COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Hur blir man av med synliga blodkärl?

9 december 2018

Väldigt många människor har problem med att de har synliga blodkärl på sina ben. Det här är visserligen inget som är farligt – däremot kan det vara av kosmetiska orsaker som man vill ta bort dem. Men det kan också orsaka besvär som klåda och sår. Det man talar om är åderbråck eller ådernät, det är det som är de synliga ådrorna på benen, eller rättare sagt de synliga venerna.

När blodet ska transporteras upp till hjärtat sker det genom venerna. Blodet som har varit nere i tårna och vänt har en lång väg tillbaka upp till hjärtat och till sin hjälp har venerna klaffar som hjälper till att putta upp dem. Men det här räcker inte alltid. Med åldern tappar klaffarna i styrka och kan därför fungera sämre. Det kan också vara så att venerna utsätts för extra tyck – till exempel om man gått upp i vikt. Då kan ådernät eller åderbråck uppstå på benen. Det är synliga blodkärl.

Det är inte farligt att ha synliga blodkärl på benen
Åderbråck eller ådernät är inte farligt. En del tror att de kan orsaka blodpropp men så är alltså inte fallet. Det värsta åderbråck kan göra är skapa en känsla av svullnad i benen eller sår, detta kan dock vara illa nog. Många har det jobbigt med sina åderbråck. Ådernät känns däremot inget alls. De buktar heller inte ut på samma sätt som åderbråck kan göra.

Flera olika behandlingar för att bli av med synliga vener på benen
Det finns en rad behandlingar för att bli av med åderbråck och ådernät. Man kan till exempel använda laser (mycket effektivt för att bli av med ådernät i ansiktet också då de kan dyka upp vid näsvingarna). Man kan också bli kvitt åderbråck och ådernät med injektioner. Då injiceras till exempel skum eller lim in i venen som är det aktuella problemet.

Gör själv 
Det finns en hel del du själv kan göra, för att inte få fler och mer problem efter att du genomfört en behandling. Du kan se över din livsstil.

Se över livsstilen
För att undvika uppkomsten av synliga blodkärl är det viktigt att benens blodcirkulation är igång. Det kan du själv bidra med genom att röra på dig regelbundet. Det är alltså inte så bra att sitta framför datorn hela dagarna. Utan upp och hoppa då och då, gå till kaffeautomaten, eller liknanade. Se också till att få in fler promenader – det behöver inte vara jättemånga.

Se över vikten
Bär man runt på för mycket vikt blir det jobbigt för venerna i benen att göra sitt jobb. Så för att göra det lite lättare för dem – gå ner i vikt om du behöver och kan. Det kommer göra en stor skillnad för venernas arbete.

Hjälp på traven
Små trix kan göra stor skillnad. Bär stödstrumpor, bär rymliga skor, gör tåhävningar, cirkulera anklarna, ha benen i högläge så ofta du kan. Det här är alla små enkla knep som gör att venerna i benen får det enklare att transportera upp blodet till hjärtat. Det är däremot ingen garanti för att du slipper framtida problem med ådernät och åderbråck, men då har du i alla fall ett bra utgångsläge. Alltså, du har själv gjort så gott du kan.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.