling?

I avtalet med landstinget finns tydliga kriterier på symtom när åderbråcksbehandlingen finansieras av dem.  Det kräver att man har åderbråck med grad C4 eller C3 med tromboflebit för att det ska vara gratis att behandla. Det är endast den medicinska delen av behandlingen som kan täckas.

När kan man operera sina åderbråck?

Åderbråck kan orsaka många problem – både fysiska och psykiska, och i slutändan kan det också minska livskvaliteten. Så fort du tycker att dina åderbråck är till besvär kan du operera åderbråck. Åderbråck utvecklas under hela livet, så det är en bra idé att få åderbråck behandlade innan de utvecklas och förvärras.

Hur får man bort åderbråck utan operation?

Åderbråck kan endast tas bort med behandling. Det går att lindra symtom, till exempel kramper och andra besvär som åderbråcken kan medföra, men om du har åderbråck kan de bara tas bort med åderbråcksbehandling.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram