COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

 • - Använd munskydd när du är på kliniken.
 • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
 • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
 • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
 • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
 • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
 • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur kan åderbråck förebyggas

17 april 2019

Vad är åderbråck och hur kan de förebyggas på egen hand? Åderbråck uppstår när venerna i benen svullnar och förstorade. Åderbråck kan orsaka viss smärta och kan vara obehagliga. Det finns dock en hel del som den som lider av åderbråck eller är i riskzonen för att få åderbråck själv kan göra för att minska risken för att få åderbråck. Ungefär 30 procent av alla vuxna får åderbråck vid något tillfälle i livet och det finns en mängd sätt att behandla åderbråck men det finns också mycket som den som lider av åderbråck själv kan göra för att lindra symptomen och också förebygga uppkomsten av åderbråck från första början.

I den här artikeln går vi igenom tio olika metoder som kan användas av den som lider av åderbråck för att lindra symptomen eller minska risken för att åderbråck ska uppstå från första början.

Vad är åderbråck

Åderbråck har en mörkblå eller lilaaktig färg och buktar ut från undersidan av huden.

Hur kan åderbråck förebyggas

Åderbråck kan växa fram när de små klaffarna i venerna blir försvagade. Dessa klaffar är till för att hindra blodet från att strömma tillbaka och istället pumpas vidare till hjärtat. När klaffarna är skadade och inte kan hindra blodet från att rinna tillbaka uppstår pooler med syrefattigt blod i venerna vilket skapar förvridna och svullna vener som på grund av svullnaden och den blåaktiga färgen blir väldigt synliga genom huden.

Andra symptom på åderbråck inkluderar:

 • En brännande känsla i benen
 • En känsla av obehag i benen och att de känns tunga eller ömmar
 • Muskelkramper som känns extra mycket på nätterna när du ligger ned
 • Uppsvullna fötter och anklar
 • Torr eller kliande hud är förunnad där åderbråcken sitter

Hur kan åderbråck förebyggas

Tio metoder som kan lindra eller förebygga uppkomsten av åderbråck

Nedan presenterar vi tio metoder som kan lindra och förebygga åderbråck för den som redan lider av åderbråck eller tillhör en riskgrupp för åderbråck. Personer som är överviktiga, stillasittande, gravida eller har en genetisk predisposition för åderbråck löper högre riks för att drabbas av åderbråck vid något tillfälle i livet. Ett högt blodtryck kan också öka risken för att drabbas av åderbråck. Äldre personer löper också förhöjd risk att drabbas av åderbråck eftersom klaffarna i venerna slits över tiden.

De tio metoderna för att lindra eller förebygga åderbråck är:

Motion
Regelbunden motion förbättrar blodcirkulationen i benen vilket hjälper till att driva blodet som samlats framåt i venerna. Motion hjälper också till att sänka blodtrycket. Ett förhöjt blodtryck kan också vara en bidragande orsak till åderbråck.

Det finns många lågintensiva motionsformer som hjälper vadmusklerna att arbeta utan alltför mycket ansträngning. Några motionsformer som fungerar bra för att lindra eller förebygga åderbråck inkluderar:

Simning
Promenader
Cykling
Yoga

Stödstrumpor
Stödstrumpor finns att köpa i de flesta apotek och kan hjälpa till att lindra eller förebygga åderbråck genom att de trycker ihop benvävnaden.  Detta tryck utifrån hjälper blodet i venerna att cirkulera bättre och minskar således risken för att blodet ansamlas i ådrorna.

I en studie från 2018 drogs slutsatserna att personer som använder knähöga stödstrumpor med ett tryck på mellan 18 och 21 mm Hg under en vecka upplevde en minskad smärta och värk som normalt sammanfaller med åderbråck.

Stödstrumpor finns att köpa i både fysiska och internetbaserade apotek.

Naturliga oljor
I en studie från 2006 argumenteras det att olja från kastanjer, Aesculus hippocastanum L, kan hjälpa till att minska värken i benen, känslan av tunga ben och kliandet hos personer som lider av kroniskt försvagade vener, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att åderbråck uppstår. Aesculus hippocastanum L kan köpas i hälsobutiker och online.

I en studie från 2010 rapporteras det att extrakt från Terpentintall, Pinus maritima, kan minska bensvullnaden som ofta kommer med åderbråck.

Innan naturliga oljor används för att mildra eller förebygga åderbråck ska de anpassas för behandlingen genom att blandas med andra preparat.

Förändrad diet
Mandel- och pistaschnötter kan lindra åderbråck genom att de minskar vätskeansamling i kroppen.

Mat med mycket salt kan orsaka vätskeansamling i kroppen så det rekommenderas att dra ned på intaget av salt för att minska vätskeansamlingen.

Rekommenderat mat inkluderar:
Mandel- och pistaschnötter
Vita bönor
Potatis
Bladväxter
Lax och tonfisk

Fiberrik mat kan förbättra matsmältningen och minska risken för förstoppning. Det kan förebygga och lindra åderbråck då ansträngda vener till följd av förstoppning kan försämra redan skadade klaffar i venerna.

Fiberrik mat inkluderar:
nötter, frön och baljväxter
Havre, vete och linfrö
Fullkornsprodukter

Personer som är överviktiga löper högre risk att få åderbråck. Därför kan viktminskning vara en bra metod att minska trycket på venerna lindra de svullnader och det obehag som associeras med åderbråck.

Ät mer flavonoider
Genom att öka intaget av flavonoider kan vener med åderbråck minskas.

Flavonoider förbättrar blodcirkulationen, som får blodet att flöda bättre, och gör det mindre sannolikt att pooler av blod ansamlas i venerna. Flavonoider kan också minska blodtrycket i artärerna och få blodkärlen att slappna av vilket också kan minska risken för åderbråck.

Mat som innehåller flavonoider inkluderar:
Grönsaker som till exempel lök, spenat och broccoli
Citrusfrukter och grapefrukt, körsbär, äpplen och blåbär
Kakao
Vitlök

Naturläkemedel
Enligt det Amerikanska Institutet för Hälsa kan druvfröxtrakt, Vitis vinifera, oralt bidra till att minska svullnad i benen och andra symptom på kronisk venös insufficiens, men det finns för närvarande få vetenskapliga stöd för dess effektivitet.

En person som ordineras blodförtunnande läkemedel bör undvika att ta druvkonsekstrakt som kosttillskott eftersom det kan påverka medicinen och öka risken för blödning.

Välj kläder som inte är åtsittande
Tätt åtsittande kläder kan minska blodflödet. Personer som bär löst hängande kläder kan förbättra blodcirkulationen genom att förbättra blodflödet till den nedre delen av kroppen.

Högklackade skor kan också påverka åderbråck negativt och därför rekommenderas låga klackar eller inga klackar alls.

Håll benen i högläge
Genom att hålla benen i högläge, helst i samma höjd som hjärtat eller än högre, förbättrar blodcirkulationen. En förbättrad blodcirkulation minskar trycket i venerna i benen och genom att hålla benen i högläge hjälper gravitationen till att föra blodet tillbaka till hjärtat.

Särskilt rekommenderas det att hålla benen i högläge vid stillasittande under längre stunder som till exempel vid TV-tittande eller arbete vid ett skrivbord.

Massage
Försiktig massage av de områden där åderbråcken sitter kan hjälpa blodet att föras genom venerna. Att använda massageoljor eller fuktkrämer kan förbättra effekten av massage än mer.

Det är dock viktigt att undvika tryck direkt på de skadade venerna eftersom det kan skada dem än mer.

Motion och rörelse
Undvik stillasittande om du lider av åderbråck eller befinner dig i riskonen för att få åderbråck. Om du har ett stillasittande arbete bör du ta pauser då du rör på dig eller så ska du i alla fall byta position med jämna mellanrum. Detta för att förbättra blodcirkulationen.

Undvik att sitta med benen i kors eftersom också det kan minska blodflödet till benen och fötterna vilket kan förvärra blodcirkulationen.

Sammanfattning av hur åderbråck kan förebyggas

Åderbråck kan orsaka obehag och värk vilket kan medföra besvär för den person som lider av åderbråck. Behandling av åderbråck är dock möjlig och en anpassad diet och livsstil kan förbättra eller förebygga situationen och symptomen.

Personer med svåra åderbråck kanske behöver söka vård som ett komplement till en förändrad livsstil.

För att bättre förstå vilka metoder som är bäst för en person som redan har åderbråck eller tillhör riskgrupperna för att få åderbråck bör du uppsöka en läkare som är specialiserad på åderbråck för en undersökning som underlag till en diskussion om åderbråcken kan mildras, förebyggas eller behandlas på rätt sätt.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.